Duurzaam ouderschap: refurbished iPhone goed voor het milieu

Als je je zorgen maakt over het klimaat, dan kun je flink twijfelen over je kinderwens. De komst van een kindje heeft namelijk zo zijn impact op het milieu. Moet je daarvoor – je misschien zelfs langgekoesterde wens – opgeven? Of kun je juist op andere wijze ook impact maken? En dan kiezen voor duurzaam ouderschap? Lees je dit met je mobiel in handen; dan heb je meteen de eerste keuze die je kunt maken. Als je toe bent aan een nieuw exemplaar kies dan bijvoorbeeld voor een refurbished iPhone. 

Milieuvervuiling

Waarom heb je een nieuwe telefoon nodig als je met een refurbished iPhone 8 kan doen wat je wilt? Wist je namelijk dat al die nieuwe telefoons die we steeds maar weer willen een flinke impact hebben op het milieu. Zo heeft de productie van je smartphone de grootste impact op de vervuiling met maar liefst 80%. 15% zit ‘m in het energieverbruik wanneer je deze smartphone hebt. Het transport – vaak via schepen die varen op smerige stookolie – is maar goed voor enkele procenten.

Refurbished

Om nieuwe smartphones te kunnen maken, zijn schaarse grondstoffen nodig. En daar schuilt het probleem. Niet alleen is de voorraad van deze metalen, zoals goud, zilver en indium eindig, de werkomstandigheden zijn ook alles behalve goed. Niet alleen voor de mijnwerkers, maar ook voor de omgeving. Het is zwaar, maar ook sterk vervuilend werk. Door te kiezen voor een refurbished telefoon is dat dus niet nodig. Oude modellen krijgen dan namelijk weer een nieuw leven. Ze worden uitgebreid gecontroleerd en onderdelen – zoals accu’s – worden waar nodig vervangen.

Recyclen

En je oude toestel? Die lever je natuurlijk in, zodat deze weer gerecycled kan worden. Materialen als goud en zilver worden er dan weer uitgehaald, zodat dit opnieuw gebruikt kan worden.

Duurzaam ouderschap

En zo kun je als (aanstaande) ouder natuurlijk nog meer bewuste keuzes maken. In mijn boek De twijfelmoeder sta ik daar ook bij stil. Je kunt zoveel mogelijk gebruik maken van tweedehands spulletjes, en ook wasbare luiers zijn al een mooie stap. Voel je daarnaast ook niet schuldig dat je je kinderwens hebt doorgezet. Want juist jouw kind kan ook bijdragen aan behoud en verbeteren van ons klimaat. Wie moet tenslotte in de toekomst anders al die maatregelen voor klimaatverandering bedenken en uitvoeren?

Foto van iPhone via Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

november 28, 2019 /