Zoektocht naar onze droombarbecue: wordt het een egg bbq?

Is jouw man ook helemaal in zijn element met dit zomerse weer, omdat hij dan de barbecue lekker vaak kan gebruiken? Of heb je zo’n diehard thuis die zelfs in de winter de lekkerste gerechten van zijn egg bbq kan toveren? Die van mij droomt van een Big Green Egg. En ik? Ik viel vooral stijl achterover van de prijs. Kortom: het wordt tijd om eens dieper in de wereld van de kamado barbecue te duiken. 

Kamado

Kamado is de verzamelnaam voor al die barbecues in de vorm van een ei. Zo’n egg bbq zie je niet alleen in heel veel tuinen; ook in de horeca wordt er veel gebruik van gemaakt. Dat heeft te maken met de mogelijkheden die een kamado allemaal heeft. Natuurlijk kun je er eenvoudig je worstjes of sateetje op grillen. Naast grillen kun je roerbakken, roken, stomen en slow cooken. Zelfs pizza’s, brood en een taart bakken is met een kamado mogelijk. Zo zet je dus iedere keer weer een verrassend gerecht op tafel. 

Barbecuebeleving

Koken op een kamado is echt een belevenis. Althans als je ook alle kansen benut. Draait de barbecuebeleving voor jou vooral om het gezellig samen zijn met vrienden, waarbij het niet uit maakt wie het vlees omdraait? Dan is de investering in een goede egg barbecue wel heel hoog, zo weet een barbecueprofessional bij mij uit het dorp me te vertellen. Willen we echt aan de slag met de verschillende technieken en nu ook in de tuin de keukenprins(es) uithangen: dan is het een aanwinst. 

Verschil met gewone barbecue

Nu denk je misschien: een barbecue is toch een barbecue? Nee, de combinatie van de ei-vorm en de mogelijkheid om de luchttoevoer en –afvoer te regelen maken het echt tot een krachtige tool. Als je gaat voor een keramische kamado, dan pluk je ook de vruchten van het materiaal. Dat isoleert en kaatst de warmte terug. Waar je bij een ‘gewone’ barbecue je vlees, vis of groenten ziet liggen, daar gaat bij de kamado steeds het deksel weer dicht. Dan gaat er zo min mogelijk warmte verloren en hou je de barbecue op de juiste temperatuur, waardoor je een goede controle hebt over de garing van de ingrediënten en gerechten. 

Verder verdiepen…

Als ik dat hoor, dan weet ik dat er maar één ding op zit. En dat is me verder in de barbecue verdiepen. Alleen dan weet ik of wij het juiste type gebruiker zijn. Voorlichting van een échte kenner mag wat mij betreft dan niet ontbreken. Het gaat tenslotte niet om de aankoop van een brood, maar om een apparaat wat al snel meer dan duizend euro kost. Bij The Fire Station ben je voor dit advies aan het juiste adres. Op naar Kaatsheuvel dus, want we willen natuurlijk wel barbecueën met dit heerlijke weer in onze nieuwe tuin

Foto barbecuen op Kamado van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 2, 2019 /