Aansprakelijkheidsverzekering… heb jij ‘m?

Heb jij een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten? Om me heen hoor ik namelijk nog wel eens dat ondernemende mama’s daar helemaal niet mee bezig zijn. Aan de ene kant, omdat hun bedrijf een uit de hand gelopen hobby is en ze dus helemaal niet stil staan bij dit soort zaken. En aan de andere kant ‘omdat dat zo duur is en er dan helemaal geen geld meer overblijft’.

Ik moet toegeven: toen ik dertien jaar geleden als ondernemer begon, had ik ook niets geregeld. Ja, ik had wat gespaard. Dat was mijn buffertje voor het geval er iets zou gebeuren. Kon ik in die opstartfase ontdekken hoe het ging en nadenken over een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenvoorziening. Het is tenslotte wel een beetje zonde geld als je uiteindelijk na een paar maandjes er toch achter komt dat dat ondernemen niets voor je is. Zo adviseerde mijn boekhouder me.

Risico
Ik nam daarbij een risico. Maar wel heel weloverwogen. Ik was 21. Had geen eigen huis of gezin. Ja, natuurlijk kan er wat mis gaan. Dat weet ik: ik ben dan ook degene die op de blaren moet zitten. Als je een gezin hebt, dan vind ik dat je zaken als een aansprakelijkheidsverzekering niet langer meer moet uitstellen. Zelf heb ik die keuze gemaakt toen ik een kantoor ging huren en ook steeds vaker bij klanten langs ging. In de beginjaren deed ik mijn werk namelijk vooral vanuit de slaapkamer die ik tot kantoor had omgebouwd.

Niet duur
Wat mij meteen opviel toen ik de verzekering afsloot, is het feit dat je helemaal niet zoveel betaald. In mijn geval gaat het om iets meer dan een tientje per maand… Daar kun je volgens mij niets van zeggen. Zeker niet als je weet dat nu verschillende risico’s zijn afgedekt. Bizar eigenlijk he, dat er ZZP’ers zijn in ons land helemaal niets geregeld hebben op dit gebied.

Claim
Je moet er toch niet aan denken dat je een claim krijgt en je hebt niets geregeld… Nu denk je misschien ‘hoe groot is die kans nu’. Maar een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje. Schade is zo ontstaan. Misschien sta je van de zenuwen een beetje onhandig te doen bij een potentiële klant en stoot je zo een vaas om in de kamer waar je eventjes op je gesprekspartner moet wachten. Schade toebrengen aan spullen van een ander is dan ook het meest voor de hand liggende risico.

Letselschade
En wat denk je van schade aan personen… Heb je niet gestrooid en je klant maakt een uitglijder op jouw terrein, dan ben jij hier aansprakelijk voor. De claims in dat geval zijn niet mis. Er is tenslotte niet voor niets een hele markt voor letselschadeadvocaten. Wie gaat die claim betalen? Grote kans dat jij hier als ZZP’er gewoon zelf aansprakelijk voor bent… En dan moet het uit het privépotje komen… Laten we maar helemaal niet denken aan het feit wat je moet doen met zo’n claim als je het geld niet hebt… Nee, deze stress wil jij je gezin niet aan doen.

Verplicht
Zo’n bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is toch niet verplicht? Dat klopt. Maar wist je dat klanten of opdrachtgevers er steeds vaker naar vragen. Er zijn zelfs brancheorganisaties die eisen dat je zon verzekering hebt, voordat je je bij die vereniging kunt aansluiten.

In de rubriek Zakenmama, deel ik artikelen voor mama’s met een eigen bedrijf of zij die hier van dromen. Ik ben al sinds 2005 ondernemer, dus je kunt veel van mijn ervaringen verwachten.

Foto van een vrouw die uitglijdt op een natte vloer, bron Shutterstock. (Samenwerking: https://www.shutterstock.com/nl/download/confirm/131389199?src=iFXJZqf-q0x3wmu25Bt2_g-1-87&size=huge_jpg – Foto ID 131389199)

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 6, 2018 /