#nietaankindengezinverklappen – herkenning galore!

#nietaankindengezinverklappen – het boek van de Vlaamse Hanne Luyten – is in Vlaanderen helemaal hot! Het boek ligt nog maar 2,5 maand in de winkel en het is al aan de vierde druk toe. Als Nederlandse kende ik het boek tot een paar dagen geleden nog niet. Tot een lezeres mij een foto stuurde vanuit Vlaanderen. In De Standaard Boekhandel van Kapellen lig ik naast Hanne. 

En Hanne dat is écht een moeder naar mijn hart. Ik vind het namelijk belangrijk dat we eerlijk over het moederschap zijn. Nou, dat is deze schrijfster bij uitstek. Als Nederlandse laat je dit boek in eerste instantie misschien liggen, omdat je de term ‘kind en gezin’ niet kent. Maar dat is dus het consultatiebureau in Vlaanderen. En laten we eerlijk zijn: daar vertellen wij ook niet alles tegen. Toch? (Het boek is geschreven voor de Vlaamse markt, dus er komen veel meer typisch Vlaamse woorden voorbij, maar dat vind ik persoonlijk geen struikelpunt).

#nietaankindengezinverklappen

In #nietaankindengezinverklappen gaat Hanne Luyten in op de perikelen van het gezinsleven. Zelf heeft ze er drie: minikind, mediumkind en maxikind. Of zoals we in de samenvatting lezen. “Drie zelfgemaakte, relatief goed gelukte exemplaren. En bij drie stopt het ook. Het nest is vol, haar hart en de semiverplichte monovolume ook. (Dit in schril contrast met de bankrekening en de ijskast.) Hanne neemt het moederschap zoals het komt, en gaat daarbij meer dan eens roemloos ten onder. Het ouderschap blijkt een geweldig ingewikkeld vraagstuk te zijn, met maar één gegeven: iedereen doet maar wat. Al blijken sommige ouders daar al wat beter in te zijn dan andere. Moet je nog aan opvoeden beginnen?”

De schrijfster neemt ons in dit boek mee in haar leven en beschrijft haar flaters daarbij doodeerlijk. Voor ouders van jonge kinderen is het herkenbaar en grappig geschreven. Twijfel je nog dan krijg je zo de kans om een inkijkje te nemen in het huishouden van een moeder die dol is op haar kinderen, maar die af en toe roemloos ten onder gaat. Een boek voor ploetermoeders en loedermoeders en minder voor mevrouwenmoeders, zo lees ik bij een Vlaamse blogger. En juist daarom tip ik ‘m hier: het is een tegengeluid tegen de roze-wolk-moeders die het allemaal ‘fantastisch!’ vinden.

Midlifemysterie

Aan de andere kant (op de foto) ligt trouwens ‘Was ik nu 20, 30 of 40?’ van Valerie Eyckmans. Dit boek is vrij recent van de persen gerold en gaat dieper in op het midlifemysterie. De schrijfster heeft sinds ze veertig is, meer vragen dan ooit. “Moet ze zich bijscholen in bed? Wat moet ze met die snor? Wanneer ben je te oud voor Pukkelpop? Heeft ze een midlifecrisis? Bestaan daar pillen voor? En vooral: snappen de anderen het wel, of doen zij ook maar alsof?”, aldus de achterflap.

Met veel relativeringsvermogen en weinig schroom vertelt Eyckmans over haar leven als veertiger, dat bepaald niet rimpelloos is. Ben zelf heel erg nieuwsgierig naar hoe het moederschap daarin voorbij komt. Maar denk dat het voor ieder die twijfelt – omdat het leven zo goed is – ook interessant is om te lezen hoe het leven met de jaren veranderd.

Twijfel jij over je kinderwens?

april 30, 2019 /