Ritalin wordt veel onder studenten gebruikt

Ritalin wordt veel onder studenten gebruikt. Sterker nog: het gaat om 1 op de 4 Nederlandse studenten. En die hebben echt niet allemaal ADHD. Drugslab toont aan hoe zorgwekkend is. Presentator Bastiaan Rosman verzamelt binnen no time een handjevol pillen in de universiteitsbibliotheek in Amsterdam. De aflevering is vanaf morgen om 17.00 uur te zien op het YouTube-kanaal van Drugslab. 

Waarom ik dit artikel deel? Twijfelmoeder wordt niet alleen bezocht door vrouwen die twijfelen over hun kinderwens. Ook moeders lezen hier mee. Omdat ik een eerlijk beeld wil geven van de uitdagingen waar ouders voor komen te staan, deel ik dus ook dit bericht. Ik denk dat het namelijk heel goed is als ouders op de hoogte zijn van dit soort ‘trends’. 

Tegen de stress

Waarom de studenten naar Ritalin grijpen? Het blijkt een veel voortkomend hulpmiddel om stressvolle periodes door te komen. Tentamenstress, doorwerken aan een opdracht met het medicijn tegen ADHD schijnt het een stuk makkelijker te zijn. Dat ontdekt presentator Bastiaan Rosman van BNN-programma Drugslab (een onderdeel van Spuiten en Slikken). 

Dokersrecept

Door het simpelweg te vragen aan studerende jongeren, verzamelt hij binnen de kortste keren een handjevol van het op het eerste gezicht onschuldige pilletje. Veel van hen heeft het gewoon op zak, terwijl Ritalin eigenlijk alleen op doktersrecept te verkrijgen is én op de Opiumlijst staat. Bovendien blijken veel studenten eigenlijk geen idee van de werking of bijwerkingen van het middel te hebben. 

Ritalin & studenten

1 op de 4 Nederlandse studenten slikt ADHD-medicijnen, zonder dat ze ADHD hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Studenten slikken methylfenidaat – de werkzame stof in onder andere Ritalin – als stimulans tijdens het studeren en om leerprestaties te verbeteren. Het is namelijk een aan amfetamine (speed) verwant medicijn. Het gaat de vermoeidheid tegen, waardoor je dus tot in de vroege uurtjes kan blokken voor je tentamen. 

Niet zonder gevaar

Het gebruik van Ritalin is echter niet zonder gevaar. Bekende bijwerkingen, die sneller voorkomen bij mensen die het niet voor ADHD slikken, zijn een verhoogde hartslag, hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid, slapeloosheid, nervositeit, onrust en angst. Maar het slikken van het pilletje kan ook heftiger uitpakken. Er zijn meldingen van psychoses, hart- en vaataandoeningen, depressies en zelfs zelfmoordneigingen. Genoeg redenen om vraagtekens te zetten bij hoe gemakkelijk studenten aan het middel kunnen komen, zonder goed te weten wat hier de effecten van zijn.

Drugslab

Drugslab is een educatief programma, dat onderdeel uitmaakt van het platform Spuiten en Slikken. Presentatoren Bastiaan Rosman, Nellie Benner en Dzifa Kusenuh onderzoeken hiervoor iedere week verschillende soorten drugs. Ze testen deze drugs en laten zien hoe ze op een veilige manier en met de juiste dosering gebruikt kunnen worden. Ik volg dit al een tijdje en denk dat het voor ouders met pubers ook absoluut een aanrader is. 

De aflevering over het gebruik van Ritalin onder studenten is morgen om 17.00 uur te zien op het YouTube-kanaal van Drugslab.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 20, 2019 /