Oorlog is Erfelijk; oorlogstrauma’s generatie op generatie

Het tv-programma Oorlog is Erfelijk (21.00 uur op NPO2) gaat in op oorlogstrauma’s die vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven. Een thema dat dus ook invloed kan hebben op je (ontbrekende) kinderwens. Zelf had ik daar nooit bij stil gestaan tot ik een dame tegen kwam tijdens de Nijmeegse Vierdaagse die haar verhaal deed. Daarom deel ik ook dit tv-programma als kijktip op Twijfelmoeder.

Oorlog is Erfelijk

In het tv-programma Oorlog is Erfelijk doen Isa Hoes, Evgeniy Levchenko, Sahar Meradji, Naz Kawan, Bert Woudstra en Hans Goedkoop hun verhaal. Zij gaan gesprek met journalist Natascha van Weezel over hoe oorlog hun leven heeft bepaald. Ook nadat een oorlog is gestopt, worden oorlogstrauma’s vaak van generatie op generatie doorgegeven. Om dit bespreekbaar te maken slaan de EO en War Child ook dit jaar de handen ineen. 

Oorlog kruipt onder je huid

Oorlog kruipt onder je huid en kan je een leven lang blijven achtervolgen als je het niet op tijd verwerkt. Niet alleen in het eigen leven, maar ook in de generaties daarna. Daarom worden in Oorlog is erfelijk verschillende generaties die op een verschillende manier met oorlog te maken hebben gekregen geïnterviewd. In elke aflevering zijn twee gesprekken te zien. Op 23 april de gesprekken met Isa Hoes en Evgeniy Levchenko, op 30 april Sahar Meradji en Bert Woudstra en op 7 mei de verhalen van Hans Goedkoop en Naz Kawan. Het drieluik is geregisseerd door Deborah van Dam.

Isa Hoes en Evgeniy Levchenko

In de eerste aflevering van de nieuwe serie van het EO-programma zijn Isa Hoes en Evgeniy Levchenko te gast. De Joodse moeder van Isa zat tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken. Veel familieleden overleefden de oorlog niet. “Ik had een ingewikkelde relatie met mijn moeder. De oorlog was bij ons thuis altijd aanwezig, maar er werd niet over gesproken,” zegt Isa Hoes. “Op dit moment sta ik anders in het leven, dan toen ik dertig was en alleen maar vooruitkeek. Nu vraag ik me af of mijn moeder de traumatische ervaringen aan mij heeft doorgegeven? En wat geef ik door aan mijn kinderen?”

Voormalig profvoetballer Evgeniy Levchenko komt uit Oekraïne: “In mijn vaderland zijn veel mensen al generaties lang getekend door oorlog en conflict. Mijn opa en mijn vader hebben daar last van gehad, maar de oorlog zit ook in mij. Ik doe er nu alles aan om de oorlog niet aan mijn eigen zoon door te geven. Ik wil dat hij opgroeit als een onbezorgd kind.” Evgeniy Levchenko is samen met Victoria Koblenko.

Angst en schaamte

Tv-maker Hans Goedkoop, Naz Kawan (Erbil, 1993), oprichter en directeur van het duurzame modemerk 2050, Sahar Meradji (Teheran, 1984) Nederlandse documentairemaakster van Iraanse komaf en Bert Woudstra (Enschede, 1932), Holocaustoverlevende zijn de andere sprekers in het drieluik. Allen vertellen hoe de oorlogspijn hun levensloop heeft beïnvloed. Omdat de angst, woede of schaamte bij sommigen te groot was, heeft het jaren geduurd, voordat ze er openlijk over konden praten. 

‘Niet bang zijn voor het leven’

Natascha van Weezel (37) over het drieluik: “Het is belangrijk om inzichtelijk te maken hoelang de effecten van oorlog kunnen doorwerken. Daarom vind ik het essentieel om mee te werken aan Oorlog is Erfelijk.  Zelf ben ik het kleinkind van vier Holocaustoverlevenden en behoor dus tot de derde generatie. Thuis voelde ik altijd veel pijn en verdriet. Ik probeerde mijn grootouders gelukkig te maken, maar dat lukte niet. Daardoor had ik het idee dat ik faalde. Daarnaast werd ik angstig, omdat ik had meegekregen dat de wereld een gevaarlijke plek is. Sinds kort ben ik zelf moeder. Ik wil koste wat kost voorkomen dat mijn zoontje óók weer wordt beïnvloed door die oorlog. Als hij oud genoeg is ga ik hem wél de familieverhalen vertellen, maar tegelijkertijd wil ik hem meegeven dat hij niet bang hoeft te zijn voor het leven.”

Oorlog is Erfelijk gemist

Oorlog is Erfelijk is een samenwerking van de EO en War Child. In elke aflevering zijn twee gesprekken te zien. Op 23 april de gesprekken met Isa Hoes en Evgeniy Levchenko, op 30 april Sahar Meradji en Bert Woudstra en op 7 mei de verhalen van Hans Goedkoop en Naz Kawan. Het drieluik is te zien vanaf 23 april om 21.00 uur bij de EO op NPO 2 of via NPO Start (daar vind je ook het eerste seizoen). Kom je niet uit Nederland? Hier lees je hoe je NPO Start in buitenland gebruiken kunt. 

Twijfel jij over je kinderwens?

april 23, 2024 /