Beleggen om zo pensioen op te bouwen als ondernemer?

= Advertorial =

Beleggen – als ik daar over nadenk, dan vind ik het toch wel spannend. Toch hebben mijn lief en ik het er steeds vaker over. Zeker nu de rentes bij de banken naar een dieptepunt zijn gedaald en ik als ondernemer nog steeds geen pensioen opbouw. Maar hoe zit het eigenlijk met de risico’s? En is dat niet ontzettend ingewikkeld? Tijd om me er eens goed in te verdiepen.

Bewust

Financieel onafhankelijk zijn, vind ik ontzettend belangrijk. Ik ben een echte zuinige Zeeuwse dus alles wat er jaarlijks overblijft aan inkomsten gaat mooi naar een spaarrekening. Dat is het potje wat ik vul als pensioen, want als zelfstandige ben ik natuurlijk niet standaard aangesloten bij een pensioenfonds. Maar dit is ook het potje waar ik in geval van nood – lees: echtscheiding – op terug wil kunnen vallen. Als de koek op is – en we gaan er vanuit dat dat nooit zo is – wil ik geen financiële zorgen hebben. Zo’n scheiding lijkt me namelijk al heftig genoeg, zeker als je kinderen hebt. 

Ongrijpbaar

Mijn lief beschikt ook over zo’n bewuste kijk op financiën, dus het is een onderwerp dat aan de keukentafel ook regelmatig voorbij komt. We zijn alles behalve impulsief met ons geld. Voor we een beslissing nemen – zoals het versneld aflossen van de hypotheek – dan komt er een exelletje bij. Altijd even proberen te berekenen wat de gevolgen van een actie zijn. Maar dat is bij beleggen dus zo ongrijpbaar. Als ik er aan denk, dan komen meteen kreten als ‘de aandelen zijn gekelderd’ voorbij. De ene dag kun je nog op een vette winst staat, terwijl je de andere dag alles bent kwijt gespeeld. Het is dus eigenlijk een soort gokken… Of zie ik dat verkeerd.

Gouden Stier

En waar start je überhaupt met dit bijzondere spel; er zijn tenslotte talloze producten, diensten en aanbieders die zich op deze markt begeven. Ik zie door de bomen echt het bos niet meer. Gelukkig is er sinds een tijdje de IEX Gouden Stier. Dit onafhankelijke keurmerk geeft beleggers handvatten om de juiste beleggersbeslissingen te nemen. Zij hebben als missie dat ze de complexe en omvangrijke Nederlandse beleggingsmarkt overzichtelijker en toegankelijker willen maken. Dat doen ze door op basis van heldere criteria de beste producten en diensten te identificeren. Dat lijkt me een mooi startpunt. 

Online vermogensbeheer

Nu zie ik tal van verschillende producten, waarbij ‘online vermogensbeheer’ bij mij in het oog springt. Ik ontdek dat je daar helemaal niet zo veel kennis voor hoeft te hebben. En online betekent natuurlijk dat je wel inzicht hebt (wat ook fijn is). uit de test van IEX Gouden Stier komt Doelbeleggen als beste naar voren. 

Doelbeleggen

Wat doelbeleggen zo overzichtelijk maakt, is dat je een doel kunt kiezen waarvoor je gaat beleggen. In mijn geval is dat dus mijn pensioen, maar dat kan ook voor de studie van je kind zijn of de aflossing van je hypotheek. Je kiest het doel, de looptijd, je inleg en je risicoprofiel – en vervolgens laat de doelmeter zien hoe het er voor staat. Op ieder moment van de dag heb je inzicht en waar nodig wordt er automatisch bijgestuurd. 

Addertje?

Door voor deze manier van beleggen te kiezen, kan ik er voor mijn gevoel een beetje in komen. Wat mij persoonlijk aanspreekt, is dat je eigenlijk nergens aan vast zit en op ieder moment weer bij je geld kant. Al ontdek ik meteen dat dat wat pensioenen betreft, net weer wat anders gaat. Daar zijn wat regels aan verbonden. Daarom start ik in eerste instantie gewoon laagdrempelig om feeling te krijgen met het hele belegwereldje an sich. Het doel: een extraatje behalen om zo snel mogelijk onze hypotheek af te kunnen lossen. Bevalt het niet, dan kan ik op ieder moment weer bij mijn geld. Natuurlijk zijn daar kosten aan verbonden, maar die vallen me op het eerste gezicht echt mee (0,75% inclusief BTW per jaar). Aangezien je al vanaf 1,- euro inleg kan starten, lijkt me dit wel wat. Gewoon om eens te proberen. 

Pensioen

Sparen mag dan wel heel vertrouwd voelen, daar kom ik op dit moment echt niet verder mee. Dus tijd om mijn horizon eens te verbreden en voorzichtige stapjes te zetten op deze – voor mij nieuwe markt. Nu ik 35 ben, heb ik tenslotte nog mooi de tijd om echt wat op te gaan bouwen voor mijn pensioen. Als het dan niet bevalt, heb ik nog tijd om me in andere pensioenproducten te verdiepen. 

Hoe kijken jullie hier tegenaan?

Foto van vrouw met spaarvarken van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 27, 2019 /