Je woonkamer herinrichten

Je woonkamer opnieuw inrichten… De één kan er geen genoeg van krijgen en gaat het liefst ieder seizoen aan de slag, terwijl de ander juist hoopt dat de meubels lekker lang mee gaan. Maar voor wie aan de slag wil, heb ik een aantal tips verzameld in dit blog. Dit zijn de adviezen die mij bijgebleven zijn toen ik me aan het oriënteren was op de inrichting van onze nieuwe woonkamer..

Het belangrijkste is namelijk dat de basis goed is. Je kunt met accessoires dan voor de finishing touch gaan. De meubels – zoals kasten en tafels – springen het meest in het oog. Start dus met het bepalen van wat jij wil. Zo kun je bijvoorbeeld inspiratie opdoen door de woonkamers bij Woonenzo eens onder de loep te nemen. Ideaal voor als je er – net als ik – niet zo heel veel kijk op hebt en wel een mooi geheel zoekt.

Durf lef te hebben

Natuurlijk hoef je niet meteen een compleet nieuwe woonkamer aan te schaffen. Als je al wat langer in dit huis woont, groeit je eigen stijl ook. Gooi oude meubels dus niet meteen weg, maar durf te combineren. De combinatie van out en nieuw zorgt voor spanning in je huis. Bij je oude tafel, kun je nieuwe, hippe stoeltjes uitkiezen. En dat gekke beeldje dat je van een reis hebt meegenomen, kun je een mooi plekje geven in de nieuwe kast. Durf dus ook lef te hebben, gaf een interieurstyliste mij als tip mee.

Let op de akoestiek

Verhuis je – net als wij – naar een nieuwbouwwoning, dan is de akoestiek ook belangrijk. In zo’n nieuw huis kan het behoorlijk galmen, weet ik inmiddels uit eigen ervaring. Gordijnen en, of een vloerkleed zijn dan een must. En juist met die twee kun je ook wat kleur en sfeer in huis halen.

Het mag wat groter

Als je niet zo’n grote ruimte hebt, dan is het zaak om je inrichting heel bewust te kiezen. Met deze tips oogt het absoluut groter. Laat zoveel mogelijk van het vloeroppervlak zien, door bijvoorbeeld te kiezen voor een bank of kast op pootjes. En wat te denken van een transparant tafeltje? En in plaats van zo’n grote logge boekenkast, gewoon schappen tegen de wand.

Alles over hoop?

Ga je écht alles overhoop gooien? En kies je dus niet alleen voor nieuwe meubels, maar ook voor een likje verf, een nieuwe vloer of zelfs andere deuren – dan heb ik ook nog een aantal tips. Met een stoere deur – zo’n industriële van staal – kun je een woning namelijk een heel andere stijl geven. Wat de vloer betreft, daar is hout echt een sfeermaker. Mag het strakker dan is beton(look) fantastisch. Gebruik bij de verdere aankleding dan wel zachte materialen, want anders blijft het heel kil. Let bij de keuze voor de wandkleur goed op de lichtinval; juist doordat je al even in dit huis woont, weet je precies wat je mist.

Vergeet de staaltjes niet

Zorg daarnaast dat je altijd staaltjes in je tas hebt. Van bijvoorbeeld de kleur van je bank, de vloer of je gordijnen. Als je opeens iets leuks tegen het lijf loopt, kun je meteen beoordelen of het in jouw woonkamer past.

Foto woonkamer van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 14, 2019 /