Documentaire Berichten voor Zara; Hans Fels werd op 63ste vader

Vader worden op je 63ste? Dat is het verhaal van filmmaker Hans Fels, die vanaf die leeftijd de papa is van Zara. Hij wil haar over zijn leven vertellen, maar hoe vat je zoveel jaren samen? Hoe schrijf je je eigen biografie. Hij besluit zijn levensverhaal letterlijk op te tekenen. Het resultaat is te zien in de documentaire Berichten voor Zara die de EO op donderdag 18 januari uitzendt om 22.20 uur op NPO2.

Vader op 63ste

In 2012 werd Hans Fels, op een laat moment in zijn leven, vader van een dochter: Zara. Hij wil haar vertellen over het lange leven dat hij leefde voordat ze werd geboren. Wat is er eigenlijk relevant in de 63 jaar dat Zara er niet was? Hoe vat je die jaren samen? Door deze vragen te stellen, door anderen om advies en raad te vragen en door te zoeken naar wat er echt toe doet, legt Hans zijn familiegeschiedenis in elkaar. Elke gebeurtenis tekent hij op een vel papier, dat hij vervolgens samen met Zara bekijkt.

Joodse familie verdween tijdens Shoah

Hans Fels is geboren in een Joodse familie van Poolse immigranten, die vrijwel geheel tijdens de Shoah is verdwenen. Zelf heeft hij altijd moeten gissen wie ze waren, wat ze deden en waar ze zijn gebleven. Een noodzakelijke zoektocht want ieder mens is niet alleen zichzelf maar ook zijn voorouders.

Levensverhaal delen met dochter

Uiteindelijk besluit Hans Fels zijn biografie voor Zara te tekenen, op een groot blad verzamelt hij – in minuscule tekeningen – gebeurtenissen en herinneringen uit zijn leven. In de film tovert hij beelden van het ingewikkelde familieleven tevoorschijn en vermengt die met fragmenten met beelden van zijn eigen film werk. Fijne, maar ook duistere gebeurtenissen passeren de revue. Het verhaal van de ondergang van zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog wil hij het liefst voor de kleine Zara verborgen houden, maar dat lukt eigenlijk niet, omdat hij zelf te veel verstrengeld is met die geschiedenis. 

Belastende familiegeschiedenis

Nu vraag je je misschien af: waarom deel je deze documentaire op Twijfelmoeder. Nou het ‘doorgeven’ van zo’n heftige familiegeschiedenis is tenslotte ook een reden om te twijfelen. Dan is het misschien wel mooi om te zien hoe deze oudere vader er mee om ging. Hoe voorkomt hij dat het doorgeven van zijn geschiedenis ook belastend wordt voor zijn dochter? Hoofdredacteur van EOdocs Margit Balogh zegt daar het volgende over: “Hans Fels weet hierin op een indrukwekkende manier de balans te houden en je zou willen dat iedereen op zo’n manier een eigen familiegeschiedenis meekrijgt.” Daarnaast is het natuurlijk ook een interessante documentaire voor vrouwen, die twijfelen over hun kinderwens, omdat ze een oudere partner hebben.

Documentaire berichten voor Zara

Berichten voor Zara is een documentaire van de EO. Geproduceerd door Pieter van Huystee Film en TV. De EOdoc is donderdag 18 januari om 22.20 uur te zien op NPO 2. Terugkijken kan via NPO Start en NPO Plus. Wil je dit vanuit België doen, lees dan de uitleg: Nederlandse tv: NPO Start, Kijk.nl en Videoland kijken in België.

Foto: EO

Twijfel jij over je kinderwens?

januari 18, 2024 /