Kinderwensspreekuur in Den Haag

Uit onderzoek blijkt dat een zwangerschap beter verloopt als de begeleiding voor en tijdens de zwangerschap beter is. Daarom start de gemeente Den Haag met een Kinderwensspreekuur. Duizenden vrouwen in de leeftijd van 18 tot 42 jaar hebben in de zomer van 2013 een brief van de gemeente in de bus.

In Rotterdam heeft er al een pilot plaatsgevonden. Het Kinderwensspreekuur is daar heel goed verlopen. Vrouwen hadden er echt baat bij. Zo daalde het aantal ongewenste zwangerschappen en vrouwen werden zich nog meer bewust van de gevaren van roken en drinken tijdens de zwangerschap.

Kinderwensspreekuren zijn in het buitenland heel normaal. In Nederland maken ze onderdeel uit van een landelijk project van het Erasmus MC in Rotterdam. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport subsidieert dit onderzoek van het ziekenhuis.

Kinderwensspreekuur in heel Nederland

Als je anno 2019 op kinderwensspreekuur zoekt, dan ontdek je dat het eigenlijk in heel Nederland wel wordt gedaan. Zo kun je hiervoor terecht bij verschillende verloskundigen. Op deze website wordt meer uitleg gegeven over het kinderwensspreekuur. Ik vind het best bijzonder dat de praktijk waar ik ging ook in dit rijtje stond. Want echt aandacht voor de twijfel rondom mijn kinderwens heb ik nooit ervaren. Mij werd tijdens de eerste afspraak zelfs gevraagd of de zwangerschap wel gewenst was.

Bij Verloskundigcentrum Calamaris lees ik op de site dat het spreekuur het volgende doel heeft: “Het kinderwensspreekuur heeft als doel een stel zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te laten beginnen. De tijd vlak vóór je zwanger raakt en de eerste maanden van je zwangerschap hebben meer invloed dan lang is gedacht. Het blijkt heel belangrijk dat beide partners gezond leven. Jullie leefstijl is van invloed op de zwangerschap en op de gezondheid van de baby.” Zelf ben ik vooral benieuwd of er ook aandacht is voor de twijfel… Tijd om eens contact op te nemen met verloskundigen bij mij uit de buurt.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 6, 2013 /