Siska Schoeters over opvoeden: onzekerheid en peuterpuberteit

Siska Schoeters vertelt in de Moederdag/vaderdag-reeks van Eén (waarin ook Saartje Vandendriessche en Marleen Merckx met hun dochters zijn gevolgd) over haar onzekerheden en de peuterpuberteit. Voor mij als moeder van een tweejarig mannetje heel herkenbaar. Kortom een filmpje dat ik alle moeders, maar ook zeker vrouwen die twijfelen, wil aanraden. Dit is wat mij betreft echt een super voorbeeld van eerlijk zijn over het ouderschap.

Siska Schoeters als moeder

Voor de Nederlandse lezers die Siska Schoeters nog niet kennen, dat is een Vlaamse presentatrice en radiomaakster. Voor dit programma trekt ze erop uit met haar zoon Lucien (8). Daarnaast is ze moeder van Minnie (2,5) en plusmoeder van Leon (15) en Martha (13). Wat voor moeder ze is? “De tijd dat ik alleen ben met mijn kinderen, daar probeer ik quality time van te maken. Ik werk veel en ik ben veel weg, maar als ik bij mijn kinderen ben, probeer ik er echt iets leuks mee te doen. Dat moet niet altijd iets groots zijn.” Maar verwacht niet dat ze op haar knieën mee met de autootjes gaat spelen. Ze lacht: “Ik doe dat eventjes en dan denk ik: mijn knieën doen zeer.”

Wat ik heel mooi vind aan deze aflevering is de kwetsbaarheid. Siska Schoeters toont echt haar onzekerheden, die ze ervaart nu ze moeder is. De vraag ‘ben ik wel een goede moeder’ speelt ook bij veel vrouwen die twijfelen. Maar dan zien je ook dat je hier zelf je weg in gaat vinden. Ze vertelt: “”Er zijn al veel momenten geweest waarvan ik dacht: ‘Oei Schoeters, niet goed bezig.’ De momenten dat je denkt ‘goed gedaan’, zijn zeer schaars.”

Peuterpuberteit

Zo heeft Lucien als hij 2,5 is ontzettend last van de peuterpuberteit. Hij sloeg haar heel de tijd. “Omdat het mijn eerste kind was, wist ik niet wat er aan de hand was. Ik moest iets compleet verkeerd doen, maar ik wist niet wat. En niemand kon het mij zeggen. Op een gegeven moment heb ik huilend naar mijn zus gebeld. Wil jij tegen Lucien zeggen dat hij moet stoppen met mij te slaan? Een volwassen vrouw die naar haar zus belt, omdat haar kind haar slaat. Ik was radeloos.” Haar man – presentator en radiomaker Tomas De Soete – presenteerde in die periode een talkshow, dus ze stond er in de avonden ook alleen voor.

Radeloos

Die radeloosheid herken ik zo goed. Waarschijnlijk ligt dat inderdaad aan de leeftijd van haar ventje toen, en die van mij nu. Maar ook hier is de kleine man niet altijd even gezellig voor zijn moeder. Hoofd wegdraaien als je een kus wil geven. Niet knuffelen. Weigeren om aan- of uitgekleed te worden door je. En inderdaad af en toe slaan. Of zoals gister: zijn eten de tafel oversmijten, zodat de lasagne zo met een plets op mijn stoel met stoffenbekleding terecht kwam. En bij papa? Daar doet-ie het natuurlijk niet bij. Ja, dat maakt ook mij af en toe radeloos. Zeker als je een afspraak hebt die je moet halen. Of gewoon een hele lange dag hebt gehad en toe bent aan een momentje voor jezelf.

Rustiger

Als je al twijfelde over de eerste, dan bevordert dit echt niet dat je om een tweede staat te springen (toch, mama’s?). Al zegt Siska daarover. “Ik denk dat je rustiger wordt in het moederschap; ik doe het wel oké.” Al blijft het dan lastig dat – als ze ouder worden – ze steeds meer vragen gaan stellen en je werkelijk geen idee hebt wat het antwoord is…

Opvoeden

Siska Schoeters pakt de opvoeding van haar kinderen met humor aan. Voor haar is het de manier om de gevoelige Lucien los te krijgen en gerust te stellen. Haar avondritueel vind ik daarnaast ook heel inspirerend. Dan mag hij drie dingen opsommen die tof waren die dag. Ze geeft aan dat het belangrijk is dat hij met een glimlach gaat slapen. “Dat we op het einde van de dag focussen op goede dingen.” Zouden we dat niet allemaal moeten doen?

Bekijk hier de hele aflevering.

Bekende Vlamingen over het ouderschap

Wil je de andere interviews uit de moederdag/vaderdag-reeks bekijken. Hieronder de lijst:

Foto: Eén.

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 8, 2019 /