Guilty pleasure: oliebollen én niet alleen nu

Oliebollen – daar kun je me echt voor wakker maken. En echt niet alleen nu ik zwanger ben. Nee, van kinds af aan kan ik er geen genoeg van krijgen. Vroeger keek ik al weken uit naar het moment dat we richting oma zouden gaan, die ’s ochtends vroeg op 31 december stond te bakken. Mijn moeder heeft die taak later overgenomen. Maar wat doe je als moeders niet in de buurt woont, dan moet je op zoek naar een alternatief. Zeker nu! Dankzij de hormonen schreeuwt mijn lijf al dagen om oliebollen. Anouk moest mij donderdag zelfs tegen houden; anders had ik absoluut zo’n beroerde zak uit de budgetsupermarkt meegenomen.

Gelukkig staat waterpolovereniging Merlet uit Cuijk voor de jaarwisseling bij de plaatselijke Jumbo te bakken. En hoe: ze zijn goddelijk. Niet te vet, zoals ze dat bij de meeste oliebollenkramen op de kermis altijd zijn. En in de krentenbollen zitten tenminste ook lekker veel krentjes. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Je hebt al tien oliebollen voor vijf euro én daarmee sponsor je ook nog eens een goed doel. Geen wonder dat de ZWK Merlet al tien jaar een begrip is op oliebollen-gebied in het Cuijkse.

Gisteren heb ik mijn eerste lichting al gehad. Mijn lief was na zijn werk eventjes bij ze langsgereden, zodat we er als avondeten – ik weet het niet de meest verantwoorde maaltijd, maar oh zo lekker – van hebben gesmikkeld. En dit zijn absoluut niet de laatste bollen. Nee, dit is juist het begin. ’s Middags gaan we alvast langs bij familie om te genieten van verse oliebollen en appelbeignets en ’s avonds mogen ze na twaalven natuurlijk ook niet ontbreken. Zelfde geldt voor morgen. Op 1 januari eet ik ze namelijk het liefst als ontbijt. Koud of warm? Dat maakt mij helemaal niet uit; als er maar lekker poedersuiker of lichtbruine basterdsuiker bij zit.

Gelukkig bakt mijn moeder nog steeds oliebollen en vergeet ze ons ook niet. Dat betekent dat er een lading de vriezer in gaan, zodat zij deze heerlijkheden mee kan nemen als ze weer onze kant op komen. Vind je dat vreemd? Ze zijn echt nog steeds lekker dan hoor. Even opwarmen in de magnetron of – zoals oma dat vroeger deed – in een pannetje en je kunt weer genieten.

Twijfel jij over je kinderwens?

december 31, 2016 /