Verrassingen waar je voor komt te staan als je voor moederschap kiest

Verrassingen waar je voor komt te staan als je voor moederschap kiest. Ja, die ben ik tijdens mijn zwangerschap en in het moederschap absoluut al verschillende tegengekomen. Ik zet ze voor je op een rijtje. Benieuwd of het herkenbaar is voor de andere twijfelmoeders die uiteindelijk toch voor hun kinderwens zijn gegaan.

Zwanger zijn

Wat is er eigenlijk leuk aan zwanger zijn? Iedereen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met zaken die eigenlijk helemaal niet zo leuk zijn. Ik was bijvoorbeeld ontzettend moe. En laten we het over de zwangerschapskilo’s maar niet hebben. Maar je kunt ook met serieuze kwalen te maken krijgen, zaken waardoor je je zwangerschap ‘plat’ doorbrengt of misschien zelfs veel in het ziekenhuis te vinden bent. En laten we het over je lichaam na de bevalling maar niet hebben. Dat zijn zo de verrassingen van het moederschap waar je liever niet te veel van af weet… Echt, hoezo wil je dit nog een keertje meemaken? Waarschijnlijk ben ik hier te nuchter voor… (of is het stiekem angst voor een tweede zwangerschap en wat daarin kan gebeuren?)

Bevalling

Bevallen is of een eitje of de hel… En met name die laatste verhalen hoor je. Steek op dat moment demonstratief je vingers in je oren, want werkelijk geen enkele bevalling is hetzelfde. Ik zag er vooraf ontzettend tegenop, maar in werkelijkheid had ik geluk. Sterker nog ik wist niet dat mijn weeën begonnen waren. Dat ik er zo rustig in ging, had ook te maken met de pufcursus die ik gevolgd heb. Als ik Sabine niet had gehad, was ik echt minder in control geweest. Nu ging ik het gewoon flikken.

Sterker voordoen

Loopt het uiteindelijk niet zoals gehoopt, dan is dat ook niet erg. Ja iedereen roept ‘na de bevalling ben je alle pijn meteen vergeten’, maar dat wil niet zeggen dat je je opeens sterker voor moet doen dan je bent. Als je pijn hebt, spreek dat uit. Misschien moet je hiervoor iets assertiever worden, maar je hebt niets aan opgekropte emoties. Dat geldt ook voor zaken als borst- en flesvoeding. Daar heeft ieder een mening over. Jij maakt hierin jouw keuze. Daar is niets verkeerds aan. Ook niet als het – ondanks verschillende pogingen – gewoon niet lukt.

Poepluiers stinken

Poepluiers van je eigen kindje stinken niet. Juist… Als iemand dat zegt, is er echt iets mis met zijn of haar reukorgaan. Poep heeft nu eenmaal een onaangename geur. Wat is er mee om dat gewoon te zeggen. Natuurlijk maak je met liefde de billetjes van je kleintje schoon, maar ik kan echt tig leukere bezigheden bedenken. Wil je iedere keer weer vrolijk worden als je die luier ziet (en meteen een goede daad doen voor het milieu), dan kun je ook kiezen voor de vrolijke, wasbare luiers van Nappys.nl.

Klaagzang over kinderen

Moeders veranderen opeens van mening… Waar er toen ik twijfelde vooral werd geroepen hoe heerlijk het is om kinderen te hebben; daar ben ik nu opeens getuige van een klaagzang over slapeloze nachten, ontroostbare huilbaby’s, lastige eters en peuters die je het liefst achter het behang wil plakken. Dames mag ik jullie er aan herinneren dat jullie nog niet zo lang geleden zeiden dat ‘er niets mooiers is’ dan het krijgen van kinderen.

Bang voor baby’s

Zou je best een kindje willen, maar ben je bang voor baby’s. Okay, dat klinkt wat overdreven, maar veel twijfelmoeders begrijpen me waarschijnlijk als ik zeg dat ik best op zag tegen die babytijd. Moeder zijn van een ouder kindje zag ik wel zitten, maar een baby… Tijdens kraambezoekjes werd ik tenslotte iedere keer weer gecorrigeerd. Die angst is nergens voor nodig. Geef het bij de kraamzorg aan en ze geven net wat meer tips. En er nu zo op terugkijkend is die babytijd best relaxt. Dan hoef je er nog niet achteraan te rennen, haha.

Je doet het nooit goed

Met een grote knipoog zeg ik hier ‘je doet het nooit goed’, wen er maar aan. Langs de zijlijn staan zoveel mensen die het beter weten. Dat is wat mij betreft één van de verrassingen van het moederschap waar echt eens verandering in moet komen. Maar zolang het nog niet zover is, heb ik één advies: trek er je niks van aan. Waarschijnlijk heb je – net als ik – door de twijfelfase al een dikkere huid gekregen en weet je hoe jij het aan wilt pakken. Daar hebben we tenslotte langer over nagedacht dan menig ouder. Laat iedereen dus maar zijn mening hebben, maar volg je eigen gevoel. Jij weet als geen ander wat goed is voor jouw kindje.

Praatjes…

En in het verlengde daarvan: laat je niet van de wijs brengen door praatjes van andere ouders. Natuurlijk kan hun zoon of dochter al snel doorslapen of amper huilen, maar vergeet niet dat mensen niet altijd het achterste van hun tong laten zien. We willen tenslotte allemaal dat ons kindje het goed (of zelfs bovengemiddeld) doet. Laat je dus niet onzeker maken door andere ouders. Twijfel je over de wijze waarop je kindje zich ontwikkeld, ben je doodop van de slapeloze nachten of heb je het gevoel dat je doordraait door de huilbuien en andere zaken die op je af komen, aarzel dan ook niet om hulp in te schakelen. Die specialisten zijn er niet voor niks.

Waar kwam jij achter, nadat je moeder was geworden? Van welke verrassingen baal jij of zijn er voor jou juist veel mooie verrassingen aan het moederschap? Bespreek het onder dit bericht op onze Facebook-pagina of in de besloten Facebook-groep.

Foto van moeder met baby via Shutterstock.


Twijfel jij over je kinderwens?

Lees dan mijn boek De twijfelmoeder en praat mee in de besloten Facebook-groep Twijfel over kinderwens.

Twijfelmoeder steunen?

Twijfelmoeder ontvangt een kleine commissie als je koopt bij Bol.comWehkampAlbert HeijnCoolblue of Amazon (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en Video Channels). Twijfelmoeder ontvangt een kleine commissie.

 

januari 23, 2020 /