Schermtijd statistieken: schrok me het leplazarus

Schermtijd beperken? Dat was hoog nodig toen ik mijn schermtijd statistieken zag… Ik ben me namelijk het leplazarus geschrokken toen ik voor het eerst keek. Of beter gezegd: durfde te kijken. Zeven, acht uur met mijn mobieltje in de hand doorbrengen, was eerder regel dan uitzondering. Het excuus dat dat nodig is voor mijn werk, heb ik menigmaal gebruikt als manlief aangaf dat ik wel heel veel tijd op dat schermpje keek. Maar dat het zoveel zou zijn… Nee, dat had zelfs ik niet verwacht. Ik heb het aangepakt en heb nu al een besparing van vijf uur per dag!

En daar wil ik het niet laten, want drie uur met je mobiel in handen zitten, is natuurlijk nog steeds veel. Tijd die je als moeder veel beter kunt besteden.

Schermtijd beperken

Mijn valkuil? Even checken of een berichtje van mijn blog het goed doet op Facebook (of het delen, want dat is ’s avonds toch beter dan midden op de werkdag) en dan vervolgens verdwalen in de enorme hoeveelheid aan informatie die voorbij schiet op je tijdlijn. Dat is trouwens niet alleen leuk, maar gaat ook gepaard met de nodige frustraties. Waarom laat Facebook namelijk niet alle berichten van mijn vrienden zien, maar komen onzin zaken tig maal voorbij? Of de steeds herhalende berichten van ondernemers, die steeds weer hetzelfde zeggen, maar dan in dezelfde woorden. Schreeuwende ‘koop dit’ berichten, waardoor ik alleen maar denk ‘nee, echt niet!’. Gelukkig heb ik daar nu een oplossing voor. Ik beheer de social media van TwijfelMoeder voortaan vanuit mijn blog. Met Blog2Social bespaar ik veel tijd. Ik schreef een uitgebreide review over deze tool.

blog2social

Korte berichtjes, veel tijd kwijt

Maar ook Instagram is zo’n app waarin je je helemaal kunt verliezen. Daar check ik niet zo veel foto’s, maar vind ik de stories erg leuk. Dat zijn inderdaad korte berichtjes, maar als je mensen volgt die er wel 20 op een dag plaatsen, dan tikt het lekker door. Zelfs als je steeds op verder tikt, sta je versteld van de tijd die je hier in steekt. Tijd die je dus steeds gebogen over je telefoon zit. Eigenlijk geldt dit wel voor alle social media. Je denkt snel even iets te checken, maar verdwaalt zo in het moeras aan updates.

Verslavende tijdslurper

De absolute tijdslurper was Candycrush. Dat spelletje had op mij echt een verslavende werking. Ik begon er mee tijdens mijn zwangerschap. In eerste instantie was het vrij onschuldig, maar hoe verder je komt des te moeilijker het wordt en daarmee komen dus ook de frustraties. Je wil een leven wel halen. Het kopen van levens heb ik altijd vertikt, maar ik wilde natuurlijk niets liever dan verder spelen. Dus dan moest ik een half uurtje wachten. Die bracht ik door op Facebook of Insta, waarna ik weer verder kon spelen. Erg gezellig voor manlief hoor. Want dan zit je dus continu met je mobieltje in je hand. Werd ik wakker ’s nachts en kon ik echt niet meer slapen, dan pakte ik mijn telefoon er weer bij om een paar levens te spelen. Tja, dan lukt slapen natuurlijk niet meer, want je hebt jezelf wakker gemaakt met dat spel.

Smartphone als tv

Dat het aantal uren dat ik met mijn telefoon in de hand doorbreng soms absurd hoog is, komt ook door het feit dat ik eigenlijk vooral tv kijk via mijn smartphone. Als manlief gaat sporten kruip ik bijvoorbeeld altijd vrij snel in bed en dan begin ik van allerlei series en films te kijken via Videoland of VTM. Tja, ook dat tikt aan. Nu probeer ik er vaker een boek bij te pakken en ben ik me bewust van het feit dat ik hiermee mijn gemiddelde omhoog haal. En juist door er bewust voor te kiezen en te genieten, zit ik zo wel meer ontspannen te kijken. 

Dwangmatig checken

Okay, ik heb nog een paar kleine dingetjes die ik ook nog moet afleveren. Valkuilen die denk ik iedere blogger wel kent. Zo check ik te vaak mijn mailbox (of er nog opdrachten van LinkPizza zijn bijvoorbeeld), klik ik als ik mijn mobiel in handen heb toch altijd even door naar Google Analytics en controleer ik mijn inkomsten via Bol.com. Twijfelmoeder.nl is natuurlijk ook onderdeel van mijn bedrijf… Gelukkig kun je via de schermtijd functie ook aangeven hoeveel tijd je maximaal mag besteden aan een bepaalde app. Dat zal ik toch maar wat uitgebreider gaan instellen. 

Zo beperk ik mijn schermtijd:

  1. Candycrush van mijn telefoon gooien.
  2. Beginscherm van mijn telefoon zo organiseren dat ik niet meer hoef te swipen. Want tijdens het swipen kwam ik altijd wel iets interessants tegen waar ik bleef hangen.
  3. Applimiet ingesteld voor social media. Ik mag van mezelf 1 uurtje op de socials doorbrengen en daarna krijg ik een reminder. Zo kun je er steeds een kwartiertje bij sprokkelen. In het begin doe je dat nog wel, maar ik vind het fijn dat ik steeds een keuze kan maken. Soms ben ik nu eenmaal voor mijn werk veel met mijn mobiel in de weer geweest, dan is het geen punt dat ik ’s avonds nog een half uurtje op social doorbrengen. Maar steeds bewust.
  4. Telefoon vaker wegleggen, zodat ik ‘m er niet automatisch bij kan pakken. Want zeg nu zelf je pakt ‘m er toch op ieder moment gewoon bij.
  5. Meer lezen. Okay, daar heb ik wel de bibliotheek-app voor ingesteld, maar zo kan ik via de bieb altijd de laatste nieuwe boeken lezen en me verplaatsen in een andere wereld. Heerlijk!
  6. En mijn social media berichten dus delen via Blog2Social.

Interessante boeken

Interessante boeken over het gebruik van smartphones en social media:

Afbeelding van geketende vrouwen handen die mobieltje vasthouden van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 6, 2019 /