Hoe krijg je je maandlasten het best op een rij?

Je hebt vast en zeker de zoekterm ‘maandlasten hypotheek’ wel eens ingetikt om te onderzoeken of je misschien kunt besparen op je maandelijkse woonuitgaven. Dan ben je zeker niet de enige. Voor veel mensen zijn de maandlasten die ze voor hun woning hebben het belangrijkste onderdeel van hun huishoudboekje. Maar wat zijn nu precies die maandlasten en hoe bereken je ze? Dat leggen we uit in dit artikel.

Het verschil tussen netto en bruto maandlasten

Kort door de bocht zijn je maandlasten de totale kosten die je per maand betaalt voor je woning en alle aan je woning gerelateerde zaken. Daarbij wordt er nog een verschil gemaakt tussen bruto maandlasten (het opgetelde bedrag van aflossing en rente die je elke maand betaalt voor je hypotheek) en netto maandlasten (het bedrag dat je maandelijks betaalt min de ingeschatte teruggave van je inkomstenbelasting door de hypotheekrente).

Zeg het maar: reken je het liefst inclusief de fiscale voordelen, ook al kan dat niet exact vooraf? Of wil je liever voor zekerheid gaan en je bruto maandlasten gebruiken om je huishoudelijke berekeningen mee te maken? Die keuze is helemaal aan jou.

Hieruit bestaan je maandlasten

Eén van de belangrijkste financiële voorwaarden in je leven is inzicht hebben in je hypotheek. Zorg dat je weet hoe die precies in elkaar steekt. Zijn er diverse onderdelen die nog weer eigen voorwaarden hebben en zo ja, hoe zit dat dan? De hypotheekvorm die je hebt is grotendeels bepalend voor je maandlasten. Tijdens de looptijd kan dit veranderen door aflossing of een rentewijziging. De twee hoofdbestanddelen van je maandlasten zijn namelijk de aflossing en de rente die je betaalt aan de hypotheekverstrekker.

Als je geen aflossingsvrije hypotheek hebt, betaal je elke maand een stukje van de hypotheekschuld af. Daarnaast betaal je rente over het bedrag dat nog open staat. Het rentebedrag wordt in dat geval steeds een stukje lager, omdat je steeds meer afgelost hebt. Heb je wel een aflossingsvrije hypotheek, dan bestaan je maandlasten alleen uit rentekosten. Die blijven elke maand gelijk, omdat de hypotheekschuld ook niet minder wordt. Aan het einde van de looptijd moet je dan het complete bedrag ineens aflossen.

Naast aflossing en rente zijn er nog meer kosten die vallen onder je maandlasten:

 • inboedelverzekering
 • opstalverzekering
 • gemeentelijke belastingen en heffingen
 • onroerendzaakbelasting
 • eigenwoningforfait
 • waterschapsbelasting
 • gas, water en elektriciteit
 • eventuele overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan je hypotheek
 • eventueel onderhoud aan de woning
 • eventueel bijdrage Vereniging van Eigenaars (VvE)
 • eventueel erfpachtcanon

Zet al deze onderdelen eens op een rij en je weet exact wat jouw maandlasten zijn.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 19, 2020 /