5 tips voor als je kind in bed plast

De meeste kinderen worden overdag zindelijk tussen hun tweede en derde verjaardag. Het ’s nachts zindelijk worden kan echter nog een tijd langer duren. Gemiddeld plassen kinderen pas niet meer in bed als ze 4 of 5 jaar oud zijn. Bij de een gaat de overgang praktisch vanzelf, bij de ander zijn er eerst heel wat natte bedden voordat het lukt om niet meer in bed te plassen. Gelukkig kun je wel iets doen om je kind te helpen als hij of zij nog in bed plast.

1. Laat frustratie los

Ja, bedplassen is heel erg vervelend. En als je nacht gebroken wordt omdat je het bed voor de zoveelste keer moet verschonen, kan je geduld op raken. Toch is dat juist iets dat averechts werkt. Je helpt er niemand mee als je gefrustreerd of boos wordt. Je kind plast tenslotte niet expres in bed. Daarom is het goed om je frustratie los te laten. Probeer rustig te blijven en – als dat lukt – er ook het mooie van in te zien. Nu heeft je kind je nog nodig, hoe groter hij wordt hoe zelfstandiger hij zal worden.

2. Laat je kind meehelpen

Ongeacht de leeftijd van je kind is het goed om hem te laten helpen bij het verschonen van het bed en het aantrekken van droge nachtkleding. Natuurlijk gaat het sneller als jij het doet – maar het zelf doen kan wat van de onmacht van je kind wegnemen. Als je kind het gevoel heeft dat hij zelf ook iets nuttigs kan doen zal dat goed zijn voor zijn zelfbeeld. Daarnaast helpt het ook om je kind zelfstandiger te maken zodat hij uiteindelijk zelf zijn bed kan verschonen.

3. Probeer het eens met een plaswekker

Lukt het maar niet om het bed droog te houden en is je kind 5 jaar of ouder? Als je kind in bed plast, kan een plaswekker uitkomst bieden. De plaswekker is een simpel systeem met sensoren die in het ondergoed verwerkt zijn. De sensoren geven aan wanneer je kind een heel klein beetje vocht verliest. Ze geven dan een signaal door aan de wekker, die je kind (en eventueel jouzelf) wakker maakt. Zo kan je kind op tijd naar de wc, voordat hij in bed heeft geplast. In het begin is het even wennen, maar al snel zal je kind onbewust het gevoel van een volle blaas koppelen aan het wakker worden. Na een aantal weken plast het merendeel van de kinderen die een plaswekker gebruikt nauwelijks nog in bed.

4. Kijk naar omgevingsfactoren

Sommige kinderen plassen in bed zonder dat daar een duidelijke reden voor is. Bij andere kinderen is er echter wel een reden aan te wijzen. Zo blijkt uit onderzoek dat een verhuizing, echtscheiding of andere stressvolle gebeurtenissen zorgen dat kinderen significant vaker in bed plassen. Het is dus altijd goed om te kijken of dit soort factoren mee kan spelen in de nachtzindelijkheid van je kind. Als het kind bijvoorbeeld stress heeft van een verhuizing, is het vooral een kwestie van geduld tot je kind is gewend aan de nieuwe situatie.

5. Sluit medische oorzaken uit

In eerste instantie is bedplassen niet echt een reden om je zorgen te maken. Het is vervelend, maar niet ernstig. Pas als het probleem ernstig is, wordt gekeken naar lichamelijke oorzaken. Je kind moet dan ouder zijn dan 6 jaar en meerdere keren per week in bed plassen. Er wordt slechts zeer zelden een lichamelijke oorzaak gevonden, want meestal wordt dit al ontdekt als overdag zindelijk worden niet lukt. Toch is het goed om medische oorzaken uit te sluiten als je kind erg vaak in bed plast zonder andere aanleiding.

Als ouder is het best vermoeiend als je kind in bed plast. Voor je kind kan het ook heel vervelend zijn, zeker als hij het zich aantrekt. Sommige kinderen denken dat ze minder goed zijn of minder lief zijn omdat ze ’s nachts in bed plassen. Toch kunnen ze er niets aan doen, het gebeurt vanzelf. Met deze tips kunnen jij en je kind anders omgaan met het bedplassen en er hopelijk snel vanaf komen.

juni 9, 2021 /