Hoogsensitief? Zo blijf je als ouder in balans

Hoogsensitief en twijfel je over je kinderwens? Je bent niet alleen. In mijn besloten Facebook-groep Twijfel over kinderwens delen de nodige hoogsensitieve vrouwen hun ervaringen en twijfels. Dat je die twijfels hebt, is niet vreemd. Hoogsensitiviteit lijkt namelijk in grote mate erfelijk te zijn. Dat maakt het opvoeden er niet makkelijker op. Bieke Geenen heeft er recent een interessant boek geschreven voor hoogsensitieve ouders. Ik denk dat het ook erg interessant voor wie door haar hoogsensitiviteit twijfelt aan haar kinderwens.

Hoogsensitief

Wat het opvoeden lastiger maakt? Niet alleen je kind is hoogsensitief (wat heel wat extra zorg vraagt), ook jij als ouder moet rekening houden met je eigen specifieke valkuilen en triggers. Als hoogsensitieve ouder is het dan ook allesbehalve eenvoudig om in balans te blijven. Bieke Geenen helpt je daarmee met haar boek Hoogsensitief ouderschap.

Vertrouw op jezelf

“Hoogsensitief zijn: er is al zoveel over gezegd en geschreven, maar een boek dat me vertelt hoe ik als hoogsensitieve ouder ook goed voor mezelf kan blijven zorgen, ben ik nog niet tegengekomen. Dat is de uitnodiging van dit boek. Pik eruit wat voor jou goed aanvoelt en vertaal het naar je eigen situatie. Vertrouw op jezelf: jij kent je gezin het beste”, vertelt schrijfster Bieke Geenen.

  • Twijfel jij nog over je kinderwens, weet dat in de groep Twijfel over Kinderwens meer hoogsensitieve vrouwen over hun twijfels praten. Hier lees je meer over de groep.

Wees mild voor jezelf

Bieke Geenen vertelt verder: “Wees ook mild voor jezelf: je bent sowieso als hoogsensitieve ouder iemand die geeft en blijft geven. Je gezin zal niets tekortkomen, daar ben ik zeker van. Ik wil je gewoon tonen hoe je af en toe je eigen grenzen wat beter kunt bewaken, zodat je ook de mooie kanten van het ouderschap en jouw hoogsensitiviteit meer mag beleven.”

Hoogsensitief ouderschap

In dit boek laat Bieke Geenen je kennismaken met negen triggers die hoogsensitieve mensen uit evenwicht kunnen brengen. Ze geeft je bovendien heel wat concrete handvatten mee om op een andere manier met je eigen hoogsensitiviteit en die van je kind om te gaan, zodat jullie elkaar beter leren begrijpen en sneller weer rust vinden in jullie gezin.

Negen triggers voor hoogsensitieve ouders:

  • Trigger 1. Overprikkeling – Over goed verbinden en jezelf goed afsluiten
  • Trigger 2. Conflict – Over het belang van duidelijkheid en goede afspraken
  • Trigger 3. Afscheid- Over de vele gezichten van verdriet en blijvende verbinding
  • Trigger 4. Stress -Over het belang van een goede voorbereiding en altijd blijven ademen
  • Trigger 5. Kritiek – Over mild zijn voor jezelf en andere goede bedoelingen
  • Trigger 6. Onbegrip – Over het bestaansrecht van emoties en een gezonde dosis assertiviteit
  • Trigger 7. Onrechtvaardigheid – Over durven opkomen voor jezelf en je standpunt
  • Trigger 8. Oppervlakkigheid – Over large talk en eenden in het water
  • Trigger 9. Dominantie – Over evenwaardigheid en respect

Bieke Geenen

Bieke Geenen is dramatherapeut en coach. Als hoogsensitieve moeder met een hoogsensitieve zoon weet ze als geen ander hoe moeilijk het is om haar gezin in balans te houden. In haar praktijk begeleidt ze dagelijks hoogsensitieve ouders. Eerder publiceerde ze het goed onthaalde Opa en oma zonder stress.  En nu is er dan het boek Hoogsensitief ouderschap; een boek waar volgens mij veel vrouwen wat aan gaan hebben.

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 25, 2020 /