Zonnepanelen kopen – zo pakten wij het (qua kosten) aan

Wie mij al langere tijd volgt, weet dat we inmiddels ruim vijf jaar in ons zelfgebouwde huis wonen. Zonnepanelen zouden er sowieso komen, maar we wilden dit eerst nog eens goed uitzoeken allemaal. De eerste jaren was die noodzaak er helemaal niet. Tot de energieprijzen (en daarmee de factuur van de energiemaatschappij) de afgelopen tijd flink gingen stijgen. In dit artikel leg ik je uit hoe wij het kopen van zonnepanelen hebben aangepakt en hoe we daarbij op de kosten hebben gelet (en zelfs flink bespaard).

Zonnepanelen: kosten besparen

Inmiddels hebben we 22 zonnepanelen in totaal. Daarvan liggen er tien op het platte dak van onze garage en 12 op ons dak. De eerste tien hebben we zelf geïnstalleerd, de andere twaalf zijn een paar maanden later geïnstalleerd door een bedrijf uit de regio. Nu heb ik het geluk dat mijn man ontzettend handig is én dat de elektricien bij bouw van onze woning al voorzieningen voor de aanleg had getroffen. Dus toen mijn man – na het maken van de keuze voor zonnepanelen – zei dat hij het zelf wilde doen, vond ik dat niet gek. De keuze om zelf zonnepanelen te leggen, heeft ons kosten bespaard en maakte het mogelijk om ze sneller te hebben. Als je bij een bedrijf aanklopt voor de installatie moet je tenslotte wel eventjes geduld hebben. Iedereen is momenteel zijn woning aan het verduurzamen. We hebben ons bij de aanschaf wel heel goed laten informeren en zijn dan ook voor een A merk zonnepanelen gegaan.

Wat kosten zonnepanelen

Nu vraag jij je misschien af ‘wat kosten zonnepanelen‘ eigenlijk? In het totaalplaatje gaat in de meeste gevallen 2/3 van het bedrag naar de zonnepanelen en 1/3 van de kosten naar arbeid. Nu begrijp ik dat niet iedereen in de gelegenheid is om ze zelf te leggen. Dan kun je voor de prijs ook nog kijken naar het type zonnepanelen dat je kiest. Ja, een A-merk is vaak duurder, maar dan behaal je ook meer opbrengst en verdien je ze ook sneller terug. Heb je financiële ruimte, dan is dat dus het meest verstandige. Al is de opbrengst ook afhankelijk van waar je je panelen precies legt. Iets goedkopere panelen, die op een zonnigere plek liggen, kunnen dan zelfs nog meer opleveren. Kortom: als je het lastig vindt om zelf goed in te schatten van hoeveel opbrengst je met bepaalde panelen kunt behalen, dan zou ik altijd adviseren om je te laten bijpraten door een professional.

Zonnepanelen laten leggen

We beseften ons dat we minder afhankelijk wilde zijn van de grillen van de energiemaatschappij. Daarom hebben we er vervolgens ook voor gekozen om nog zonnepanelen op het dak te laten leggen. Dit hebben we niet zelf gedaan, omdat deze klus veel meer risico’s met zich meebracht dan de installatie op het platte dak. We zijn heel blij dat we die keuze hebben gemaakt, want de panelen leveren – door de goede ligging, het nieuwe type (dat meer opbrengst kan behalen) én het feit dat dit er twaalf zijn – echt een hele mooie opbrengst. Ik hoef me echt geen zorgen meer te maken als ik mijn droger een keertje extra laat draaien overdag. Iets wat wel zo fijn is met een kleintje erbij.

april 25, 2023 /