Actueel
Economische crisis: kinderwens in de ijskast

Het aantal geboorten is – mede als gevolg van de economische crisis – de afgelopen vijf jaar sterk afgenomen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Niet meer dan logisch volgens mij. In tijden dat het financieel wat minder gaat, denk je toch na over iedere ‘investering’. Een kindje maken kost (op de natuurlijke wijze) niets, maar daarna sta je natuurlijk voor een hoop kosten.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Demografen geven aan dat kinderwensen in tijden van economische onzekerheid vaak in de ijskast worden gezet. Vaak wordt dit later wel ingehaald met hogere geboortecijfers. De Volkskrant meldt dat de stagnerende huizenmarkt ook een rol kan spelen in de tijdelijke beperking van de geboorten. Vanwege de aangescherpte hypotheekeisen is het voor starters, maar ook voor stellen die willen doorstromen naar een groter huis, lastiger om een geschikte woning te vinden.

Klik hier om meer te lezen over deze cijfers.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
3 comments
 • Roxanne
  mei 28, 2013 (13:31)

  Ik kan me voorstellen dat dit een rol speelt bij de keuze of je eraan wilt beginnen. Ik wilde zelf eerst mijn studie afronden en het liefst zou ik ook verhuizen voor die tijd, maar dat is haast onhaalbaar in Utrecht. Sociale huur is nauwelijks beschikbaar en als ik straks ook werk dan zullen we of moeten kopen (wat niet zal lukken) of duurder moeten gaan huren maar dan heb je nog geen groter huis. Dat is erg lastig.

 • Sjoukje
  mei 28, 2013 (11:01)

  Interessant artikel… Alleen in mijn ogen ‘maak’ je geen kind. Je krijgt een kind. Niet iedereen die een kindje probeert te ‘maken’, krijgt er een. Dus maakbaar is et natuurlijk zeker niet. Verder, kleine tip: probeer aan et einde ve dergelijk stukje op te roepen tot discussie: hoe zat/ zit dat bij jou? Spelen financiële afwegingen mee of niet? … Voor ons gold dat we eerst wilden trouwen en een huis wilden kopen. Dus, bij ons speelde et zeker een rol 🙂

  • twijfelmoeder
   mei 28, 2013 (11:06)

   Bedankt voor je reactie @Sjoukje.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: