Billendoekjes test: welke babydoekjes zijn favoriet?

Billendoekjes test van Twijfelmoeder! Billendoekjes… hoeveel er doorheen gaan op een dag? Als nieuwbakken moeder heb ik het idee dat er geen ander product is dat ik de afgelopen elf weken zo vaak heb gebruikt. Een product waar ik ook al een aantal keer flink over gefrustreerd ben geweest. Echt niet alle babydoekjes, zoals ik ze eigenlijk altijd noem – of zijn dat echt andere dingen? – zijn even fijn. En zo bedacht ik net tijdens het verschonen van een kersverse poepluier dat het tijd werd voor een testje. Dan weet je in ieder geval welke doekjes je absoluut niet of juist wel moet kopen. Wat is jouw favoriete merk billendoekjes.

Er slingeren op dit moment zes verschillende merken rond de commode, luiertas en het mobiele verschoonbakje. De Pampers heb ik als enige al massaal in huis. Niet, omdat ik daar al ervaring mee had, maar omdat mijn moeder ze al eens heeft meegenomen (ze waren toen in de reclame, haha – net zoals ik de luiers altijd voordelig in sla). Andere soorten ontdekten we in de verschillende cadeaudozen die je als zwangere en kersverse moeder kunt halen. De babydoekjes van Alphanova heb ik toegestuurd gekregen van het pr-bureau van het desbetreffende merk.

Billendoekjes die ik bespreek in alfabetische volgorde:

Prijs Billendoekjes:

Je hoort vaak dat kinderen ‘erg duur’ zijn. Alle reden dus om goed op de prijzen te letten. Zeker als je een product zo vaak gebruikt als babydoekjes (net als bij de luiers). Ieder keer wipe je er tenslotte even op los als er een plasje is gedaan. En er gaan heel wat doekjes door bij een poepbroek. Ik probeer de prijzen zo eerlijk mogelijk met elkaar te vergelijken. Zo zijn Etos, Zwitsal, Waterwipes en Pampers allemaal te bestellen op ah.nl (de eerste drie via Etos, andere gewoon AH). Alphanova vind je onder andere bij Bol.com. Huggies is volgens mij een beetje ‘uit’; die kom je online tegen. Heb dus voor de adviesprijs gekozen.

Op een rijtje qua voordeligheid op basis van de reguliere prijs (vaak zijn die billendoekjes ook voordelig verkrijgbaar, bijvoorbeeld in grootverpakkingen bij Bol.com en Wehkamp).

 1. Etos baby lotion billendoekjes mild – € 1,89 = 2,6 cent per doekje
 2. Huggies Pure – € 1,99 = 3,5 cent per doekje
 3. Pampers Sensitive – € 2,79 = 5 cent per doekje
 4. Zwitsal Sensitive Billendoekjes – € 3,89 = 6,2 per doekje
 5. Waterwipes – € 3,99 = 6,6 cent per doekje
 6. Alphanova bébé – € 7,05 = 9,6 cent per doekje

Gemak Billendoekjes

Billendoekjes heb je meteen nodig! Dan is er namelijk ‘stront aan de knikker’ om het maar even met een toepasselijk spreekwoord te zeggen. Dan wil je de verpakking met één hand kunnen openen, terwijl je met je andere hand je worstelende baby in bedwang kan houden, zodat hij of zij niet van de commode valt (volgens mij de angst van iedere ouder). Als de verpakking open is, wil je vervolgens dat ze makkelijk loslaten. Ze zijn best duur per stuk, dus je wil er ook niet meer gebruiken dan nodig.

Nu is dat per doekje in mijn geval wel gelijk. Gewoon eentje na een plasluier en drie of vier bij een poepbroek. Dat is veel; ik weet het, maar ik ben ook erg precies. Ik gebruik er eentje voor de eerste lading weg te nemen, een tweede om eventueel nog wat extra af te doen, de derde voor de groeven en tot slot het doekje om eventuele restjes te verwijderen. Die hou ik iets langer tegen de billetjes, zodat de poep een beetje kan weken. Voor mijn gevoel werkt dat.

Let op: test bij een baby van elf weken, die flesvoeding krijgt. Die voeding heeft volgens mij een ander effect op de ontlasting dan borstvoeding. Maar daar kunnen de borstvoedende dames misschien in een reactie meer over vertellen, dat kan onder het bericht en op Facebook. In de categorie gemak heb ik drie onderdelen: de opening, doekjes en de beleving. Ook deze heb ik op volgorde van goed naar slecht gezet.

Opening

 1. Huggies Pure – het wat hardere klepje is echt ideaal.
 2. Pampers Sensitive – erg fijn hoek flapje, waarmee je ‘m zo opentrekt. Voor wie het niet meteen voelt; je kunt het ook zien bij het gele pijltje.
 3. Waterwipes – het labeltje aan de sticker aan de linkerkant; om de één of andere reden vind ik dat fijner (maar goed je kunt de pak natuurlijk ook omdraaien).
 4. Etos baby lotion billendoekjes mild – heel smal flapje, maar je hoeft er niet naar te zoeken, dankzij de blauwe pijl.
 5. Alphanova bébé – labeltje aan de openingssticker is echt aan de kleine kant, dus je trekt ‘m niet zomaar open.
 6. Zwitsal Sensitive Billendoekjes – er zit een iets te klein labeltje aan de openingssticker. Plakt daarnaast zo goed dat het iedere keer weer een gevecht blijft.

Doekjes

 1. Zwitsal Sensitive Billendoekjes – de doekjes laten eenvoudig los; geen gehannes met doekjes die je te veel uit de verpakking trekt.
 2. Waterwipes – eenvoudig te pakken en laten ook los, waardoor je gewoon één doekje per keer heb.
 3. Alphanova bébé – trekken misschien ietsje stroever, maar als je dat met beleid doet dan heb je gewoon één doekje per keer.
 4. Etos baby lotion billendoekjes mild – een doekje er uit trekken, gaat bij mij altijd gepaard met een klein stuitering op de commode. Door dat hupsje laat ie meteen los en heb je gewoon een doekje in de handen.
 5. Pampers Sensitive – de pampers doekjes zitten echt iets te goed in elkaar gevouwen, waardoor ik altijd iets wilder met de verpakking moet zwaaien om ze los te krijgen. Iets minder slinger-gevaar dan bij de Huggies.
 6. Huggies Pure – als ik deze gebruik, sta ik absoluut te hannesen. In eerste instantie krijg je er namelijk niet zo lekker grip op. Ze zijn aan elkaar vast gemaakt, waardoor je – als je een beetje onhandig bent – er zo een enorme slinger uit kunt trekken.

Beleving

 1. Alphanova bébé – qua geur is dit mijn favoriet; zit namelijk een vleugje amandelolie bij. Wat dit product daarnaast extra bijzonder maakt – en wat mij betreft ook de duurdere prijs goedmaakt – het gaat hier om een 100% natuurlijk product dat volledig biologisch afbreekbaar is. Dat is goed voor het milieu. Als je daar heel bewust mee bezig bent, is er wat mij betreft geen ander merk die zo goed bij jou passen. Vochtigheidsgraad voor mij ook perfect.
 2. Etos baby lotion billendoekjes mild – waar de andere verpakkingen een tevreden baby tonen (Huggies, Pampers en Waterwipes) of juist het typerende design van het merk (Alphanova en Zwitsal), brengt Etos al beleving met de verpakking. Op de verpakking is de tekst van ‘Klap eens in de handjes’ afgedrukt. Voelt fijn aan. Wordt benadrukt dat er aloe vera is toegevoegd en zinksulfaat – verkooptruc of doet het echt iets? Die tevreden billetjes van mijn kleine meneertjes reageren er niet anders op. Zorgt wel voor een aangename geur.
 3. Zwitsal Sensitive Billendoekjes – de Zwitsal-geur-verslaafden zijn hier ontzettend blij mee. Die vertrouwde geur komt je direct tegemoet. Je baby ruikt na het gebruik van de zachte doekjes ook naar Zwitsal.
 4. Waterwipes – bestaan voor 99,9 procent uit water, die andere 0,1% is volgens de verpakking fruitextract; dat maakt ze dus heel waterig. Geur is niet mijn favoriet, maar dat is heel persoonlijk. Ik vind het wel mooi dat er geen chemicaliën of conserveringsmiddelen zijn gebruikt. Daarom geldt voor deze doekjes wel een houdbaarheidsdatum.
 5. Pampers Sensitive – persoonlijk vind ik de geur niet erg fijn; licht vleugje chemisch om het maar zo te omschrijven. Qua vochtigheid wel erg fijn en ze zijn ook gewoon heel zacht, dus wel aangenaam in gebruik voor de billetjes.
 6. Huggies Pure – deze voor mijn gevoel iets te vochtige doekjes vind ik iets minder zacht. Zit verder niet echt een geur aan.

Winnaar billendoekjes test

Jullie hebben natuurlijk gezien hoe de verschillende merken babydoekjes scoren op de verschillende onderdelen, maar hoe zit het met de totaal ranking. Ik heb alle posities bij elkaar opgeteld; degene met het laagste cijfer komt dus als beste uit de TwijfelMoeder-billendoekjes-test.

 1. Etos baby lotion billendoekjes mild
 2. Zwitsal Sensitive Billendoekjes
 3. Waterwipes
 4. Alphanova bébé
 5. Pampers Sensitive
 6. Huggies Pure

Zoals jullie kunnen zien, zijn de doekjes van Etos als beste uit de TwijfelMoeder test gekomen. Ze scoren heel sterk op prijs én beleving. Hoe fijn is dat, dat de goedkoopster doekjes ook fijn in gebruik zijn. De perfecte manier om te besparen dus. Een tweede plek is er voor Zwitsal, dankzij de doekjes die – als de verpakking open is, en dat kun je zo houden door zo’n dispenser te gebruiken – echt zonder moeite te doen per stuk uit de verpakking komen. Ze eindigen gelijk met de Waterwipes, wat gewoon goede doekjes zijn, maar wel iets aan de prijs. Voor de bewustere consument is dit wel een goede keuze, omdat hier geen meuk aan toegevoegd is.

Pampers, Alphanova en Huggies eindigen ook met een gelijk aantal punten. Voor mij komt Alphanova dan als volgende in de rij; alleen kan ik me voorstellen dat de doekjes té duur zijn voor velen. Een doekje minder gebruiken is tenslotte niet mogelijk; de billetjes van jouw prins(es) moeten wel schoon zijn. Hoewel ik de Pampers doekjes met veel plezier gebruik, scoren ze toch minder dan de anderen. Feit dat je zo’n hele slinger meetrekt en de geur wegen hierin zwaar. Tja en Huggies gebruik: dat staat bij mij gewoon gelijk aan gedoe. In mijn voorkeurslijstje komen ze dan ook op de laatste plaats.

Beoordeling billendoekjes Consumentenbond


Nu ben ik niet in gegaan op alle bestanddelen. Dat heeft de Consumentenbond een tijdje geleden echt super uitgebreid gedaan. Mijn zoontje heeft weinig last van luieraanslag. Ik kan dan ook niet zeggen dat hij van het ene of het andere merk rodere billetjes krijgt of niet. Deze test van de Consumentenbond is wel fijn om te kunnen beoordelen of een doekje bij je past. Aan de ene kant, omdat jij natuurlijk het beste weet of je baby gevoelige billen heeft of niet. En aan de andere kant, kun je natuurlijk ook op basis van je levensstijl een keuze maken. Probeer je alles zo biologisch mogelijk te doen, dan let je tenslotte ook op andere dingen, dan ik.

Wat is jouw favoriet of gebruik je een ander merk? Deel als reactie op het bericht jouw ervaring. Dat kan ook via Facebook.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 12, 2017 /