Netelroos bij kinderen; vervelend, maar niet besmettelijk

Netelroos bij kinderen is natuurlijk heel vervelend, omdat je zoon of dochter veel jeuk heeft. Gelukkig kun je hem of haar gewoon knuffelen, want het is niet besmettelijk. Netelroos ontstaat namelijk, omdat je overgevoelig bent voor een bepaalde prikkel.

Netelroos

Als moeder wil je natuurlijk voorkomen dat je kindje netelroos krijgt, maar helaas is dat heel lastig. Er zijn namelijk zoveel verschillende factoren die deze reactie kunnen triggeren; voor ieder zal dat iets anders zijn. Denk dan aan:

  • Voeding – Het kan gaan om producten als eieren, schaal- of schelpdieren, noten, fruit of chocolade. Maar ook toevoegingen aan producten die je eet, zoals smaakstoffen, kleurstoffen en conserveringsmiddelen.
  • Huidcontact – Heeft je huid contact gehad met chemische- of plantaardige stoffen. Of heb je de huid blootgesteld aan kou, warmte, zonlicht of druk?
  • Insectenbeten – Denk bijvoorbeeld aan een beet van wespen, luizen, bedwantsen of muggen.
  • Medicijnen of ziekte – Wist je dat aspirine- of antibiotica-gebruik netelroos kunnen triggeren? Het hoeft niet per se aan de medicijnen te liggen; het kan ook komen door een hormonale stoornis of stofwisselingsziekte.
  • Psychisch – Maar ook psychische factoren als stress, spanning en drukte kunnen zorgen voor een netelroos uitbraak.

Kortom: hele verschillende factoren. Krijgt je kind deze allergische reactie, dan is het goed om op te schrijven wat hij of zij die dag allemaal gedaan heeft, wat er gegeten is en waar je kindje mee in aanraking is geweest. Komt de uitslag en jeuk na een tijdje dan weer terug, dan kun je er misschien achter komen wat de netelroos triggert.

Netelroos herkennen

Netelroos bij jouw kleintje kun je herkennen aan de bleekroze, licht gezwollen vlekken. Het begint met rode vlekken, die je met een muggenbult kunt vergelijken, en gaat daarna over in dikkere, bleke plekken. Ze kunnen samenvloeien tot grote plakkaten. Het gaat vaak gepaard met heftige jeuk. Dit is natuurlijk ontzettend vervelend, maar nog onschuldig. Helaas kan het ook nog heftiger: dan heb je opgezwollen oogleden, tong of mondslijmvies en ademhalingsproblemen. Maar ook koorts is heel gevaarlijk. Het is goed om altijd even langs de huisarts te gaan, die kan de uitslag goed beoordelen en verlichtende medicijnen voorschrijven.

Wist je dat ruim 20% van de mensen in de loop van zijn of haar leven met netelroos te maken krijgt. Bij kindjes tussen de één en vier jaar zie je het ook veel. Nu kun je tegen een volwassene of ouder kind wel zeggen dat hij of zij niet mag krabben, maar tegen een baby of dreumes is dat wat lastiger. Dan moet je zorgen voor afleiding. Krabben kan namelijk te klachten verergeren. Dat wordt spelen dus.

Foto kindje met netelroos bij vader of moeder van Shutterstock. (In overleg: https://www.shutterstock.com/nl/download/confirm/588386165?src=HAYS7AjzyF7w4_VEboKNFQ-3-5&size=huge_jpg – Stock Photo ID 588386165)

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 20, 2018 /