Ongewenst kinderloos: wat wil jij weten?

Ongewenst kinderloos: wat wil jij hierover weten? Dat is de vraag die ik vandaag centraal heb gezet in mijn besloten Facebook-groep en op de Facebook-pagina. Op die laatste kan iedereen zijn of haar vragen achterlaten. Ik zal me hierdoor ook laten inspireren als ik meer over dit onderwerp schrijf. Als je twijfelt kun je namelijk wel een keuze maken, maar uiteindelijk moet het dan natuurlijk ook nog maar lukken.

Deze week schreef ik al over dit onderwerp, omdat ik in een artikel las dat men het idee heeft dat vrouwen hun kinderwens makkelijk parkeren, omdat er medisch al zoveel kan. Een pittige opmerking vind ik. Want iedereen is nu eenmaal niet meteen overtuigd van zijn of haar kinderwens. We kennen het ook wel van relaties; de één is er vroeg bij, de ander is een laatbloeier. Soms had je het wel gewild, maar waren de omstandigheden er ook nog niet naar. Daarnaast vind ik het ook heel pijnlijk naar stellen toe die uit eindelijk die medische mallemolen in gaan (en waarbij de kinderwens misschien zelfs een onvervulde droom blijft).

Ongewenst kinderloos: boekentips

Lees ook: Onvervulde kinderwens: boek voor wensouders

We kennen in onze omgeving denk ik allemaal wel iemand ‘waarbij het niet vanzelf is gegaan’. Bevriende stellen die een pittig IVF-traject in gingen. Misschien zelfs broers of zussen wiens grootste verlangen het is om een kindje te verwelkomen. En er verschijnen natuurlijk steeds meer boeken over, zoals De lab baby. Ik heb zelf geschreven voor Uitgerekend Jij, waarbij ik verschillende BN’ers heb geïnterviewd over dit lastige traject. En zo schreef ik al meer over ongewenste kinderloosheid.

Wat zou jij willen weten over ongewenst kinderloosheid?

Maar wat zou jij nu willen weten? Want hoezeer onze verhalen verschillend zijn – ik schreef daar ‘jij kunt tenminste twijfelen’ over – we hebben ook veel overeenkomsten. Allen krijgen we steeds maar weer die kinderwensvraag voorgeschoteld. Er zijn de keuzes die je moet maken, zoals hoever ga je voor je wens. Maar ook het leven zonder kinderen als het (uiteindelijk) niet lukt; hoe geef je dat vorm.

In de besloten Facebook-groep is er alle ruimte om deze vragen te plaatsen. En mogelijk zijn er ook een aantal vrouwen die antwoord kunnen geven. Maar dat kan natuurlijk ook op onder het bericht op de – voor ieder toegankelijke – pagina. Alle inzichten wil ik later bundelen, zodat ik er een artikel over kan maken dat jou weer kan helpen bij de beslissing.  

Stel bij dokter foto van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 28, 2019 /