Eenkindpolitiek: druk en zorg voor ouders

‘Ik voel de druk om te presteren’, vertelt een Chinese van begin twintig als we praten over hoe het is om op te groeien in China. Ik ontmoet haar op een zeilboot in Australië; we gaan met het hele gezelschap The Great Barrier Reef ontdekken. Vanuit Cairns duurt het even voor we er zijn, dus er wordt volop gekletst. Als we ’s avonds – onder de sterrenhemel – op het dek zitten, worden de gesprekken persoonlijker. Zo ook over de eenkindpolitiek in China.

Ze komt uit welgestelde familie. Misschien is dat ook wel haar geluk. Met name in boerengezinnen zorgt de eenkindpolitiek namelijk voor veel problemen. Wie moet dan het land bewerken? Nee, die willen een sterke zoon. Dat een meisje niet wordt aangemeld en ter adoptie wordt afgestaan is dan ook niet vreemd. De ouders zijn soms zelfs zo wanhopig dat ze hun dochter vermoorden. Dat kunnen wij ons hier toch niet indenken?

Toch voelt ook zij de druk om te presteren. Ze wil een goede baan, volgt daarom nu een opleiding in Australië. Want als ze een goede baan heeft, hoort daar een goed inkomen bij, waardoor ze de financiële middelen heeft om het allemaal goed voor haar ouders te regelen. Want zij is degene die later voor haar ouders moet zorgen. Een taak die ze niet met broer(s) of zus(sen) kan delen. En omdat de eenkindpolitiek al een tijdje gaande is, heeft ze ook geen hordes aan neefjes en nichtjes. Sterker nog. Mocht zij ooit kinderen krijgen, dan hebben ze geen neefjes of nichtjes.

Een goede opleiding biedt ook kansen. Kansen op een goede baan in het buitenland, bijvoorbeeld in Amerika. Want daar gelden al die restricties niet…

Ik vraag haar of het niet eenzaam is om alleen op te groeien. Daar heeft ze dan minder moeite mee. Ze heeft namelijk een goede band met haar familie. En jongeren van haar leeftijd zijn natuurlijk ook alleen. Een vriend of vriendin neemt dan de rol in van een broer of zus. Een goede vriend of vriendin is hier al fijn, maar daar voorkomt het echt eenzaamheid.

Of ze zelf kinderen wil, weet ze nog niet… De druk die op de schouders van een kind wordt gelegd, vindt ze misschien wel te hoog. Wie weet. Ze is nog jong.

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 29, 2015 /