Kinderwens en burn-out: Out of Office leert je burn-outs begrijpen

Heb jij een kinderwens, maar worstel je met een burn-out. Heb je in het verleden een burn-out gehad en twijfel je daarom over je kinderwens? Dan heb ik vandaag een tv-tip voor je. Okay, en niet alleen voor jou. Eigenlijk voor ieder die haar vooroordelen over burn-outs eens aan de kant wil schuiven. Het tv-programma Out of Office maakt namelijk als geen ander duidelijk hoe heftig het is om met een burn-out te worstelen.

Out of Office

Even over het tv-programma Out of Office, dat kijk je vanaf vandaag – dinsdag 5 maart 2024 – iedere week om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO1. Joris Linssen volgt vijf mensen die een burn-out hebben. Deze deelnemers gaan aan de slag op een zorgboerderij in Vorstenbosch. Daar draaien ze een half jaar mee. Dat doen ze amen met zes inspirerende hulpboeren met een verstandelijke beperking, die dagelijks met veel plezier naar hun werk gaan. Een mix van twee verschillende werelden, waarbij ze leren van elkaar en van elkaars talenten. Wil je meer over het programma te weten komen, lees dan Out of Office (Nederland): deelnemers open over burn-out.

Vooroordelen over burn-out

Eerder kwam dit programma al in België op tv en toen viel het me echt op hoe complex een burn-out is. We hebben vaak ons zegje klaar als iemand zegt dat ze burn-out is en daarom dus de ziektewet in gaat. Als het even duurt, wordt er al snel geroddeld over wat iemand allemaal wel niet doet ‘nu ze thuis zit’. Als jij – of een naaste – het niet zelf doormaakt, is het heel lastig oordelen. Iemand ziet er misschien helemaal niet uitgeblust uit, maar kan wel volledig op zijn. En juist dat brengt Out of Office in beeld. De Belgische deelnemers waren hier ook echt heel open in.

Burn-out en kinderwens

Heb je een kinderwens, maar worstel je met een burn-out. Of heb je dat eerder gehad – en heb je het gevoel dat je gevoeliger bent voor burn-outs – waardoor je twijfelt aan of je wel of geen moeder wil worden. Dan heb ik een aantal tips:

  • Zorg dan dat je in ieder geval je situatie serieus neemt en het niet wegwuift. Ga ermee aan de slag en neem je rust. Van vrouwen die zwanger waren tijdens een burn-out lees ik dat ze juist door de zwangerschap wel makkelijker rust konden nemen. Je lichaam heeft er tenslotte ook nood aan.
  • Kijk daarnaast naar de triggers van je burn-out. Komt het bijvoorbeeld door een onrustige werksituatie, dan kun je ook kijken of er mogelijkheden zijn voor ander werk. Zo’n stressvolle situatie is tenslotte ook niet goed in je zwangerschap én als moeder van een kleintje wil je ook niet continu in de stress zitten over wat er op het werk gebeurd. Het leven met kind wordt al onvoorspelbaar genoeg.
  • Heb je zorgen of twijfels maak ze dan bespreekbaar.
  • Leestips: Jong burn-outOver de kopWat ik eerder had willen wetenNooit meer te druk.
  • Eerder schreef ik: Stress of zelfs burn-out? Wil je nu dan wel een kind?, maar ook Sophie Hilbrand in de Mentale Kreukels; burn-out onder de loep.

Foto: KRO-NCRV – Annemieke van der Togt

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 5, 2024 /