Help! Kids zijn net kleine sloopkogels

Help! Kids zijn net kleine sloopkogels. Hoe voorkom je schade? Zeker als je net als ons net een spiksplinternieuw huis hebt? In eerste instantie riep ik vooral heel veel ‘niet doen’ en ‘pas op’, maar met woorden voorkom je weinig. Tijd voor actie dus. Mijn tips deel ik in dit artikel met je.

Zoals jullie weten is de kleine man inmiddels twee en wonen wij sinds september in ons droomhuis. Manlief heeft het samen met mijn vader gebouwd; al zijn vrije uren zitten er in. Dan kun je je voorstellen dat die eerste kras op het kersverse stucwerk echt als een dolksteek voelt.

Boemmm

Natuurlijk moet er in een huis geleefd worden. De kleine man moet lekker zijn gang kunnen gaan. Dat vinden we allebei heel belangrijk; volgens ons kan hij zich zo goed ontwikkelen. Al wil je natuurlijk ook niet ieder moment aan de bel hangen bij je opstalverzekering. Dat betekent dus de balans zoeken. Wij hebben bijvoorbeeld een ruime woonkamer en vonden het in eerste instantie geen probleem dat hij op zijn loopauto door de kamer ging. Tot meneer ontdekte dat botsen ook ontzettend leuk is… Natuurlijk inclusief de uitspraak ‘boemmm’. Hoe schattig dat ook klinkt, dan maak je als moeder ook meteen duidelijk dat dat de bedoeling niet is.

Maar hoe duidelijk je ook je bedoelingen maakt, die kleintjes zijn echt razendsnel. Waar ze eerst nog voorbeeldig zitten te spelen, daar veranderen ze in kleine sloopkogels als je even naar het toilet moet of boven iets moet pakken. Wij hebben er dus voor gekozen om het grotere speelgoed een plekje te geven in onze garage. Als het weer het enigszins toelaat dan gooien we de garagedeur open en mag hij met zijn loopauto of fietsje lekker over ons pleintje crossen. Okay, ook daar blijkt dat wij een echt ventje hebben. Off road rijden blijkt ook erg leuk; dus dook hij zo met zijn Nijntje-auto ons kersverse perkje met lavendel in.

Schade voorkomen

Daarnaast hadden we een heel mooi speelhoekje gecreëerd. We hadden daar twee kastjes staan in de vorm van een keuken. Met de keuken werd niet gespeeld, maar des te leuker vond hij het om spulletjes erover te gooi. En ja, dan zit je toch weer heel dicht tegen de gordijnen, verwarming en de muur aan. Een van de kastjes hebben we nu als boekenkastje op zijn kamer in gebruik, terwijl de andere in de garage staat met daarin buitenspeelgoed. De speelhoek ziet er daardoor een stuk opgeruimder uit én zoonlief ziet minder mogelijkheden om kattenkwaad uit te halen.

Wil hij lekker rammen zonder schade aan te richten, dan kan dat op zijn werkbankje. Omdat we veel op de bouw zijn geweest, weet hij precies wat een hamer en spijkers zijn. En gelukkig gebruikt-ie die echt alleen waar het mag. Al is het natuurlijk wachten op het moment dat hij het leuk vind om overal te timmeren. Kortom: als ik hem met zijn gereedschap in de handen zie, dan sta ik meteen op standje alert en speel lekker mee.

Net als zijn vader…

Toch kun je schade niet altijd voorkomen. Zo ben ik ontzettend blij dat we nog geen nieuwe salontafel hebben. Die is natuurlijk op de perfecte hoogte om met je duplo-autootjes op te rijden. Iets dat voor krassen en deuken zorgt. Voor alsnog maak ik me daar geen zorgen over ; deze tafel hebben we al tien jaar.

Aan de andere kant maak ik me ook zorgen… Zoonlief lijkt namelijk in zijn doen en laten enorm op zijn vader (zo hoor ik van zijn familie). En die vond het thuis vooral heel erg leuk om op ontdekking te gaan. Zo probeerde hij een gat door de muur te boren, zodat hij als een ware spion de overloop in de gaten kon houden. En ook vuur vond hij razend interessant… De tweejarige is nu vooral geïnteresseerd in water en heeft het voor elkaar gekregen om de fruitschaal (die op de tafel naast het spoeleiland stond) vol te laten lopen toen ik zijn handjes aan het wassen was. Dat belooft dus nog wat…

Voorbereidingen treffen

Daarom verdiep ik me alvast in de voorwaarden van verzekeringsmaatschappijen, dat we een goede nodig hebben lijkt me een zekerheid. Dat er schades gaan komen daar kun je donder op zeggen; de vraag is alleen hoelang het nog duurt. Bij FBTO ontdek ik dat de opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd) tot 450.000 euro dekt bij schade door strom, brand, inbraak of water. Je kunt ‘m verder aanvullen met een glasverzekering en de module Consument & Wonen. Je bent dan niet alleen verzekerd voor zaken waar je weinig invloed op hebt – zoals storm en inbraak – maar ook als het ontstaat door brand of water in de keuken of badkamer, of in schuurtjes en tuinhuisjes. Die laatste vind ik interessant. Dat is volgens mij echt zo’n plek waar jongens op latere leeftijd kattenkwaad uit gaan halen.

Foto jongetje met hamer van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 28, 2019 /