Festival Mandala bewijst dat je als ouder alle vrijheid hebt

Mandala Festival is voor mij het perfecte bewijs dat je als ouder nog steeds alle vrijheid hebt om te genieten. Sterker: het is bedacht door de destijds vijfjarige Julia, de dochter van Extrema-oprichter Marcel Mingers. De vierde editie vindt plaats van donderdag 27 juni tot en met zondag 30 juni op Vakantiepark De Bergen in Wanroij. Dat is bij mij om de hoek, dus het zou zo maar eens kunnen zijn dat je mij met man- en zoonlief tegen het lijf loopt.

Zoals jullie weten heb ik lang getwijfeld over het feit of ik wel moeder wilde worden. De rammelende eierstokken ontbraken en ik had het gevoel dat ik ontzettend veel zou moeten opgeven. Wat ik namelijk zo fijn aan ons leven vond, was dat we last minute konden beslissen wat we zouden doen. Concertje hier, festivalletje daar en veel vrijmibo’s met vrienden. Zo kwam ik als kinderloze vrouw in 2016 samen met mijn lief ook op Mandala. Okay, ik moest een paar foto’s maken voor mijn klant – een regionaal huis-aan-huisblad – maar verder konden we drie dagen genieten.

Festival met kinderen

Op Mandala werden mijn ogen geopend: wat kun je gave herinneringen maken samen met je kind. Mandala is namelijk één van de eerste festivals waar kinderen ook van harte welkom zijn. Sterker nog: het is een festival waar je kinderen ontzettend graag naar toe willen. Dat heeft enerzijds natuurlijk alles te maken met de voorzieningen van Vakantiepark De Bergen, zoals een grote binnen- en buitenspeeltuin en natuurlijk het strand waar je een verfrissende duik kunt nemen (wat volgend weekend wel zo aangenaam zal zijn). En anderzijds met de magische sfeer die er heerst op Mandala. Hier geen standaard podia, maar de mooiste creaties waar je kunt genieten van optredens. Waar jij van de muziek geniet, kijken zij hun ogen uit. Ze leggen contacten met andere kinderen en beleven een weekend om nooit te vergeten. Okay, je moet ze natuurlijk wel in de gaten houden, maar doe je dat als ouder niet automatisch?

Tribes

Verspreid over het honderd hectare grote terrein van Mandala vind je de verschillende Tribes: unieke nederzettingen op het festival, met elk een eigen thematiek. Zo vindt in de bossen van Mandala ‘s nachts een prachtig schouwspel plaats, met dank aan de verschillende lichtkunstenaars. Midden op het water verrijst de Temple of Spirits, een grote kunstinstallatie waar je in én op kunt. Daar staan workshops en lezingen op het programma. Voor een portie yoga en bezinning, breng je een bezoek aan de Tribe Trees of Chi. Verstopt in de bossen vind je psytrance bij de Secret Goa area en op het strand strooien de local heroes van Exota met hitjes. Maar er is nog veel meer te beleven op Mandala Festival.

Line-up

Als je kijkt naar de line-up dan is die ook ontzettend breed. Grote namen, opkomende talenten en tal van creatievelingen en kunstenaars geven het programma vorm. Op het podium Live Circle vindt de bezoeker van vrijdag tot en met zondag een breed programma vol livemuziek. Van bands, hiphop en live elektronische muziek tot wereldmuziek. Op de line-up staan onder meer Omar Souleyman (SYR), Vive la Fête (BE), The Mauskovic Dance Band, Fresku, T.Raumschmiere (DUI), Juiceboxxx (VS), Boka de Banjul (GMB) en Broken Brass Ensemble. Liefhebbers van lo-fi elektronica, afrodisco, gelaagde techno en elektronische muziek in de breedste zin van het woord, komen ook aan hun trekken. In de Kula Tribe verzorgt Palmbomen II een dj-set en de Zweedse DJ Baba Stiltz reist af naar Brabant voor een set op de zaterdag. De Nederlandse underground dance scene is ook goed vertegenwoordigd met onder meer Tom Trago, Philou Louzolo, David Vunk, San Proper en Interstellar Funk.

Slapen op het festivalterrein

Wat Mandala Festival nog specialer maakt, is dat je bijna overal je tentje neer mag zetten. Ja, zelfs midden op het festivalterrein. Hoe gaaf is dat: heb je gewoon je eigen plekje en kun je toch van de sfeer genieten.  Natuurlijk kun je ook een accommodatie huren. Dat is natuurlijk ideaal als je een (klein) kindje bij hebt. Voor slaapjes of het geven van (borst)voeding kun je je dan even terug trekken op je eigen plekje. Kom je gewoon een dagje en geef je borstvoeding, dan is dat mogelijk bij de EHBO. Al vond ik de sfeer op het festival zo relaxt dat echt niemand er van op kijkt als je dat gewoon op een rustig plekje op het terrein doet.

Kids Hostel (vanaf vier jaar)

Vind je het leuk om je kinderen mee te nemen, maar wil je zelf helemaal in de festival sfeer onderdompelen zonder dat je ze 24 uur per dag in de gaten moet houden (want dat is wel nodig in zo’n bos- en waterrijke omgeving). Dan kun je kiezen voor het Kidshotel. Kinderen vanaf vier jaar zijn hier – voor vijftien euro per nacht – van harte welkom. Ze slapen met z’n allen in een prachtige tent en er is de hele dag en nacht (écht 24 uur) een gecertificeerde oppas aanwezig, evenals beveiliging. Je kinderen beleven hier absoluut een onvergetelijke tijd.

Zo genoten!

Ik heb tijdens de eerste editie ontzettend genoten van Mandala Festival. Zeker toen het zonnetje zich steeds vaker liet zien en we een heerlijk plekje hadden gevonden op de ligbedden in het water. We genoten van de muziek, van de mensen die voorbij trokken op weg naar een andere Tribe en van alles er omheen. Zo kreeg ik zelfs uit het niets een compliment en dook het water in. En die twijfels… heel lang waren die er niet meer. Iets later ontdekte ik dat ik zwanger was. Tijd om die vibe weer op te zoeken samen met onze tweejarige, waarvoor we de juiste gehoorbescherming al in huis hebben. Want daar moet je natuurlijk wel rekening mee houden. Net als met de zonnebrandcrème als je de weersverwachtingen zo ziet…  

Ga voor meer informatie over Mandala Festival naar www.mandalafestival.com.

  • Foto bovenin het artikel: Heidi Duteweert.
  • Fotocollage: Patricia de Ryck, Mandala 2016

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 21, 2019 /