Hoe leer ik mijn kind fietsen? (tips!)

Hoe leer ik mijn kind fietsen? Op welke leeftijd begin je met oefenen? Moeten we eerst een loopfietsje hebben of start je meteen met zijwieltjes? Ik vroeg het me al af, terwijl mijn kleine man nog in zijn box lach te spelen. In onze omgeving zag ik zulke grote verschillen qua leeftijd, terwijl ik voor mijn gevoel zelf al op zeer jonge leeftijd de straat onveilig maakte op mijn bruine fietsje.

Op welke leeftijd leer ik mijn kind fietsen?

Kinderen zijn vier, vijf jaar als ze leren fietsen. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en zie je al kindjes van drie zonder zijwieltjes voorbij racen. En zijn er kinderen van zes die het nog steeds hartstikke spannend vinden. Mijn man en ik waren allebei vroege fietsers. Dat dat niet altijd een voordeel is, weet ik inmiddels uit de familieverhalen.

Mijn lief heeft zijn ouders als klein mannetje flink doen schrikken, nadat hij zo tegen een auto aanreed (iets dat ons jaren later zelf overkwam met een smartphone kijkende puber). De automobiliste was in shock, maar het kleine fietsertje stond weer op om door te racen. Echt die kleintjes zijn vliegensvlug. Je moet ze dus ook heel goed in de gaten houden. Zeker als ze zo klein zijn en je aanwijzingen en de regeltjes nog niet zo goed begrijpen. Zorg dus dat je zelf ook in een goede conditie bent, zodat je ze bij kunt houden als je er achteraan moet lopen.

Onze kleine man is nu 2,5 en heeft deze zomer de nodige meters gemaakt op zijn stoere fiets met zijwieltjes. Zelfs op de grotere fiets van zijn twee jaar oudere neef sprong hij zonder aarzeling. Tot verbazing van zijn neefje, die vervolgens flink gaan oefenen is. Hij wilde ook zo goed kunnen fietsen als onze kleine man.

Kinderen krijgen zo interesse in fietsen

Dat ons mannetje zo in de fiets is geïnteresseerd, heeft meerdere redenen. Hij had al heel snel een loopfietsje. Waarbij we begonnen zijn met zo’n plastic exemplaar en uiteindelijk een echt fietsformaatje hebben aangeschaft. We wonen aan een pleintje waar hij eindeloos kan oefenen. Daarnaast heeft hij ook nog een driewieler (met duwstang), loopauto en een traptractor. Allemaal vervoersmiddelen waar we er ook mee op uit trekken in de wijk en naar de speeltuin.

Met de fiets gaat natuurlijk alles sneller. Dat weet onze kleine man ook, omdat hij ook vaak achterop gaat bij ons. En in de zomer hebben ook opa en oma – tijdens hun oppasbezoekjes – de nodige kilometers met hem afgelegd. Dan wil je dat natuurlijk ook zelf kunnen. Tot onze verbazing reed hij dan ook zo de bouwmarkt door op een fietsje met zijwieltjes waar we hem voor de gein even op hadden gezet.

Oefenen op een loopfietsje

Maar even terug naar het loopfietsje. Die zijn geschikt vanaf twee jaar (je hebt ze voor jongere kinderen, maar dan hebben ze extra – of dikkere wielen voor de balans). Zo’n loopfiets is ideaal in de voorbereiding op ‘het echte werk’, omdat je kind meteen zijn evenwicht moet houden. Naast de balans is het natuurlijk ook zaak dat het fietsje recht blijft en dat het ondertussen ook nog eens vooruit gaat. Voor de motorische ontwikkeling van jouw zoon of dochter is dit heel goed. Het helpt om de grove motoriek te ontwikkelen.

In het begin zal het slingerig en traag gaan, maar voor je het weet racen ze weg. Ga je hier mee de weg op, dan is het goed dat je kindje goed zichtbaar is, bijvoorbeeld met een vlaggetje of een felgekleurde jas of veiligheidshesje. Ook een helm is het overwegen waard. Dat geldt ook voor als je de overstap maakt naar een ‘echte fiets’. Ze zijn nog zo klein dat andere weggebruikers ze over het hoofd kunnen zien als ze niet duidelijk zichtbaar zijn.

Hoe leer ik mijn kind fietsen?

Als je ziet dat je zoon of dochter vol vertrouwen en met veel plezier op het loopfietsje crosst, zorg dan dat je ook een fiets met zijwieltjes achter de hand hebt. In ons geval ging dat razendsnel. We zitten nu in de fase dat we hem leren om vooruit te kijken (en niet naar zijn trappers of het stuur). De zijwieltjes heeft mijn man iets hoger gezet, waardoor ze nu niet meer zo heel veel steun geven. Op die manier voelt het kind de veiligheid van de zijwieltjes, maar in de praktijk fietsen ze eigenlijk al helemaal zelf. De overstap naar zonder wieltjes fietsen wordt daarbij kleiner.

Op dit moment maakt het onze kleine man nog niet uit dat hij met zijwieltjes fiets. We laten het dus ook nog even zo. Als we zien dat hij eraan toe is om zonder te fietsen, dan gaan we natuurlijk oefenen. Dat betekent in ons geval dat er een stok wordt vastgemaakt aan de bagagedrager, zodat we mee kunnen lopen/rennen. Je kunt ook de bagagedrager vasthouden, maar dat vind ik niet handig lopen (je hebt ook minder overzicht) en je krijgt er last van in je rug. Omdat je een kindje natuurlijk ook moet leren om tijdig en veilig te remmen, evenals te stoppen, vind ik ‘m nu met 2,5 daar nog net iets te klein voor. Als hij ander verkeer ziet aankomen op het fietspad, stopt hij nu meteen en blijft aan de kant staan. Maar hij mag zich er nog wel iets meer van bewust zijn voor mijn gevoel.

Natuurlijk gaat het tijdens het leren fietsen wel eens mis. Een valpartij kun je als ouder niet voorkomen. In dat geval troost je je kind, geef je hem vertrouwen en ga je gewoon verder met oefenen. Een fietshelm is geen overbodige luxe. In steeds meer landen zie je ook al dat dit verplicht is voor kinderen.

Stappenplan om je kind te leren fietsen

Zo leer je je kind fietsen:

  • Zorg dat je een loopfietsje hebt waar je zoon of dochter op kan oefenen.
  • Gaat dat goed, kies dan een kinderfiets met zijwieltjes uit.
  • Stel de zijwieltjes steeds iets hoger af, zodat de ondersteuning minder wordt.
  • En ga vervolgens oefenen, oefenen, oefenen. Je kunt daarbij de bagagedrager van de fiets vasthouden, maar met een duwstang (dat kan gewoon een bezemsteel zijn) krijg je veel minder last van je rug en kun je sneller meelopen.

Foto van kindje op loopfietsje van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

september 30, 2019 /