Terug in de schoolbanken als moeder?

Terug de schoolbanken in als moeder? Herken je de drang om je te blijven ontwikkelen? Ik heb dat altijd heel sterk gehad. Op de middelbare school koos ik extra keuzevakken, tijdens mijn hbo-opleiding journalistiek volgde ik er een minor aan de universiteit bij én ook nu heb ik zin in een uitdaging. Denk bijvoorbeeld aan een cursus kinderpsychologie of een cursus korte verhalen en romans schrijven. Allebei komen ze op dit moment goed van pas.

Erkende opleidingen
Eén ding weet ik zeker: ik wil de opleiding volgen bij een erkende opleider. Als je als moeder gaat studeren, vraagt dat wel om een sterk staaltje time management. Hoe fijn is het dat je jouw opleiding uiteindelijk kunt afsluiten met een getuigschrift, dat wordt erkend door het Ministerie van OCW. Ik ben wel een strebertje en als je dan kunt zeggen dat je nog een opleiding hebt afgerond, dan is dat natuurlijk wel kicken. In mijn zoektocht naar interessante opleidingen, die aan deze ‘eis’ voldoen, kom ik de NTI tegen.

Bij NTI kun je studeren op jouw moment, terwijl je dus een opleiding volgt die voldoet aan dezelfde kwaliteitseisen als onderwijsinstellingen in het reguliere onderwijs. Qua kosten is het – zoals ik het kan vergelijken – juist voordeliger. Vakliteratuur is inbegrepen. En weet je wat nu zo leuk is: je studiekosten zijn ook nog eens aftrekbaar van de inkomstenbelasting. De cursus kinderpsychologie (5 uurtjes per week studeren, een half jaar lang) kost op dit moment bijvoorbeeld € 38,13 per maand met 35,- euro inschrijfkosten. Dat valt echt mee als je het vergelijkt met de gemiddelde zakelijke workshops en cursussen die worden aangeboden.

Cursus Kinderpsychologie
Waarom kinderpsychologie mij zo aanspreekt? Bij deze opleiding staat de ontwikkeling van je kind centraal. Naast theorieën en psychologische kennis krijg je ook waardevolle tips voor de dagelijkse opvoeding. Dat is kennis waar ik niet alleen thuis iets aan heb, maar waar ik als ‘mamablogger’ natuurlijk ook mijn voordeel mee kan doen. Zo kan ik nog meer artikelen schrijven waar jullie echt iets aan hebben.

Waar ik – en waarschijnlijk velen met mij – nooit bij stil heb gestaan, is dat je wel een ‘thuisstudie’ volgt, maar nog steeds veel persoonlijk contact hebt. Dat heb je met medestudenten via het forum en tijdens klassikale onderwijsmomenten. En wat ik persoonlijk nog belangrijker vind; je hebt ook contact met mentoren en docenten die je begeleiden gedurende de studie. Dat zijn toch de mensen die je motiveren als het eventjes tegenzit. De mensen waar je op terug kunt vallen als je even geen idee hebt. Mensen die er ook nog eens verstand van hebben; althans daar ga ik vanuit hé. Want ik denk dat dat wel hoort bij de regeltjes van het Ministerie van OCW.

Flexibel studeren
Ander voordeel van NTI – Studeer op jouw moment is dat je flexibel kunt studeren. Als ondernemende mama wel zo fijn; je bepaalt zelf waar, wanneer en in welk tempo je de opleiding doorloopt. Ik lees zelfs dat je voor veel cursussen en opleidingen dagelijks digitaal examen kan doen. Van het woord examen krijg je misschien de bibbers, maar ik vind het ook wel mooi. Dan weet je namelijk hoe je er voor staat. Hoe je scoort. Of je de stof echt beheerst. En dat kun je werkelijk overal vandaan doen via de online leeromgeving.

Tijdens mijn oriëntatie ben ik trouwens nog een leuke opleiding tegen gekomen, namelijk de cursus korte verhalen en romans schrijven. Natuurlijk heb ik op de School voor Journalistiek al de nodige handigheidjes geleerd wat schrijven betreft. Ik heb zelfs het keuzevak creatief schrijven gevolgd. Toch denk ik dat het goed is om die info weer eens lekker op te frissen. Zeker nu ik een boek ga schrijven

Welke opleiding zou jij nog willen volgen?

Vrouw studeert thuis, afbeelding Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

september 3, 2018 /