Therapie (Canvas) seizoen 3 met deze interessante cases

Therapie seizoen 3 (VRT Canvas en VRT MAX) gaat vanavond – dinsdag 6 mei 2025 – om 21.20 uur van start. In het derde seizoen van Therapie komen volgens mij een aantal interessante cases voorbij voor wie meer wil ontdekken over het ouderschap. Daarnaast kunnen er zaken voorbij komen, die voor jou herkenbaar zijn, omdat jij mogelijk met hetzelfde worstelt en juist daardoor onder andere twijfelt over je kinderwens. Hieronder zet ik alle cases uit Therapie seizoen 3 per aflevering op een rijtje.

Therapie seizoen 3 (VRT Canvas)

Seizoen 3 van Therapie biedt een discrete inkijk in de therapieruimte van zes therapeuten van over heel Vlaanderen. We volgen de verhalen van cliënten; de vaak herkenbare, maar soms ook ongewone problemen waar ze mee worstelen en de inzichten die ze krijgen tijdens de therapie. Dit seizoen richt de blik naar jongeren, en de mentale uitdagingen waar zij voor staan. Er is ook aandacht voor mensen die vaak moeilijker hun weg vinden naar de therapeut: mensen met een diverse culturele achtergrond en mensen die niet altijd de financiële mogelijkheden hebben voor reguliere mentale zorg. Verder komt ook therapie voor gezinnen aan bod.

Psychische problemen rond zwangerschap en geboorte

En de laatste die zeer interessant is voor de volgers van Twijfelmoeder: we zien verder een seksuoloog aan het werk en tot slot tonen we de uitdagingen jonge vrouwen en mannen die psychische problemen ervaren rond zwangerschap en geboorte. Zes therapeuten laten de camera toe in hun praktijkruimte en delen inzichten over hun manier van werken.

Twijfel je over je kinderwens weet dan dat je bij Twijfelmoeder aan het juiste adres bent. We hebben zowel een besloten Facebook-groep. Maar je kunt ook een persoonlijk consult reserveren.

Therapie kijken

Therapie seizoen kijk je vanaf dinsdag 6 mei 2025 wekelijks om 21.20 uur bij VRT Canvas en VRT MAX. Kom je niet uit België? Hier lees je hoe je VRT MAX in Nederland gebruiken kunt. Ook interessant is het nieuwe programma Ontrouw. Therapie is een productie van Panenka voor VRT Canvas. Wist je dat er ook een Nederlandse Therapie is uitgezonden vorig jaar?

Experten Therapie (Canvas)

De zes experten die gevolgd worden voor Therapie seizoen 3 van VRT Canvas zijn:

  • Ingrid De Jonghe – zij werkt als psychologe, pedagoge en gedragstherapeute in Antwerpen en is oprichter van TEJO, Therapeuten voor Jongeren. 
  • Sarah Bal werkt als psycholoog en gedragstherapeut met kinderen en jongeren in haar privépraktijk in Sint-Martens-Latem. Ze was ook te zien in seizoen 1 en 2. Ze schreef het boek Wat als we er samen over praten? Gesprekken tussen jongeren en ouders (als het moeilijk gaat).
  • Brenda Anyango is klinisch psychologe en gedragstherapeute in opleiding met bijzondere aandacht voor cultuursensitieve zorg en werkt in een psychologenpraktijk in Tienen. 
  • Peter Rober is gezinstherapeut in het Universitair Psychiatrisch Centrum van KU Leuven in Kortenberg. 
  • Sam Geuens is klinisch seksuoloog en psychotherapeut in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder. 
  • Roland Sinnaeve werkt in het Expertisecentrum Perinatale Psychiatrie van UPC KU Leuven op campus Gasthuisberg. Ook hij is klinisch psycholoog. Hij werkt er rond psychische problemen van volwassenen die te maken hebben met zwangerschap en geboorte. 

Echte gesprekken; anoniem in beeld

De formule van de reeks blijft ongewijzigd: de therapeuten registreren de gesprekken met behulp van onbemande camera’s die ze zelf bedienen. Om privacy-redenen komen de cliënten nooit in beeld. Hun stem wordt achteraf opnieuw ingesproken en persoonlijke details worden gewijzigd. Zo zijn ze nooit herkenbaar en kunnen ze vrijuit praten over de moeilijke dingen die hen bezighouden. In elke aflevering volgen we de verhalen van drie verschillende cliënten, aangevuld met de getuigenis van een bekende Vlaming. De verhalen van de cliënten en de getuigenissen van de bekende Vlamingen raken aan dezelfde universele thema’s van liefde, angst, afscheid, eenzaamheid en geluk.

Bekende Vlamingen in Therapie seizoen 3

Therapie seizoen 3 telt ook weer pakkende getuigenissen van bekende Vlamingen. Zij zochten ooit hulp in therapie. In het derde seizoen zijn dit:

  • Alex Agnew
  • Francisco Schuster
  • Gorik Van Oudheusden (Zwangere Guy)
  • Michèle Cuvelier
  • Elisabeth Lucie Baeten
  • Sarah Mouhamou
  • Serine Ayari
  • Bent Van Looy

Band met kinderen herstellen

AFLEVERING 1 – Een moeder komt samen met haar volwassen dochter en zoon in gezinstherapie. Ze wil de band met haar kinderen herstellen nadat ze zeven jaar geleden uit elkaar werden gedreven door haar nieuwe partner. Een jonge tiener heeft zijn ouders betrapt terwijl ze seks hadden en wordt angstig bij de gedachte dat het opnieuw zou gebeuren. Een twintiger weet geen raad met zijn liefdesverdriet.

  • Alex Agnew ging recent voor het eerst in therapie omdat hij vaak vastzit in kwaadheid, iets waar zijn vader ook een leven lang mee worstelde.

Adoptie

AFLEVERING 2 – Een jonge vrouw zoekt hulpt bij de seksuoloog omdat haar seksleven niet uitdagend genoeg is. Haar partner komt tegen zijn zin mee in therapie. Een jonge man van kleur twijfelt of hij zich zou outen bij zijn ouders, omdat die hem als kind duidelijk maakten dat gay zijn volgens hun geloof verkeerd is. De moeder uit aflevering 1 probeert de relatie te herstellen met haar volwassen kinderen nadat die onder druk van haar nieuwe partner stuk ging. 

  • Francisco Schuster gaat regelmatig in therapie bij een therapeut die net als hij van kleur is en dezelfde ervaringen heeft op vlak van adoptie. Hij vertelt hoe belangrijk die gedeelde ervaring voor hem is. Deze bekende Vlaming schreef over zijn adoptie het boek Francisco Desir – De zoektocht naar mijn identiteit. Hij heeft eveneens een documentaire gemaakt.

Baby moet afkicken van amfetamine

AFLEVERING 3 – Een jonge mama worstelt met een amfetamineverslaving. Haar kindje zien ontwennen na de geboorte maakte een verpletterende indruk. Een twaalfjarig meisje probeert te navigeren doorheen de zware vechtscheiding van haar ouders en heeft donkere gedachten. Een vrouw van dertig probeert nuchter te blijven in een omgeving van vrienden die nog steeds zwaar drinken.

  • Gorik Van Oudheusden, bekend als Zwangere Guy, vertelt over zijn eigen worstelingen met alcohol en zijn zoektocht in therapie.

Kinderen met ouders in therapie

AFLEVERING 4 – Een jonge vrouw vertelt hoe ze als kind werd misbruikt door een vriend van de familie. Een studente probeert afstand te houden van haar moeder die zelf met psychische problemen kampt en niet erkent hoe ze haar dochter vroeger heeft mishandeld. Twee volwassen zussen gaan met hun ouders in therapie omdat oma en opa te vaak ruzie maken waar de kleinkinderen bij zijn. 

  • Michèle Cuvelier vertelt hoe ze onderuit ging door onverwerkte problemen uit haar jeugd, en hoe een eetstoornis in haar leven kwam.

Ongelukkig over zwangerschap

AFLEVERING 5 – Een man kan zich niet losmaken van zijn ex-partner en is onzeker tijdens het vrijen omdat hij bang is om te snel klaar te komen. Een zwangere vrouw is ongelukkig over haar zwangerschap en wil haar leven als escorte niet opgeven. Een jonge tiener werkt ‘s nachts voor school omdat ze van haar moeder te veel taken krijgt en op haar 14 jaar in haar eentje een gezin runt.

  • Elisabeth Lucie Baeten zocht hulp in therapie toen ze na een zware zwangerschap mama werd van een huilbaby en met stress moest leren omgaan. Een interessante podcast voor ouders van een huilbaby is: Ontroostbaar.

Wennen aan leven als jonge vader

AFLEVERING 6 – Een man moet wennen aan zijn leven als jonge vader, omdat zijn vrouw niet meer wil dat hij naar seksfeestjes gaat. Een jonge tiener is haar beste vriendin kwijt nadat die haar in de sportclub tegen anderen probeerde op te zetten. Een jonge man vraagt zich af of monogamie wel iets voor hem is, en of het hebben van meerdere partners misschien cultureel is meegegeven. 

  • Serine Ayari vertelt hoe ze enkele jaren geleden vastzat in teleurstelling en verwijten naar haar vader toe, die in België maar een schim was van wie hij ooit in Tunesië was geweest. 

Gezinstrauma

AFLEVERING 7 – Een jonge papa zit vast: hij werd net opnieuw vader maar zijn vrouw is afwezig in het gezin door de eetstoornis waar zij mee worstelt. Een koppel komt met verschillende verwachtingen in therapie; de man wil het gezin nog redden terwijl het huwelijk voor de vrouw al voorbij lijkt. Een meisje komt in therapie met een onverwerkt gezinstrauma: jaren geleden werd haar papa ernstig ziek tijdens corona waarna ze hem een jaar niet kon zien. 

  • Sarah Mouhamou vertelt hoe ze tijdens haar opgroeien zag hoe haar ouders hun relatie volhielden terwijl die al lang voorbij was, en hoe ze niet kon vermijden dat haar eigen relatie met de vader van haar kind spaak liep.

Controledwang en hypochondrie

AFLEVERING 8 – Een vrouw van dertig weet niet wat ze fijn vindt tijdens het vrijen en heeft moeite om routine los te laten. Een puberzoon mag van zijn moeder geen brommer kopen en zijn ouders zijn het oneens over de methode om hem zelfstandig te laten worden. Een meisje was op school getuige van zwaar pestgedrag. 

  • Bent Van Looy vertelt hoe hij al vaker op zoek ging naar hulp om zijn controledwang en hypochondrie onder controle te krijgen, die wellicht te maken hebben met hoe hij zwaar werd gepest op zijn middelbare school.

Foto: VRT Canvas (persbericht / perssite)

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 6, 2025 /