Chateau Zen van Maartje Fleur: bizarre seksscène

Chateau Zen van Maartje Fleur – die je kent van het dagboek van Floor Faber in Viva – heb ik afgelopen week gelezen. Ik nam het boek mee uit de bibliotheek, omdat ik de schrijfster ken uit mijn tijd als stagiaire bij Flair. Het is inmiddels al veertien jaar geleden, maar de sfeer op de redactie kan ik me nog perfect voor de geest halen. Wat kwam ik daar destijds als broekie in een warm bad. Met kleren uit het hok van de styliste ben ik zelfs nog mee geweest naar de uitreiking van de Mercurs – dat zijn de Oscars in de bladenwereld voor wie deze prijs niet kent. Kortom een bijzondere tijd waar ik veel geleerd heb. Tja, en als je dan ziet dat er een thriller van Maartje in de bieb staat, dan neem je die mee. Ik had ‘m namelijk nog niet gelezen. Al is-ie al in 2015 verschenen.

In het begin moet ik er een beetje inkomen. Ik laat het boek zelfs even liggen om Stromboli van Saskia Noort voorrang te geven. Toch ben ik wel nieuwsgierig naar wat er nu met journaliste Jules gaat gebeuren in Chateau Zen. Tja, dat krijg je toch he: als het hoofdpersonage hetzelfde beroep als jij heeft, dan triggert dat toch. Of herkennen jullie dat niet? Jules is naar het chauteu in de Franse Dordogne gekomen om actrice Anouk te interviewen. Deze dame staat om het punt om internationaal door te breken. Ik stel me haar voor als een mix tussen Carice van Houten en Thecla Reuten. Zo’n actrice die echt niets over haar privéleven wil vertellen, maar waar we eigenlijk alles over willen weten.

Naast het interview moet Jules ook een reportage schrijven over het chateau van Ingrid en Matthias, dat omgebouwd is tot spiritueel centrum waar yoga en meditatie centraal staan. En wat erg leuk is voor de bloggers onder de leden: in het chateau hebben ze niet zomaar een kok. Nee, een foodblogger zorgt hier voor de gezonde maaltijden. Maar er verblijven meer gasten. Jules moet deze producties bijvoorbeeld samen maken met de iets te dikke fotograaf Odilon. En Anouk heeft – zoals altijd – haar personal assistent Howard aan haar zijde. Verder maak je al direct kennis met Sacha, de stiefzoon van eigenaresse, de oudere zusters Jacobine en Dorine, de jonge biologiestudente Laura, de zwaarlijvige CEO van een internationaal levensmiddelenbedrijf Rogier van Wissum en dus de kokkin, tevens een bekende foodblogster Miss Foodiemind met als roepnaam Bibian. Laatstgenoemde woont samen met haar zoon Kevin op korte loopafstand van het kasteel. Een heleboel namen dus… Het lijkt in het begin van het boek té veel, maar uit eindelijk speelt ieder personage een bijzondere rol van betekenis. Want zo relaxt en ontspannen is het daar allemaal niet… De rust en harmonie zijn soms zelfs ver te zoeken. En dan verdwijnt er ook nog eens iemand onder mysterieuze omstandigheden… Het is namelijk niet voor niets een thriller.

Nu hou ik er niet van om in een recensie al van alles te verklappen, maar ik kan je wel vertellen dat ik de meest bizarre seksscène in een boek gelezen heb. Zo eentje die je echt niet aan ziet komen. En waarbij je even met je oren klappert. Ik dacht een tijdje: waar was die nu voor nodig? Maar uiteindelijk blijkt het zeker een doel te hebben. Op mijn Instagram – waar ik alle boeken die ik lees, kort review meteen nadat ik ze dichtsla – schrijf ik: “Ingrediënten voor dit boek: een moord, liefdesperikelen, vreemde wendingen. Vloog voor mijn gevoel best wel alle kanten op, maar in hoofdlijnen wel een goed verhaal. Een combinatie tussen roman, thriller en chicklit.” Lezen dus als je van luchtige boeken houdt, die wel wat spanning mogen verwachten. Niet doen als je een fan bent van de wat zwaardere, complexe thrillers. Dan denk ik dat je je gaat ergeren aan de romantische lijntjes.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 2, 2018 /