Actrice Loes Van den Heuvel bewust kinderloos

Actrice Loes van den Heuvel is bewust kinderloos. Dat vertelt de Vlaamse die bij het grote publiek bekend is als Carmen uit FC De Kampioenen in het nieuwe Eén programma Kinderwens. Ze is hier tegenover presentatrice Leen Dendievel heel open over. Een gesprek wat ik jullie niet wil ontnemen.

  • Let op: Kinderwens is vanaf dinsdagavond 7 april 21.25 uur drie weken lang te zien op Eén. Hier lees je meer over het programma van Leen Dendievel.

Loes Van den Heuvel

Presentatrice Leen Dendievel vraagt of actrice Loes Van den Heuvel ooit een kinderwens heeft gehad. “Misschien eventjes wel, maar het is vrij vlug overgegaan. Het ideale plaatje was er. Ik had toen een relatie van twintig jaar. En hij stelde de vraag: ik wil een kind van jou. Daar stonden we dan. Ik wil een kind van jou. Ja, maar wil ik dat wel? Het was moeilijk om daarachter te komen.”

Twintig jaar een relatie en dan…

Wat natuurlijk heel bijzonder is, is dat Loes Van den Heuvel aangeeft dat het onderwerp pas na twintig jaar relatie eigenlijk ter sprake komt. Het interview is te kort om te ontdekken of het daarvoor eigenlijk nooit een onderwerp van gesprek was. Of dat haar partner het idee had dat zijn lief nog wel van gedachte zou veranderen. Tenslotte hoor je vaak dat mannen denken dat ‘iedere vrouw kinderen wil’. Het toont ook aan dat een goede communicatie met je partner (over dit onderwerp) zo belangrijk is.

Kinderloze vrouw

In mijn zoektocht naar meer interviews met Loes over dit onderwerp kan ik ook helemaal niets vinden. Ze houdt haar privéleven vrij afgeschermd van de media. Fijn dat ze voor dit programma een uitzondering maakt, want het is zo belangrijk dat hier over wordt gesproken. Zeker door bekende gezichten. Wat wel opvallend is, is dat zij in FC De Kampioenen altijd een kinderloze vrouw heeft gespeeld. Het zaad van haar Xavier ‘was geen fluit waard’, aldus het laatste interview van Carmen en Xavier (een rol van Johny Voners, die recent overleed).

Niet volwaardig vrouw

Terug naar het interview in Kinderwens van Leen Dendievel. De presentatrice vraagt: “Je hebt er bewust over nagedacht?” Loes Van den Heuvel: “Ik was daar niet mee bezig. Kinderen? Nu? Ik heb daar geen… Wat moet ik daar mee? Ja, dat was een gevecht wel, eventjes. Want je maakt het zelf mee, ze vragen continu: Wanneer ga je eraan beginnen? Dat is de klassieke vraag. Het is precies alsof het zo hoort en het zo moet, ander ben je niet volwaardig vrouw.”

Een quote die me zo raakt. Want hoever de emancipatie ook gekomen is; dit blijft een lastig ding. We mogen sinds de uitvinding van de pil dan ‘baas is eigen buik zijn’ – de maatschappij kijkt nog steeds naar ons. Ik merk dat ook aan de vrouwen die twijfelen over hun kinderwens in mijn Facebook-groep. Zij voelen zich vaak ‘eenzaam’, ‘raar’ of ‘anders’. We mogen echt wel wat milder naar elkaar zijn. Hopelijk draagt het programma van Leen Dendievel hier aan bij.

Egoïstisch

Loes Van den Heuvel zegt: “Dus daar is dan bewust niks van in huis gekomen. Ik gekozen echt van ik zie dat niet zitten, ik heb daar geen tijd voor, dus eigenlijk is die twintigjarige relatie door het kind dat ik niet wou na twintig jaar afgesprongen. Oké. Is dat egoïstisch? Dat weet ik niet Misschien is het egoïstisch om er wel aan te beginnen.”

En als je het dan hebt over het einde van een relatie, dan wil ik het boek ‘Hard‘ van Leen Dendievel ook absoluut tippen. Ook haar andere boek ‘Asem‘ is een aanrader.

Twijfel jij over je kinderwens?

april 7, 2020 /