Het is nooit te laat om een opleiding te volgen

Eeuwenlang was het heel gewoon dat het leven dat een vrouw zou gaan leiden, al vastlag op het moment dat ze geboren werd. Het meest belangrijk leek te zijn dat een goede man aan de haak geslagen werd, en dat er veel kinderen kwamen. Behalve de opvoeding hiervan en het huishouden hadden vrouwen niet heel veel meer om handen. Zo ongeveer een eeuw geleden begon daar langzaamaan verandering in te komen. Veel vrouwen hebben een felle emancipatiestrijd gevoerd, voor de vrijheid zelf te bepalen hoe ze invulling geven aan hun leven. Nog steeds lijken veel mensen twijfel over kinderen een taboe te vinden. Wat intussen wel al veel meer geaccepteerd is, is op ieder moment tijdens je leven een opleiding te kunnen volgen.

Vrouwen kunnen zelf bepalen of en hoeveel ze werken

Er zijn moeders die na de geboorte van hun kind (een bepaalde tijd) helemaal stoppen met werken, en juist moeders die na de geboorte juist wel weer fulltime gaan werken. Nederland kent echter een recordaantal mensen dat parttime werkt. Vaak zijn dit vrouwen (en ook steeds meer mannen trouwens) die na de geboorte van een kind niet meer fulltime willen werken, maar een gedeelte van hun tijd vrijmaken voor de opvoeding. Soms is dit het geval tot een kind naar de basisschool gaat, soms blijft een vrouw ook daarna nog parttime werken.

Vooral veel vrouwen die geheel of gedeeltelijk gestopt zijn met werken na de zwangerschap, zijn er vaak weer erg aan toe om te gaan werken zodra hun kind de basisschoolleeftijd bereikt. Nu ze hun kind een basis voor het leven hebben gegeven, willen ze zichzelf ook weer meer gaan ontplooien. Sommige vrouwen gaan hetzelfde werk uitvoeren als ze voor de zwangerschap deden. Maar het kan juist ook een uitgerekend moment zijn te kijken of misschien meer voldoening uit een andere functie gehaald kan worden. Of dat een andere functie beter bij je huidige leven past. Werkte je bijvoorbeeld eerst vaak op onregelmatige tijden, maar wil je dat nu niet meer vanwege je kind? Een functie zoals bijvoorbeeld administratief medewerker biedt vaste werktijden, kan vaak prima parttime worden uitgevoerd en er is altijd veel vraag naar.

Subsidie voor het volgen van een opleiding

Onze overheid heeft de kinderopvangsubsidie in het leven geroepen om vooral moeders aan te moedigen weer te gaan werken na de zwangerschap. Met de oprukkende flexibilisering en veranderende vraag op de arbeidsmarkt, wordt er tegenwoordig ook steeds meer aandacht besteed aan ‘een leven lang leren’. Een opleiding volgen, ook op latere leeftijd, wordt financieel aantrekkelijk gemaakt doordat de studiekosten af te trekken zijn voor de belasting.

Twijfel jij over je kinderwens?

november 4, 2020 /