Zwangerschapskilo’s: als ze maar niet blijven plakken

Zwangerschapskilo’s zijn geen punt, zolang ze maar niet blijven plakken. Waar ik – met name in de laatste weken van mijn zwangerschap en vlak na de bevalling – écht zin heb om te sporten, is dat gevoel snel verdwenen als het weer mag. Het advies is om zes weken na de bevalling pas met sporten te beginnen. Nou, op dat moment zijn mijn bed en de bank mijn beste vrienden. Zo’n klein babytje vreet energie. Ai… hoe gaan die zwangerschapskilo’s er dan af? Mijn grootste angst: dat ze uiteindelijk blijven plakken.

Natuurlijk had ik gedacht dat ik al flink wat kilootjes kwijt zou zijn. Borstvoeding schijnt daar een wondermiddel voor te zijn. Alleen wilde ons mannetje daar niets van weten. Tja, dan moet het dus volledig op eigen kracht…

Inmiddels is ons mannetje bijna 8,5 maand oud. Met sporten ben ik nog steeds niet begonnen. Ja, als nieuwbakken mama til ik natuurlijk dagelijks een flink gewicht. Zover ben ik in het verleden in de sportschool nog niet gekomen. En ik loop heel wat trappen op en af. Rondjes met de kinderwagen zouden er nog wat meer kunnen zijn. Maar zeg nou zelf: dit is toch geen wandel weer. Tja, en dat je daar niets mee bereikt op sportief vlak, heb ik wel gemerkt. Tijdens een wandeltocht met vrienden in het Duitse Moezel-gebied liep ik te hijgen als een paard. Ik ging kapot! En ook de verhuizing hakte er flink in; wat kunnen je benen branden zeg als je steeds met dozen de trap op en af moet.

Goed voor mezelf zorgen, is er de afgelopen maanden ook bij ingeschoten. Dat geef ik toe. Mijn tip voor iedere aanstaande moeder: start tijdens je zwangerschap volop met meal preppen. Zorg dat die vriezer vol zit met gezonde prakjes voor jezelf en je partner. De baby komt namelijk op de eerste plaats. En als-ie eindelijk zijn flesje op heeft en zijn bedje in kan, is het alweer te laat om uitgebreid te gaan koken. Je wil namelijk niets lievers dan zelf ook je bed in. Dat resulteerde bij ons in veel kant-en-klare maaltijden van de supermarkt of gewoon een boterhammetje in de avond. En als we echt niets meer in huis hadden: wat natuurlijk ook voorkwam een thuisbezorgd-maaltijd. Ja, dan verdwijnen de kilo’s echt niet.

Maar zeg nu zelf: hoe goed kun je voor je gezin zorgen als je niet eens goed voor jezelf kunt zorgen. Ai… Een confronterend inzicht dat ik op doe, tijdens een gesprek met Kathelijn. Ze heeft mij in het verleden niet alleen gecoacht naar een gezond gewicht; ze is daarnaast ook een goede vriendin. Die woorden hakken er wel in. En ik weet dat ze gelijk heeft. Als je gezond eet, heb je ook meer energie. Je krijgt namelijk de juiste brandstoffen binnen. En als je energie hebt, heb je ook zin om er op uit te trekken met de kinderwagen. Even een wandelingetje maken is goed voor ons allebei. We zijn in de buitenlucht, onze kleine man kan lekker om zich heen kijken en ik werk ondertussen aan mijn herstel. Ja, laat ik het zo maar noemen. Zo’n zwangerschap en bevalling zijn tenslotte wel een aanslag op je lijf.

En geloof me: ik wil die kilo’s ook absoluut kwijt. Ik heb er fysiek gewoon last van. Mijn heup doet af en toe flink pijn en mijn weerstand is erg laag. Natuurlijk heeft dat ook met de rouw te maken, waarover ik eerder al een kort stukje scheef. Dat zorgt ook voor een aanslag op je lichaam. Maar het komt ook door een ongezond voedingspatroon, waarbij je daarnaast door gebroken nachten vaak ook nog minder slaapt dan je zou moeten doen. Zo’n lage weerstand wil je echt niet als je kleintje naar de kinderopvang gaat. Ieder verkoudheidje dat hij te pakken heeft, gaat zo over op mij.

Kortom: het is tijd voor verandering! Niet volgend jaar, maar gewoon nu!

Hoe ben jij de zwangerschapskilo’s te lijf gegaan?

Foto weegschaal: Shutterstock. (In overleg: https://www.shutterstock.com/nl/download/confirm/424180114?size=huge_jpg – Stock Photo ID: 424180114)

Twijfel jij over je kinderwens?

december 7, 2017 /