Overlijdensrisicoverzekering? Daar wil je toch niet aan denken (juist daarom!)

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Daar wil je toch helemaal niet aan denken op jonge leeftijd? Nee, je bent nog lang niet van plan om dood te gaan. Negentig. Wat zeg ik: honderd ga je worden. Dan is die hypotheek al lang afgelost. Tot je partner door ziekte of een noodlottig ongeval wegvalt en er opeens niets geregeld blijkt te zijn… Hoe ga je dan de hypotheek of huur ophoesten?

Wij hebben op het moment dat we ons eerste huis willen kopen nog geen idee wat we gaan doen; moeten we écht een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Gelukkig hebben we te maken met een vasthoudende financieel adviseur. Voor we het weg willen wuiven met een ‘we zijn nog zo jong’, begint hij te vertellen. Wat me bij blijft: lage kosten én hypotheekvrij bij overlijden… Nu verkeren wij in de positie dat we het voor de kosten in ieder geval niet hoeven laten, dus dat maakt het wel makkelijker. We doen het dus maar voor de zekerheid.

Jong en onsterfelijk?

Inmiddels hebben we ons tweede huis gekocht en hebben we in onze directe omgeving gezien dat we niet ‘jong en onsterfelijk’ zijn. Wat komt er bij het verlies van je geliefde ontzettend veel op je af. Natuurlijk zijn er emoties, zoals verdriet en ongeloof – vooral als het gaat om een plotseling overlijden – maar wat denk je van al het regelwerk? Terwijl de rouw nog kersvers is, willen allerlei instanties wat van je. Dan is het fijn dat je weet dat je gewoon in je huis kunt blijven wonen. Wij hebben bij het oversluiten van de hypotheek, dan ook meteen weer een nieuwe verzekering afgesloten die past bij onze wensen.

Maar wist je dat veel Nederlanders de ogen hiervoor sluiten; 43% denkt hier liever niet over na zo blijft uit onderzoek van twee jaar geleden van PanelWizard. 60% van de Nederlanders gaat er aanzienlijk op achteruit als de partner komt te overlijden. Zo kan 45% de hypotheek of huur niet meer betalen. Een derde moet zijn of haar leefstijl drastisch wijzen om financieel rond te komen. Als je een overlijdensrisicoverzekering hebt, dan weet je in ieder geval dat er een bepaald bedrag vrijkomt waarmee hypotheek of huur betaald kunnen worden.

Denk aan je kinderen
Nu wij een kindje hebben, moet ik er niet aan denken, dat wij dit niet geregeld zouden hebben. Wat een drama als blijkt dat je na het overlijden van je partner de hypotheek of huur niet alleen kunt ophoesten én geen overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten. Dan sta je in het ergste geval dus niet alleen met je verdriet onder de arm, maar ook nog eens met al je spullen, omdat je jullie huis uit moet. Dit wil je toch niet?

Juist al die zaken waar je het liefst niet aan denkt, daar kun je – zeker als je kinderen hebt – beter eens goed over nadenken op het moment dat er nog geen vuiltje aan de lucht is. In het geval van een overlijdensrisicoverzekering ontdek je dan dat je al vanaf enkele euro’s per maand je jouw nabestaanden kunt beschermen tegen de financiële gevolgen als jij overlijdt.

Ouders van Nu heeft trouwens een handig overzicht geregeld voor wat je als partner moet regelen na de geboorte. De tien punten aan het eind van het artikel zijn écht een aanrader om te checken. Ook als ze al kids hebt. Heb jij dat allemaal geregeld?

Foto vader en dochter met vlieger van Shutterstock. (Samenwerking: https://www.shutterstock.com/nl/download/success?u=http%3A%2F%2Fdownload.shutterstock.com%2Fgatekeeper%2FW3siZSI6MTUyNDY4MjI1NywiYyI6Il9waG90b19zZXNzaW9uX2lkIiwiZGMiOiJpZGxfNDUwODQ0NzkyIiwiayI6InBob3RvLzQ1MDg0NDc5Mi9odWdlLmpwZyIsIm0iOjEsImQiOiJzaHV0dGVyc3RvY2stbWVkaWEifSwiRy9XRGs0SmtWMGJhTXF3aTlnNDJIT28xZDh3Il0%2Fshutterstock_450844792.jpg&pi=34109593&m=450844792 – Stock Photo ID: 450844792)

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 1, 2018 /