Actueel
Hitkrant stopt als tijdschrift; waar haal je dan posters vandaan

Hitkrant heeft zojuist aangekondigd dat het magazine er na veertig jaar mee stopt. Eén vraag schiet mij dan direct te binnen: waar halen pubers tegen die tijd dan hun posters vandaan? Ik weet nog dat mijn kamer vol hing met gigantische afbeeldingen van de Backstreet Boys. Het verse behangetje had ik een paar weken na de inspanning van mijn ouders al onzichtbaar gemaakt met posters uit bladen als Break Out! en Hitkrant. Voor beide bladen heb ik in het begin van mijn carrière als freelance journalist zelfs nog even geschreven. Break Out! – en opvolger SPAM! – sneuvelden al jaren geleden, maar de Hitkrant leek toch een vaste waarde voor – met name – pubermeisjes te zijn.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Gelukkig heeft de uitgever ook goed nieuws. Het magazine verschijnt op 28 maart dan wel voor de laatste keer, de posters kun je zes keer per jaar verwachten in een special. Volgens ZPRESS Young zal dat blad extra veel posters bevatten, die worden gekozen door de lezeressen. Verder hoef je de Hitkrant-nieuwtjes niet te missen, want de website hitkrant.nl is vernieuwd en er is een app. Daarnaast kunnen de meiden GIRLZ blijven lezen, volgens adjunct uitgever Sandra Kers. Over de beslissing zegt zij: “De content van Hitkrant is uitermate geschikt om online voort te zetten. Video’s, websnacks en korte daily updates zullen de boventoon voeren op de website en de social media kanalen. De doelgroep vraagt om een andere benadering en wij luisteren hiernaar.”

Zo verdwijnt er weer een stukje uit mijn jeugd… juist nu ik – volgens mij dankzij de zwangerschapshormonen – vaak terug denk aan mijn kindertijd en puberjaren. Als ik dan aan de Hitkrant denk, dan denk ik aan de momenten dat ik bij binnenkomst in de supermarkt direct naar het tijdschriftenrek liep. Wat heb ik hier een zakgeld aan uitgegeven zeg. Maar niet zonder eerst uitvoerig gekeken te hebben of ik deze editie wel moest hebben. Terwijl moeders de boodschappen deed, nam ik de bladen helemaal door. Zo wist ik precies of er posters of foto’s in stonden die ik wilde hebben om mijn kamer, Backstreet Boys-plakboeken of schoolagenda mee op te fleuren. In mijn kamer kon je werkelijk geen stukje meer zien door al die posters… Die digitalisering is leuk hoor…

Maar hoe zien die puberkamers er nu eigenlijk uit? Grote tv-schermen, waar wallpapers van hun helden voorbij komen? Ik ben benieuwd… Over een jaartje of twaalf gaan we het ervaren.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
5 comments
 • Lees mee 21: mijn favoriete blogs van afgelopen week – Lotus Writings
  mrt 18, 2017 (08:25)

  […] dit artikel van Patricia heel erg herkenbaar. Want even serieus, waar halen de tieners van nu dan hun posters […]

 • Vlijtig Liesje
  mrt 17, 2017 (10:30)

  Och, dat is wel een iconisch tijdschrift vind ik! Wat jammer dat het verdwijnt. Hoewel mijn pubers er ook niet naar omkeken…

 • Anouk
  mrt 17, 2017 (09:36)

  Ik vond de Break-Out! vroeger helemaal geweldig, mijn kamer hing vol posters. Het begon met de Spice Girls maar eindigde met allemaal gothic en metal bands. Die stonden ook gewoon in de Hitkrant en Break-Out! herinner ik me, of had ik dan andere bladen met posters nog? Geen idee, maar ik heb het idee dat alle subculturen ook een beetje zijn verdwenen, jongeren kunnen zich nu online uiten… Hoe puberkamers er nu uit zien? Geen idee, misschien heel stylisch zoals vloggers dat ook hebben? Als ik naar mijn voormalig oppaskindje (nu 17) kijk, zie ik dat pubers van nu een stuk volwassener proberen over te komen dan ik vroeger…

  Maar zo verdwijnen er heel veel bladen, wat soms echt heel jammer, ondanks dat het zich online voortzet.

 • Krystle/ Batboy
  mrt 17, 2017 (07:58)

  Jammer! Ik kocht vroeger ook altijd de hitkrant niet om te lezen , maar echt voor de posters!

 • Merel
  mrt 17, 2017 (07:14)

  Ik dacht precies hetzelfde toen ik het gisteren hoorde. Mijn oudste heeft eigenlijk nog geen posters op haar kamer. Zou het nog komen? Ze leest Tina en daar zitten ze ook in, maar goed, dat blad stopt waarschijnlijk na haar twaalfde, dertiende. En fancy is niet meer, dus wat dan? Ben benieuwd hoe dat gaat lopen.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: