Wim Lybaert: blij dat hij pas op zijn 35ste vader werd

Wim Lybaert – de Vlaamse televisieprogrammamaker die je kunt kennen van De Columbus – is blij dat hij pas op zijn 35ste vader werd. Hij is net als Dieter Coppens en Maarten Vangramberen voor VRT NU op vaderdag avontuur gegaan. Tijdens moederdag hebben we al gezien dat dat inspirerende portretten oplevert.

Ontdekkingsreis

Op dit moment is Wim Lybaert op tv te zien met De Columbus, waarmee hij met bekende Vlamingen op pad gaat met een camper. Zoals bij Christoffel Columbus komt de eindbestemming niet altijd overeen met de vooraf geselecteerde bestemming. In de Vaderdag-documentaire vergelijkt hij de serie met het Vaderschap.

“Als je je kinderen ziet als individuen die je moet leren kennen, dan is het heel tof om kinderen te hebben. Een bloedverwant, en iemand die onder uw dak woont. Iemand waar je iedere dag vol verwondering naar kijkt. Omdat je dingen van jezelf herkent maar heel veel ook niet. Het is alsof ik op de Columbus zit en in plaats van 4 dagen zit ik er 40 jaar op met dezelfde persoon. Je leert altijd andere aspecten kennen. Ik vind dat heel tof.”

Latere leeftijd

Wim Lybaert heeft samen met zijn vrouw drie kinderen: Theo (14), Rik (12) en Anna (8).  Hij is op 35-jarige leeftijd vader geworden. Dat noemt hij zelf latere leeftijd, maar vind ik persoonlijk niet heel oud. Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Rob de Nijs (en zijn er nog legio voorbeelden).

De programmamaker is blij met het feit dat hij pas 35 werd toen zijn eerste kind werd geboren. “Mocht ik 25 geweest zijn, was dat niet goed gekomen. Uw center van aandacht, moet zich kunnen verleggen. Niet naar uzelf, maar ook naar een ander. Eerst is dat met een vrouw, dat je daar veel aandacht aan geeft. En dan is dat met kinderen. En kinderen dat vergt wel wat aandacht natuurlijk.”

Wat voor hem goed vaderschap is? “Dat is het evenwicht proberen te behouden tussen echt ouder zijn, en ze proberen binnen de lijntjes laten lopen (ook niet te veel). En aan de andere kant proberen een goede maat voor je kind te zijn.” En dat is volgens Wim Lybaert makkelijker dan je denkt. Hij vindt de onderschatting van kinderen dan ook een algemene misvatting van veel volwassenen. “Als je kinderen observeert. Ik vind dat zeer intelligente wezens. Ze zijn soms veel slimmer dan volwassenen, vind ik.”

Wordt milder

Wat ik zelf ook heel treffend vind in dit interview is zijn uitspraak dat iedere ouder wel momenten heeft waarop hij of zij denkt geen goede papa of mama te zijn. “Je kunt het ook niet leren. Er is geen handboek. Je leert het ook niet van je ouders. Je denkt: ik ga niet dezelfde fout maken als mijn ouders. Dingen waarvan je denkt dat ze die minder goed gedaan heb. Maar je wordt daar milder in, omdat je weet je doet maar wat. Allee, je doet je best, maar of het goed is of niet, dat weet je niet.”

Zo’n puntje van onzekerheid bij mij is bijvoorbeeld het eten van mijn zoontje. Je krijgt er op dit moment geen hap in. Maar in het interview met Wim Lybaert is er meteen de herkenbaarheid. De achtjarige Anna lust alleen macaroni met ham en kaas. Blijven proberen is het devies.

Vader-dochter relatie

Wim Lybaert praat met verschrikkelijk veel liefde in zijn stem over Anna. Hij is enorm trots: ziet in haar een sterke vrouw en hoopt dat haar speelsheid nooit verdwijnt. Als hij zelf zijn uitspraken hoort, moet hij er zelfs om lachen. Hij is naar eigen zeggen soft geworden door haar. “Ze kan niet veel mis doen. Ik denk dat iedere ouder zegt: eigen kind, schoon kind. Voor mij is dat niet anders. Bij mijn dochter is het: eigen dochter, schoonste dochter. Het is de schoonste en de liefste van allemaal.”

Bekende Vlamingen over het ouderschap

Wil je de andere interviews uit de moederdag/vaderdag-reeks bekijken. Hieronder de lijst:

Wat ik ook leuk vind (maar niets hier mee te maken heeft):

Mooi om te zien dat het lied ‘Leef’ van Andre Hazes ook in Vlaanderen uit volle borst wordt meegezongen. Dat vind ik nu ook zo’n heerlijk meezing uhm schreeuw nummer. En ooh zo waar.

Foto: VRT.NU.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 4, 2019 /