Bescherm oren van kinderen tijdens jaarwisseling

Eén op de vijf kinderen tussen de negen en elf jaar kampt met een verminderd gehoor, aldus het Erasmus MC. Als oorzaak wordt veelal gewezen naar te harde muziek, maar rond de feestdagen is vooral vuurwerk de aanstichter van gehoorproblemen. Volgens een schatting van Milieu Centraal lopen jaarlijks 800 á 1.600 Nederlanders blijvende gehoorschade op door de harde knallen van vuurwerk. Alle reden dus om voor gehoorbescherming te kiezen tijdens de jaarwisseling.

Wij hebben voor ons ventje de Alpine Muffy Baby (€ 27,95). Deze flexibele gehoorbescherming is te gebruiken door baby’s en peuters tussen drie maandenen drie jaar. Ze dempen gemiddeld 23 decibel. Daardoor kunnen ze in alle rust genieten van wat er om hun heen gebeurt. Of zoals dat in ons geval deze zomer was: onze baby sliep gewoon door terwijl wij in de drukte van het Vierdaagse Feest Cuijk stonden. Het opzetten ging ook heel eenvoudig; dankzij de verstelbare, zachte elastische hoofdband zit-ie zo perfect. Je kindje ervaart geen druk op het hoofdje en de oorschelpen zijn ook voorzien van zacht materiaal, waardoor het lekker zit. De hoofdband kun je trouwens eenvoudig losmaken en wassen. Wel zo hygiënisch.

Ik ben zelf ook erg zuinig op mijn gehoor, dus ik heb voor dit soort gelegenheden de PartyPlug Pro Natural oordoppen van Alpine (€ 29,95) . Deze kleine dopjes met vlakke demping zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik tijdens festivals, concerten en uitgaan. Ze zijn voorzien van speciale rechtlijnige filters. Deze filters dempen op alle toonhoogtes nagenoeg evenveel. In het begin vind ik het altijd even wennen, omdat ik eigenlijk nooit dopjes in mijn oren heb (ook niet om muziek te luisteren). Maar het resultaat is geweldig. Het is alsof de volumeknop wordt teruggedraaid. Dankzij de filters heb je bovendien geen last van een afgesloten gevoel en blijven gesprekken goed verstaanbaar.

Zelf geniet ik altijd van het vuurwerk tijdens de jaarwisseling, maar ik sta meestal binnen. Niet omdat het geluid mij te veel van het goede is, maar vooral door het onstuimige karakter van de pijlen. Je weet tenslotte nooit waar ze terecht komen. In het verleden is dat een keertje bijna mis gegaan (door een pijl uit de buurt) en sindsdien ben ik toch wat voorzichtiger en blijf ik eigenlijk altijd binnen. Zo sta ik dus al op voldoende afstand van al die klappers. Want hard gaat het hier zeker. Aangezien we hier in de grensstreek wonen, vliegt er volgens mij ook best wel eens van illegaals de lucht in. En dat gaat echt harder dan de 156 decibel dat vuurwerk sinds 2006 maximaal mag produceren.

Voor je gehoor is dat maximum zelfs nog iets te hoor. Geluiden boven de 120 decibel kunnen namelijk direct tot blijvende gehoorschade leiden. Bij kinderen is het gehoor extra kwetsbaar, omdat een kinderoor minder kan verdragen dan een volwassen oor. Gehoorschade op jonge leeftijd kan leiden tot een belemmering in de ontwikkeling, wat de prestaties op school in de weg kan zitten. Neem bij baby’s en kinderen dus altijd maatregelen om het gehoor te beschermen. Dat betekent voldoende afstand houden (liefst binnen), kies voor siervuurwerk in plaats van knalvuurwerk en laat kinderen en baby’s gehoorbescherming dragen als je besluit om wel met ze naar buiten te gaan.

Alpine heeft een ruim assortiment aan oordoppen voor iedere leeftijd.

Gehoorbescherming voor kinderen ook tijdens de jaarwisseling

Twijfel jij over je kinderwens?

december 28, 2017 /