Van de Wereld: jong en gestorven door drank of drugs

De vierdelige documentaire serie Van de Wereld is vanaf vandaag – woensdag 3 april – te streamen op NPO Start en wekelijks om 21.20 uur te kijken bij BNNVARA op NPO3. We ontdekken hier meer over het leven van Isa, Wytze, Jovi en Jelmer – zij zijn alle vier overleden op jonge leeftijd aan de gevolgen van (een ongeluk) met drank of drugs. Familieleden en vrienden doen hun verhaal… Je kind verliezen is denk ik de grootste angst van ouders; daarom deel ik het hier.

Van de Wereld

Studeren, op kamers gaan, nieuwe vrienden maken en experimenteren met van alles en nog wat; het hoort er allemaal bij als je jong bent en de wereld aan je voeten ligt. Het is ook een fase waarin voor sommigen drank en drugs om de hoek komen kijken; iets dat vaak goed gaat, maar voor de mensen die te zien zijn in het nieuwe BNNVARA-programma Van de Wereld liep dat anders.

Overleden door drank of drugs

Isa, Wytze, Jovi en Jelmer – de jongeren uit het programma Van de Wereld – komen op jonge leeftijd te overlijden door een noodlottig ongeval waarin drank of drugs een rol speelden. In de krantenkoppen werden ze gereduceerd tot een naam, leeftijd en een doodsoorzaak. In Van de Wereld krijgen deze krantenkoppen een gezicht. Familieleden en vrienden blikken terug op wie ze waren en reconstrueren wat er is gebeurd. Hoe stonden ze in het leven? Welke dromen hadden ze? En wat kunnen we leren van hun experimenteren? (Een programma dat je dus kunt vergelijken met Break Free, dat je eerder ook bij BNNVARA zag).

Van de Wereld kijken

De vierdelige documentaire serie Van de Wereld is vanaf vandaag – woensdag 3 april – te streamen op NPO Start en wekelijks om 21.20 uur te kijken bij BNNVARA op NPO3. Terugkijken kan ook via NPO Plus en NPO Start. Wil je vanuit het buitenland kijken, klik dan hier voor meer uitleg.

Terug naar de jongeren die geportretteerd worden in de documentaire serie Van de wereld:

Isa

De achttienjarige Isa uit Oss gaat met haar vriendinnen naar een festival in Brabant waar ze voor het eerst experimenteert met XTC. Na een dag dansen raakt ze in coma door watervergiftiging en overlijdt. Haar familie en vrienden blikken terug op wie ze was en wat er is gebeurd. 

Wytze

De achttienjarige Wyzte is net verhuisd naar Groningen om rechten te studeren. Hij sluit zich aan bij een studentenvereniging en heeft de tijd van zijn leven. Na een avond stappen komt Wytze niet thuis. Het duurt enkele dagen voordat zijn lichaam wordt teruggevonden in een gracht. Zijn vrienden, huisgenoten en familie blikken terug op zijn leven en op wat er is gebeurd. 

Jovi

De zeventienjarige Jovi heeft taaislijmziekte en zal daardoor maar kort leven. Hij krijgt echter goed nieuws: door nieuwe medicatie kan hij toch 50 jaar worden. Helaas mocht hij deze leeftijd nooit halen, want na een nacht stappen gaat het mis. Door (mogelijk vervuilde) XTC komt hij alsnog op jonge leeftijd om het leven. Zijn vrienden en familie blikken terug op zijn leven en op wat er is gebeurd. 

Jelmer

De eenentwintigjarige Jelmer gaat met zijn vrienden naar het Amsterdam Dance Event waar hij XTC gebruikt. Hij raakt oververhit en komt te overlijden. Zijn vrienden en familie blikken terug op zijn leven en op wat er is gebeurd. 

Angst dat je kind iets overkomt

Twijfel je over kinderen, omdat je – voor je gevoel – dan nooit meer onbezorgd kunt leven? Heb je het idee dat de angst dat hem of haar iets overkomt je in zijn macht kan krijgen? Dan is het misschien goed om deze documentaire reeks te kijken. De grootste angst van ouders kan namelijk altijd uitkomen. Kijk eens wat het kijken naar deze documentaire met je doet. En vraag je dan ook af of je vaker issues met angst in de hoofdrol hebt. Misschien moet je dan namelijk daar hulp bij zoeken. En zit het ‘m niet in de vraag of je wel of geen kinderen wil.

Foto: BNNVARA

Twijfel jij over je kinderwens?

april 3, 2024 /