Huilbaby? Impact wordt duidelijk in podcast Ontroostbaar

Hoe het is om een huilbaby te hebben? Ik vind het persoonlijk heel lastig om uit te leggen. In het begin denk je nog ‘ieder kind huilt, dat hoort bij baby’s’, maar als het langer duurt dan word je er zo ontzettend onzeker van. Waar we onze eerste eigenlijk altijd konden troosten, lukte dat bij de tweede niet. En man, wat maakt je dat onzeker. Op een gegeven moment hoor je zelfs het gehuil als het er niet is; het gaat zo in je hoofd zitten. In de podcast Ontroostbaar wordt inzicht gegeven in de impact van een huilbaby.

Podcast Ontroostbaar

Hoe is het om een baby te hebben die bovenmatig veel huilt? En wat kun je dan doen? De nieuwe, driedelige podcastserie Ontroostbaar biedt betrouwbare informatie. Dat is dan ook de reden dat ik ‘m hier op Twijfelmoeder graag uitlicht. Natuurlijk kan ik mijn persoonlijke ervaringen met een huilbaby delen, maar het is zo belangrijk om meer verhalen te horen. Niet alleen van ervaringsdeskundigen, maar ook van professionals. Wat had ik deze reeks graag ontdekt voor de geboorte van onze tweede; helaas was-ie er toen nog niet. Doe nu dus je voordeel met de kennis en voel je je gesteund als je er nu middenin zit.

Mijn ervaring met een huilbaby

Voel je vooral ook niet gek of geen goede moeder. Wat ik heb gedaan om de fase toch door te komen (je moet tenslotte wel)? Ik heb een noise cancelling koptelefoon gekocht. Zo konden we bijkomen als de ander ons kindje aan het troosten was. En zelfs op momenten dat ik anders gillend gek werd, zette ik ‘m op, terwijl ik mijn kindje op de arm had. Het ging niet anders. Zijn gehuil was – en is (maar nu huilt ie gelukkig vele malen minder) – verschrikkelijk intens.

Huilbaby ervaringen

In Ontroostbaar horen we Esther en Jesse en Rosalie en Marvin. Beide stellen kregen kortgeleden een baby die bovenmatig veel huilde. Ze vertellen over de intensiteit daarvan, onbegrepen worden en zoeken naar een oplossing.  “Het huilen ging door merg en been”, vertelt moeder Esther in Ontroostbaar. “Soms kwamen we op tien uur huilen per dag uit. Ik moest zelf ook de hele dag huilen.” Moeder Rosalie: “Ik herkende mijn eigen kindje niet meer. Ik weet dat ik een goede moeder ben, maar wist niet meer wat ik kon doen.”

Impact huilbaby’s

De impact van huilbaby’s wordt niet altijd gezien, maar kan groot zijn, blijkt uit de nieuwe podcastserie van journalisten Maarten Dallinga en Denise Hilhorst. Zo lopen ouders van een huilbaby (die met hun kindje naar het ziekenhuis gaan) veel meer risico op een depressie dan ouders van een niet-huilbaby. Ook hebben zij vaker angstklachten en stress en ervaren ze minder binding met hun kindje.

Zorg voor huilbaby

Kinderarts Ineke de Kruijff (St. Antonius Ziekenhuis), die promoveerde op huilbaby’s, zegt dat artsen in slechts vijf procent van de gevallen een medische oorzaak vinden. Samen met jeugdarts Willemien Klazema (GGD regio Utrecht) vertelt zij in Ontroostbaar welke zorg kan helpen. Ook belichten zij de laatste ontwikkelingen: jaarlijks worden naar schatting zevenhonderd baby’s vanwege huilen opgenomen in het ziekenhuis, maar door de impact van een opname kiezen artsen steeds vaker voor meer begeleiding thuis en poliklinische hulp.

Maarten Dallinga & Denise Hilhorst

Journalisten Maarten Dallinga en Denise Hilhorst maakten Ontroostbaar in opdracht van kinderarts Ineke de Kruijff. De podcast kwam tot stand met financiële steun van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein, Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap (LKPZ) en dankzij crowdfunding. Dallinga en Hilhorst maakten eerder samen de populaire podcastserie Zwarte Muisjes (waarover later meer op Twijfelmoeder – blijf ons dus volgen), over psychische problemen rond de zwangerschap. Dallinga maakte meer dan vijftien podcastseries, waarvan twee werden onderscheiden met journalistieke prijs de Tegel.  

Luister podcast ontroostbaar

Ontroostbaar luisteren kan onder meer via Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en www.antoniusziekenhuis.nl/ontroostbaar. Op deze website is ook achtergrondinformatie te vinden.  

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 24, 2024 /