Column
Moeilijkste beslissing: TwijfelMoeder doorzetten

De moeilijkste beslissing die ik ooit gemaakt heb? Tijdens een bijeenkomst van The Young Talent Group Land van Cuijk vroeg één van de andere talenten hier naar. Ja, en dan kom ik toch bij TwijfelMoeder uit. En dan niet het starten, maar vooral het doorzetten van deze site.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Openhartig mijn verhaal delen; daar heb ik persoonlijk helemaal geen moeite mee. Ik ben een open boek. Ken wat dat betreft ook weinig taboes. Juist door met elkaar in gesprek te gaan over lastige onderwerpen en onzekerheden doe je inzichten op die je verder kunnen brengen. Het levert waardevolle contacten en zelfs bijzondere vriendschappen op.

Ja, natuurlijk zijn niet alle reacties even leuk. Als men op een forum schrijft dat ik gestoord ben en dus absoluut geen goede moeder zou zijn, kan ik me daar heel goed voor afsluiten. Het is zo makkelijk om de lelijkste verwensingen te typen; anoniem van voor je beeldscherm. Ik kan daar terug op in gaan, maar daar steek ik echt de energie niet in. Sommige mensen genieten er schijnbaar van om anderen zo lelijk te bejegenen.

Maar ik lees die reacties niet alleen. Ook mijn familie krijgt deze opmerkingen onder ogen. Ze worden soms zelfs aangesproken. En dat is niet altijd positief. Beetje jammer dat die mensen niet het lef hebben om tegen mij persoonlijk te zeggen wat ze van mij vinden. Ik ga namelijk graag met ze het gesprek aan. Wat die mensen zeggen, ook dat kan ik langs me heen laten gaan. Ik weet namelijk waarvoor ik het doe. Ik wil een taboe doorbreken. Maar dat ze mijn familie hier mee confronteren, gaat mij te ver.

Mijn naasten hebben het beste met mij voor. Ze willen mij beschermen tegen opmerkingen als ‘zij moet echt een kinderhater zijn’. Stoppen met de site – niet meer zo openhartig mijn verhaal delen – dat zou alles veel makkelijker maken. Ja, er is vanuit mijn naasten gevraagd of ik dat wil doen. Daar wist ik me in eerste instantie ook echt geen raad mee. Het was de reden voor de stilte. Maar toch heb ik besloten om niet voor de makkelijkste weg te kiezen.

Als je een taboe wil doorbreken, moet je doorzetten. Dat is niet altijd makkelijk. Maar het is mijn missie. Ik laat me niet monddood maken door wat onnozelaars. Nee, ik wil juist een stem geven aan degene die zich in mijn verhaal herkennen. Dat zijn namelijk veel meer mannen en vrouwen dan die ‘haters’ kunnen bedenken. De mooie, openhartige reacties die ik krijg steunen mij in de beslissing om TwijfelMoeder door te zetten.

Wil je zelf je verhaal delen, dat kan. Je leest er hier meer over. 

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
12 comments
 • Alle TwijfelMoeder-columns op een rijtje
  jan 10, 2017 (15:17)

  […] Ik zou gek worden zonder kinderen 8 mei 2015 – Hoor ik er dan niet bij… 9 mei 2015 – Moeilijkste beslissing: TwijfelMoeder doorzetten 12 mei 2015 – Blij Met Halina Reijn haar openhartigheid 1 juli 2015 – Staat je goed […]

 • marlieke
  mei 12, 2015 (22:19)

  Tsja, die openhartigheid, daar kan je niet omheen als je een blog hebt. Je legt je hart en ziel erin, anders kan je net zo goed inderdaad stoppen. Openhartig zijn, taboe doorbreken, zorgen voor herkenning bij anderen dat maakt dat juist jouw blog zo goed! Dus lekker mee doorgaan 🙂

 • Twijfelmoeder
  mei 12, 2015 (19:58)

  Dank allen voor de reacties. Doet me heel goed.

 • Lonneke
  mei 12, 2015 (21:52)

  ik wist niet dat je zulke nare reacties krijgt. Ik begrijp de link tussen twijfelen over het moederschap en een kinderhater zijn niet zo goed. Volgens mij ligt alles rondom moeder zijn/worden of niet zijn heel gevoelig. Persoonlijk word ik soms ook moe van hatelijke reacties omtrent deze onderwerpen.
  Trek je er niets van aan. Er zijn veel vrouwen die twijfelen over het moederschap en ik zou niet weten waarom daar niet over gesproken zou mogen worden. Ga gewoon zo door, ik weet zeker dat je ook veel mensen helpt.

  • twijfelmoeder
   mei 12, 2015 (22:01)

   Dat is het he.. alles ligt zo gevoelig… Maar waarom dan meteen zo negatief. We kunnen elkaar juist verder helpen. Gelukkig ervaar ik dat ook. Voor die vrouwen zet ik het echt door.

 • Angela
  mei 12, 2015 (19:46)

  Ah Patries, weet je, veel mensen denken precies hetzelfde als jij, maar durven dit niet te uiten. Grote kans dat ze zich zelfs in jou herkennen. Hun woede is dan niet zozeer aan jou gericht, maar meer de teleurstelling in zichzelf. Ik vind dat je hiermee door moet gaan en je zeker niet de mond moet laten snoeren. Dat jij je durft bloot te geven siert je. Je zegt niets raars of verkeerds, maar gunt jouw lezers een kijkje in je ziel. Dat stukje blijft bij anderen verborgen, maar het is er wel degelijk. Succes met je missie!

 • Henrike
  mei 12, 2015 (19:35)

  Volg je gevoel! Het is natuurlijk supermakkelijk om te oordelen over anderen, maar ik vind het ontzettend knap dat jij je daarvoor kunt afsluiten. Ik vind dat erg moeilijk. Hartstikke goed dat je doorzet en je niet van de wijs laat brengen door negatieve mensen.

 • Nicole
  mei 12, 2015 (19:35)

  Ik snap niet zo goed de link tussen twijfelmoeder zijn en kinderen haten? Rare mensen op de wereld hoor. Goed dat je doorgaat!

 • Jessica
  mei 12, 2015 (19:26)

  Goeie blog en jezelf niet veranderen!

  • twijfelmoeder
   mei 12, 2015 (21:33)

   Dank voor je berichtje Jessica.

 • Maaike
  mei 12, 2015 (17:47)

  Hi Patricia! Verbaasd, een beetje geschrokken, misschien zelf een beetje boos, dat is wat ik voel na het lezen van je blog. Ik had geen enkel benul dat er überhaupt mensen negatief over Twijfelmoeder, je website en berichten zouden kunnen zijn. Wat bizar en verdrietig om te horen dat deze reacties niet alleen jou treffen maar ook je achterban. Bah. Hier dus een berichtje van een trouw-twijfelmoeder-volgster die zich juist enorm herkent in je berichten en opgelucht was de uitkomst van je keuze te lezen. Ik surf juist regelmatig naar je site omdat ik mezelf in hetzelfde schuitje voel zitten, hier begrepen voel en het prettig vind dat je het onderwerp vanuit zoveel verschillende kanten belicht dus het me steeds andere inzichten geeft. Kortom, keep up the good work! Liefs, Maaike

  • twijfelmoeder
   mei 12, 2015 (21:14)

   Dank voor je berichtje Maiike! Doet me goed!

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: