Ervaringen van 10 moeders met een postpartum depressie

Ben jij op zoek naar ervaringen van vrouwen met een postpartum depressie? De community How About Mom heeft een indrukwekkende interviewreeks gemaakt: De vele gezichten van een postnatale depressie. In dit artikel delen we quotes van de tien geïnterviewde moeders. Weet dat niet iedere moeder tijdens en na de zwangerschap op een roze wolk zit. Maar aarzel ook niet om hulp te zoeken als het jou overkomt.

Interviews postnatale depressie

Omdat ik dit zo belangrijk vind, deel ik ook deze ervaringen van vrouwen met een postpartum depressie met jou op Twijfelmoeder. Klik daarnaast ook zeker door naar de interviews van How About Mom. Dat doe je door op de naam te klikken van de dames.

Huilbaby

Marjon: “Hou nou eens je kop!’ schreeuwde ik boven de wieg. Dat beeld zie ik nu nog voor me: haar grote angstige ogen die me aankeken. Ik was zo gefrustreerd en moedeloos door het huilen, maar het lukte me niet meer om erop te reageren.” Luister ook zeker naar de podcast Ontroostbaar, hierin wordt de impact van een huilbaby helemaal duidelijk. Via de link naar Ontroostbaar ontdek je ook mijn persoonlijke ervaringen met een huilbaby.

‘Moedergevoel ontbrak’

Chamali: “Het meisje in mijn armen vond ik mooi en schattig en ik wíst dat ze mijn kind was, maar zo voelde het niet. Dat moedergevoel, waar iedereen je over vertelt, ontbrak.” In het kader van moeders met andere gevoelens, is ook de documentaire Spijtmoeders het terugkijken zeker waard.

Geen keuze

Joyce: “Zelfs mensen die heel dichtbij je staan hebben geen idee waar je mee worstelt. Ik kreeg ook vaak het gevoel alsof het een keuze was. Als ik nog één keer iemand hoor zeggen dat ik ‘gewoon de knop om moet zetten’, dan ga ik slaan.” Ooh, die bemoeizucht die mensen kunnen hebben als je net een kindje hebt gekregen (of nog zwanger bent). Die goedbedoelde opmerkingen kunnen zoveel meer triggeren dan je denkt. Ik ben zelf blij dat ik met Twijfelmoeder altijd heel uitgesproken ben geweest, waardoor mensen bij mij altijd wel even extra nadachten, voordat ze iets zeiden. Van mij kwam namelijk wel een weerwoord.

‘Angst en paniek namen mijn lijf over’

Marieke: “De angst en paniek namen mijn lijf over. Dat voelde bij mij als een soort vuur dat door mijn lichaam trok, naast een gevoel van onrust. Mijn benen trilden, ik begon te hyperventileren, te huilen, kreeg een hoge hartslag. Het voelde of ik zo, uit het raam kon springen. Toen wist ik: dit gaat niet goed.”

Schaamte en onzekerheid

Lisanne: “Als ik online naar postpartum depressie zocht, kwamen mijn klachten niet 100% overeen met mijn symptomen waardoor ik het zelf ook niet kon plaatsen. ‘Ik ben niet depressiegevoelig’, zei ik altijd. Ik schaamde me hoe ver het was gekomen en hoe slecht ik me voelde. Maar ik durfde niemand in vertrouwen te nemen en te vertellen hoe het écht met me ging.”

‘Dit is niet mijn kind’

Bianca: “Dit is niet mijn kind’, ging door mijn hoofd. Ik had moeite om een connectie te maken met Micah. Ik zorgde wel voor hem maar kon moeilijk bij mijn gevoel komen. Ik deed de dingen die een moeder zou moeten doen maar ik voelde het niet.

Depressie

Karen: “Ik heb het zelf veroorzaakt, ik laat dit gebeuren. Dat dacht ik. Maar je kunt er niets aan doen als je ziek wordt. Die gedachten komen niet van jou, het is de depressie die je verschrikkelijke dingen laat denken.”

Bang om te slapen

Nanine: “De hele dag was ik angstig voor de nacht die eraan zat te komen. Ik was bang om te slapen én bang om verslaafd te raken aan de medicatie. ‘Mijn lijf is stuk!’ zei ik tegen Aron. Als de kalmeringsmedicatie uitgewerkt was, kwamen de angst en paniek vol terug.”

‘Ik wilde uit het raam springen van paniek’

Mylène: “Slapen lukte niet. Ik heb zo vaak Bob wakker gemaakt, terwijl hij zijn slaap ook nodig had om voor Noor te zorgen. Soms was ik zo radeloos dat ik uit het raam wilde springen van paniek. Ik was bang dat ik zou doordraaien. Ik leefde continu in fight-flight-freeze modus.”

Het moment dat het mis ging…

Leonie: “Het moment waarop het mis ging heb ik als een beeld in mijn hoofd. De jongens waren ongeveer 4 maanden en lagen lekker te brabbelen in de box. Ik zat op de bank vertederd naar hen te kijken en ineens was het gevoel daar: de leeftijd die mijn jongens nu hebben, is de leeftijd die ik had toen mijn moeder werd opgenomen op de psychiatrische afdeling en niet meer thuis zou komen.”

Postnatale depressie

Postpartum depressie overkomt 1 op de 10 vrouwen. Het vereist professionele hulp om hier mee om te gaan. Met deze serie moedigt How About Mum vrouwen aan om openlijk te presenteren en hun te zoeken wanneer zij zich niet goed voelen tijdens of na hun zwangerschap. Deze boodschap ondersteunen we met Twijfelmoeder natuurlijk. Het is zo belangrijk dat vrouwen de veiligheid voelen om open en eerlijk hun verhaal te vertellen. Om hulp te vragen als dat nodig is. Ook de bewustwording is ontzettend bijzonder; zo kunnen ook de naasten het mogelijk eerder opmerken als hulp noodzakelijk is.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 18, 2024 /