Welke kleur geef jij de kinderkamer?

Welke kleur geef jij de kinderkamer? Smaken veranderen. Dat geldt dus ook voor kleurvoorkeuren. Daarom heeft Flexa een onderzoek gedaan naar trends in de kinderkamer door de jaren heen. Weet jij nog welke kleur jouw kinderkamer vroeger had?

Roze voor de meisjes en blauw voor de jongens, toch? Dat zou je denken, maar opvallend genoeg is dat niet altijd zo geweest. Deze typische ‘jongens en meisjes’ kleuren komen pas na 1980 in beeld. Uit het kleurenonderzoek van Flexa blijkt dat mensen van 35 jaar en ouder zich met name een witte of crèmekleurige kinderkamer herinneren.

“Dat de ‘oudere’ generatie een witte, beige of crèmekleurige kinderkamer had komt voornamelijk omdat er destijds nog amper aandacht was voor kinderkamers. Er werd aandacht geschonken aan een mooie woonkamer en gang, want dat was zichtbaar voor bezoek. De kinderkamer was minder belangrijk en wit of crème voldeed simpelweg”, aldus Heleen van Gent, AkzoNobel Global Aesthetic Center Director.Uniseks-geel
“Voor de generatie die nu rond de 35 jaar is zag je dat er destijds langzaam steeds meer aandacht werd besteed aan de kinderkamer. Maar, het was nog wel gelinkt aan een rollenpatroon en was dus voorspelbaar. Hoe jonger de generatie, hoe meer die voorspelbaarheid wordt losgelaten en het meegaan met de trends ook in kinderkamers steeds zichtbaarder wordt. Zo zag je geel in de jaren negentig ook veel terug in interieurs. En dus ook in de kinderkamers.”

Tegenwoordig wordt er gekozen voor een mix van kleuren en thema’s. Volgens Van Gent is er meer durf, meer inspiratie én de kinderen zelf spelen een grotere rol. “De kinderkamer is een volwaardig onderdeel geworden van ons huis. Na de woonkamer en de keuken is dit de ruimte waar de meeste aandacht naar toe gaat. Vaak in thema en dus steeds minder traditioneel. De kinderen zelf hebben natuurlijk ook inspraak. Zij zijn vaak heel experimenteel met kleur, meer dan hun ouders. Geef de kinderen dus de ruimte, het is per slot van rekening hun kamer.”

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 18, 2016 /