Vaderschapsverlof? Verlof voor iedereen; ook zonder kinderen!

Vaderschapsverlof is op dit moment een veel besproken thema. Vaders zouden na de geboorte langer vrij moeten zijn. ING heeft de regels zelfs al aangepast; daar krijgen mannen voortaan een maand betaald verlof na de geboorte van hun kindje. Prachtig natuurlijk, maar is dit wel de oplossing. Is het wel zo eerlijk naar de bewust, maar ook ongewenst kinderlozen? Moet er niet gewoon een vorm van verlof komen voor iedereen; ook als je geen kinderen hebt? 

Laat ik vooropstellen dat ik het heerlijk vond dat mijn man meteen na de bevalling een seintje van zijn leidinggevende kreeg dat hij gewoon die hele week thuis mocht blijven. Dat waren toch mooi vier werkdagen en het weekend, die we als gezin konden doorbrengen. Uiteindelijk deden we dat in het ziekenhuis, maar daarover later meer. Ja, het bedrijf waar hij werkt, is hierin flexibel, maar zelf had hij ook de nodige dagen opgespaard tijdens de zwangerschap om vervolgens met ons samen te kunnen zijn.

Kinderloos

Als die verlof discussie weer wordt aangezwengeld denk ik iedere keer aan mannen en vrouwen die kinderloos zijn. Voor sommigen ging daar een heel medisch traject aan vooraf, maar lukte het na al die pogingen toch niet om die lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Voor anderen is het ook een bewuste keuze. Toch wil dat niet zeggen dat deze mensen geen behoefte hebben aan een wat langere verlof periode.

Verlof ongeacht of je kinderen hebt?

Ik kan me voorstellen dat je na zo’n zwaar traject namelijk toe bent aan een rust periode. Een periode waarin je het gemis een plekje kunt geven. Of waarin je juist extra kunt genieten als suikeroom of -tante van je pasgeboren nichtje of neefje. Misschien zorg je juist voor iemand in je buurt. Een vriend of vriendin, die bijvoorbeeld erg ziek is, maar waarvoor je eigenlijk geen zorgverlof kunt krijgen. Zou voor dat soort situaties geen algemeen verlof te bedenken zijn waar iedereen recht op heeft; ongeacht of je kinderen hebt of niet?

Vrij in te zetten, bijvoorbeeld bij rouw

Dat je kijkt naar hoeveel zwangerschaps- en vaderschapsverlof een Nederlandse gemiddeld heeft en daarvan een aantal vrij in te zetten dagen wordt gemaakt. Gebruik je ‘m rondom de zwangerschap; perfect! Gebruik je ‘m om even bij te komen, bijvoorbeeld in periode van rouw. Of wil je het inzetten om voor een ander te zorgen? Ook mooi! Maar het is wel voor iedere werkende in Nederland gelijk. Wild plan? Onhaalbaar? Kan allemaal; maar laten we niet aan alle mensen zonder kinderen voorbijgaan. 

Bron foto man/vrouw: Shutterstock

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 25, 2017 /