Marleen Merckx werd moeder op veertigste

Marleen Merckx werd moeder op haar veertigste. Lange tijd was de drang om moeder te worden er niet. Dus begon ze er niet aan. De Vlaamse actrice gaat nu met haar 21-jarige dochter Britt 24 uur op avontuur en vertelt daarbij openhartig haar verhaal. Dit is, net als het gesprek met Saartje Vandendriessche en Siska Schoeters, onderdeel van de Moederdag/Vaderdag-reeks van Eén.

“Toen ik naar mijn veertigste ging, je beseft dan dat het nu of nooit is, want veel later moet je er niet meer aan beginnen, was het ineens heel sterk”, vertelt Marleen Merckx over dat moedergevoel – ‘moederdrang’, zoals ze het zelf noemt – dat eerst ontbrak. “Zo sterk dat ik tegen mijn man zei: Je kan op je kop gaan staan, maar ik wil een kind.” Marleen en haar man kijken of het mogelijk is om een kindje te adopteren, maar uiteindelijk blijkt dat zo’n lang proces dat ze naar eigen zeggen “egoïstisch” zijn geweest. ”We dachten: het is gemakkelijker als we er eentje krijgen van onszelf, want het gaat te lang duren.

Werkende moeder

Als actrice in de populaire Vlaamse soap Thuis – waarin ze al was te zien voordat Britt geboren werd – is Marleen Merckx (gedeeltelijk) kostwinner. Je geeft dan ook aan dat ze zich wel eens af heeft gevraagd of ze er wel genoeg was voor haar kind. Maar naast het financiële aspect, doet ze haar werk ‘ook graag’. Ik zou ongelukkig geworden zijn als ik daarin belemmerd geweest was. Als ik dat niet had kunnen doen. Beter een gelukkige moeder, die er een beetje minder is, dan een moeder die ongelukkig is maar wel altijd thuis is.

Hoe ze nu naar het moederschap kijkt? “Je loopt door het vuur voor je kind. Voor iemand anders niet altijd, maar voor uw kind wel, denk ik.” Dochter Britt zit inmiddels op kamers – of op kot, zoals ze dat in het Vlaams zo mooi zeggen – dus ze is alleen in het weekend thuis te vinden. Daar genieten volgens mij beide dames van, zoals ze dat ook doen van dit avontuur.

Moeder-dochterband

Je ziet in deze aflevering weer een mooie moeder-dochterband. Waarbij Marleen nog wel een interessante uitspraak doet. Zij vindt het namelijk geen probleem dat haar dochter niet alles tegen haar zegt. Dat vind ik een mooie in deze tijd waarin er ook veel aandacht is voor de ‘vriendschappen’ met onze ouders. Marleen Merckx geeft gewoon aan dat het goed is dat haar dochter bepaalde dingen liever tegen haar vriendinnen en leeftijdsgenoten vertelt dan tegen haar moeder.  

Heel mooi hoe deze gesprekken mij aan het denken zetten. Geldt dat ook voor jou?

Bekende Vlamingen over het ouderschap

Wil je de andere interviews uit de moederdag/vaderdag-reeks bekijken. Hieronder de lijst:

Foto: Eén

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 12, 2019 /