Downsyndroom en keuze voor sterilisatie

Down voor Dummies – het nieuwe programma van Barry Atsma voor BNN – gaat volgens mij ontzettend interessant worden. Natuurlijk is er al volop aandacht geweest voor het feit dat Atsma vanochtend bij Mattie & Wietze zei dat hij voor abortus zou kiezen bij een positieve NIPT-test. Maar wat hij over Lize vertelt raakt mij echt.

Lize is een ongelooflijk intelligente meid, die echt heel mooi kan vertellen waarom zij heel zelfstandig besloot om zich te laten steriliseren en geen kinderen te krijgen. Dat is een ontzettend ontroerend verhaal. Je ziet de strijd met haar vriend die ook het syndroom van down heeft en wel kinderen wil. Dan zie je een heel mooi gesprek tussen die twee.

Naar dit fragment (klik om het te zien) ben ik echt heel erg benieuwd. Ik weet dat ouders van jongeren met het syndroom van Down zich hier echt zorgen over kunnen maken. Dat de pil bijvoorbeeld door hun eten wordt gedaan, om te voorkomen dat als ze onbeschermd seks hebben – ze kunnen namelijk diezelfde verlangens als wij hebben – toch niet zwanger kunnen worden.

Maar ik ken ook het voorbeeld van een vrouw die toch kinderen kreeg. Beide kindjes zijn door Jeugdzorg bij haar weggehaald. Zo ontzettend triest. Al snel roepen mensen dan: ‘Ja, zij had nooit kinderen mogen krijgen’. Maar niemand weet hoe diep die wens kan zitten, en wat ouders of de begeleiders van deze mensen wel of niet kunnen doen. Ik hoop dat dit bij Down voor Dummies goed wordt uitgelegd.

Update: 07/08 in aflevering 1 kwam dit al goed naar voren, maar nu alweer nieuwsgierig naar wat er volgende week wordt besproken. De vriend van Lize wil zo graag kinderen.

Klik hier om alles over Down voor Dummies te lezen. Iedere donderdagavond om 22.15 uur bij BNN op Ned1.

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 5, 2014 /