Gemak dient de mens… of slaan we door?

‘Gemak dient de mens’ is ons motto in ons nieuwe huis. Dankzij de bewegingssensoren gaan onze lichten aan als we een ruimte binnen gaan. Gaan we ’s nachts naar het toilet dan is het licht alvast iets gedimd. Onze robotgrasmaaier zorgt dat onze grasmat er perfect bij ligt en ’s nachts zoeft binnen ook onze robotstofzuiger over de vloer. En wat de buitenzonwering betreft, hebben we het geheel ook geautomatiseerd. Heerlijk! Of slaan we door?

Elektrische raamdecoratie

Bij de zoektocht naar raamdecoratie hebben we ook gekeken naar elektrische mogelijkheden. Wist je namelijk dat je je binnenzonwering prima kunt automatiseren? Rolgordijnen, vouwgordijnen, jaloezieën ze kunnen allemaal met een tik op de knop – vanaf afstand, ja zelfs als je elders bent – worden bediend. En wist je dat er zelfs elektrische gordijnrails zijn?

Binnenzonwering

We hebben uiteindelijk wel voor een slimme oplossing gekozen, maar niet wat de binnenzonwering betreft. Binnen hebben we gekozen voor prachtige gordijnen. Die hangen eigenlijk standaard op dezelfde positie. Omdat het inbetween gordijnen zijn, kunnen we ook gewoon naar buiten kijken als ze dicht zijn. Dus je hoeft niet steeds te wisselen. Nu houden dat soort gordijnen natuurlijk de warmte van de zon niet buiten, dus daarom hebben we ook voor buitenzonwering gekozen.

Buienzonwering

Het duurde best eventjes voordat we de knop door hakten wat de buitenzonwering betreft. Ik ben opgegroeid met rolluiken. Het geeft me een veilig gevoel en je kamer is daardoor ook echt donker. Maar als je een prachtig uitzicht hebt, is het natuurlijk ook zonde als je op zonnige dagen niet van kunt genieten omdat je alle luiken moet sluiten. We zijn dus voor screens gegaan. Ze houden de warmte goed buiten, maar we kunnen te allen tijde naar buiten kijken.

Smart home

De screens hebben we natuurlijk geautomatiseerd. We hebben hiervoor gekozen voor de Smart home oplossing van Somfy. Sensoren aan de buitenzijde van ons huis geven een seintje als de zon zich heeft gemeld. Dan gaan ze automatisch naar beneden. Draait de zon verder, dan gaan ze omhoog, om elders weer te dalen. Op die manier hebben we altijd veel licht in huis, maar houden we de warmte van de zon buiten. Zo kunnen we altijd van een koel huis genieten.

Handige app

Daarnaast houden de screens natuurlijk ook een beetje licht tegen. En dat is heerlijk als je net wat langer wil slapen (of de kleine zijn kamertje donkerder wil houden). We hebben boven allemaal verduisteringsgordijnen en net dat extra zetje van de screens zorgt voor een fijne donkere kamer. Via de handige app kunnen we vervolgens de buitenzonwering aansturen als wij weer uitgeslapen zijn. Heerlijk!

Ik zou echt niet meer zonder die ‘elektrische handjes’ in het huishouden kunnen. Het lijken misschien kleine handelingen, maar als je nergens meer over hoeft na te denken, ervaar je zoveel meer wooncomfort én tijd voor mijn gezin.

Twijfel jij over je kinderwens?

september 21, 2020 /