Australië rond trekken met een peuter?

Australië rond trekken met een peuter? Is dat te doen? Of kan ik mijn reishonger naar dit prachtige land – dat we in 2014 met zijn tweetjes bezochten – beter nog even stillen? Laten we maar eens beginnen met het uitzoeken van praktische zaken, zoals het regelen van een visum en zaken waar je mét kind opeens op moet letten.

Waarom Australië?

Mijn lief en ik zijn beide ontzettend nieuwsgierig naar de ‘andere kant’ van de wereld. Waar leeftijdsgenoten die reis tijdens of vlak na hun studie hebben gemaakt, zijn wij meteen ‘het volwassen’ leven in gerold. Hard werken, een eigen huis en zelfs een bruiloft. En juist op dat kaartje vermelden we bij de cadeautip dat we graag een bijdrage willen voor onze reis naar Nieuw-Zeeland. Omdat je niet even op en neer vliegt, besluiten we in 2013 om naast het Noorder- en Zuidereiland ook Hong Kong, Sydney en Fiji aan te doen. En tijdens het bezoek van een paar dagen aan Sydney word ik betoverd door de Aussies. Wat een hartelijke mensen zijn dat. Een miljoenenstad waar toch zo’n fijne vibe hangt. Hoe zal dat dan verder in het land zijn?

Terug op Nederlandse bodem zijn we het over één ding eens: Nieuw-Zeeland is een prachtig land, maar we willen Australië ook ontdekken. Snorkelen in de Great Barrier Reef, de verhalen achter die immense rode rotscombinaties in Uluru leren kennen, de fijne sfeer in Melbourne ervaren (must volgens één van mijn vrienden die langer in Australië verbleef) en ga zo maar verder… Dat vraagt alleen wel een betere voorbereiding, dan onze 24-daagse campertrip door Nieuw-Zeeland. Australië is zoveel groter. Daarom besluiten we om de hulp van het gespecialiseerde reisbureau TravelEssence in te roepen, die een onvergetelijk reisprogramma samenstellen. We slapen in een ‘swag’ (slaapzak) onder de heldere sterrenhemel, kanoën over de Katharine River en slapen op de oever waar kangoeroes ons bespieden en ontelbare vleermuizen voorbij fladderen, zeilen naar de Whitsundays, hebben ons eigen boomhuisje mét gigaspin. En dat zijn nog maar een paar hoogtepuntjes. Ruim een maand vliegen, varen, rijden en wandelen we van het ene naar het andere avontuur. We hebben een overvol reisschema, maar ik ben nog nooit zo ontspannen geweest. De mensen zijn zo vriendelijk; de omgeving zo adembenemend mooi. Wat ik daar toen voelde, daar heb ik na twee rollercoaster jaren weer zo’n behoefte aan.

Kun je zo’n reis maken met een peuter?

Maar kun je zo’n verre reis wel maken met een peuter? De kleine man wordt eind maart tenslotte alweer twee. En meneertje heeft een erg duidelijk eigen willetje en gaat graag zelf op avontuur. Kun je dan wel ontspannen genieten; want je kunt hem geen moment uit het oog verliezen. Aan de andere kant: dat kun je in Nederland ook niet… Andere kwestie om over na te denken: wat krijgt hij er nu van mee? Vanaf een jaar of vier beginnen ze zich namelijk pas dingen te herinneren. En wat jaren later beseffen ze pas wat ze meemaken. Aan de andere kant: als je tijdens de reis filmt en foto’s maakt, misschien zelfs een reisverslag schrijft, dan kan hij het later weer herbeleven.

We zullen keuzes moeten maken, rustmomentjes moeten inbouwen en aangewezen zijn op kindvriendelijke uitstappen. Aan de andere kant vertelt Tikva van Gezin op Reis in mijn boek dat je door met een kind te reizen juist wel andere dingen op je pad krijgt. En daarnaast denk ik dat het ook genieten is; genieten van die kleine man die echt zijn ogen uit zal kijken. Online zijn de nodige ervaringsverhalen te lezen en onderweg hebben – zowel in Australië als Nieuw-Zeeland – best wat stellen gezien die zo’n rondreis ondernemen met (kleine) kinderen. Waarom zou het ons dan niet lukken?

Praktische zaken, zoals visum en vluchten…

Of deze droom tot uitvoering kan komen, hangt natuurlijk ook nog af van een aantal praktische zaken. Er moeten voldoende vrije dagen zijn én het budget toereikend. Om toch al eventjes een ‘voorsprong’ te nemen, zoek ik wat dingen uit. Zo weet ik dat het reisbureau vorige keer een visum voor ons heeft geregeld. Dat moeten we volgens mij ook eenvoudig zelf kunnen doen. Zoals dat voor veel andere regelzaken geldt; daarmee sparen we flink wat uit aan kosten die je anders maakt aan het reisbureau.

Via VisumBuitenland kun je eenvoudig het visum Australië aanvragen, dit geldt zowel voor toeristen als zakenreizigers die de Nederlandse, als Belgische nationaliteit hebben. Je visum is een jaar geldig, maar je mag nooit langer dan drie maanden aaneengesloten in het land verblijven. Nu denk ik niet dat onze reis langer zal duren, maar het is wel goed om te weten voor we wilde plannen gaan bedenken.

Voor je een visum krijgt, moet je wel aan diverse voorwaarden voldoen. Ik pak er een paar dingen uit. Zo moet de reis een toeristisch of zakelijk doel hebben. Je paspoort dient nog ten minste zes maanden geldig te zijn. Je beschikt over een Nederlandse of Belgische zorgverzekering. Je hebt geen tuberculose als je naar Australië reist. Je mag niet veroordeeld zijn voor een gevangenisstraf van in totaal meer dan 12 maanden. Alle praktische zaken lees je hier, want die opsomming is nog niet alles…

Wat de kosten voor het visum betreft, valt het dan enorm mee: die bedragen maar 14,95 euro per persoon. Ook voor een kind dien je een visum aan te vragen. Een kind maakt de reis vooral extra duur als je kijkt naar de vliegtickets. Dan was het echt slimmer om dit idee al voor zijn tweede verjaardag uit te voeren. Over het algemeen geldt namelijk dat kinderen tot twee jaar op schoot mee mogen reizen en dan het babytarief ( meestal 10% van ticketprijs) betalen. Vanaf twee jaar kun je een kinderticket aanschaffen, waarbij het kind zijn/haar eigen stoel heeft. De prijs bedraagt 70-90% van de normale ticketprijs. Vanaf 12 jaar wordt het volwassen tarief gerekend. Dat maakt de reis dus meteen een stuk duurder… Alle reden dus om ticketdeals in de gaten te houden…

Andere praktische zaken kan ik me nu nog niet bedenken… Maar als jullie iets weten wat ik nu vergeet, laat het dan weten in de reacties onder dit bericht of op social media. Dan kunnen we dat meenemen in de overweging. Zo’n wens is natuurlijk prachtig, maar het moet ook wel realistisch zijn.

Foto’s Shutterstock:

 

 

Twijfel jij over je kinderwens?

februari 5, 2019 /