Actueel
Opgroeien met een psychisch zieke of verslaafde ouder

Bijna 600.000 kinderen in Nederland groeien op met een psychisch zieke of verslaafde ouder. Kinderen van ouders met ernstige psychische of verslavingsproblemen lopen meer risico mishandeld te worden. Om deze kinderen in beeld te krijgen is er de Kindcheck, onderdeel van de Wet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De Kindcheck verplicht hulpverleners ook te denken aan de kinderen ‘achter’ volwassenen.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

De Kindcheck-aanpak blijkt effectief. Medisch Centrum Haaglanden voerde in 2007 op de Spoedeisende Hulp een voorloper van de Kindcheck in, gericht op specifieke doelgroepen. Met schrikbarend resultaat: meldingen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) namen toe van 1 op 100.000 naar 64 op 100.000. Negentig procent van de meldingen bleek terecht, 75 procent van de betrokken kinderen was nog niet bij het AMK bekend en de meeste ouders waren opgelucht dat ze eindelijk hulp kregen bij de opvoeding.

Ernstige schade voorkomen
Inmiddels is de ‘Kindcheck’ landelijk ingevoerd en geldt voor alle professionals. De Kindcheck vraagt van professionals om in contacten met volwassen cliënten ook te denken aan de eventuele kinderen ‘achter’ de volwassen cliënt. Om zo mogelijke ernstige schade te voorkomen die bij kinderen kan ontstaan door de situatie waarin de ouder of opvoeder zich bevindt.

Ga voor meer informatie naar www.kindcheck.nl.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: