Als je ouders ouder / hulpbehoevend worden en op afstand wonen

Wat doe je als je ouders ouder – en daarmee hulpbehoevend worden – en je zelf op afstand woont? Het is een vraag waar ik steeds vaker bij stil sta. Ja, ze zijn nu nog hartstikke mobiel, maar met ieder jaar dat we zelf ouder worden, worden zij dat (hopelijk) ook. En als je dan – net zoals mij – op afstand woont, dan wil je toch iets kunnen betekenen. Net zoals ze altijd voor jou hebben klaargestaan.

Ouders op afstand

Zoals de vaste lezers van mijn blog wel weten, woon ik tweehonderd kilometer van mijn familie vandaan. Het betekent minimaal twee uur rijden, voordat ik bij ze ben. Vaste mantelzorgtaken op mij nemen, lijkt me dan ook heel lastig. Dan moet je het denk ik doen, net zoals veel opa’s en oma’s met hun kleinkinderen doen. Ik ken er veel die een vaste oppasdag hebben of zelfs twee dagen, zodat ze ook een nachtje blijven overnachten. Op dat moment ontzorgen ze de ouders. Als er meer hulp nodig is, denk ik dat je dat als kind ook voor je ouders terugdoet.

Preventief

Maar ik denk dat je ook kunt kijken naar wat er preventief al mogelijk is. Als je ouders boven slapen en geen mogelijkheid hebben om beneden een slaapkamer te maken, dan is een traplift plaatsen misschien wel een idee. Ideaal als ze wat slechter ter been worden. Misschien vinden ze het zelf nog niet nodig, omdat ze ‘op het gemakje’ naar boven strompelen, maar voor je eigen gemoedsrust is het ideaal. En de kleinkinderen vinden het natuurlijk ook hartstikke leuk zo’n traplift bij opa en/of oma.

Kosten

Maak je je zorgen om de traplift kosten? Kijk dan eens naar de mogelijkheden. Als zo’n aanpassing écht nodig is om thuis te kunnen blijven wonen, dan is er misschien wel een financiële vergoeding mogelijk vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De WMO-consultant van jouw gemeente. Hij of zij kan je vertellen of je ouder(s) wel of niet in aanmerking hiervoor komen. En die persoon kan natuurlijk ook meer vertellen over wat er nog meer mogelijk is binnen de gemeente.

Zorg inschakelen

Natuurlijk kun je ook hulp in de zorg inschakelen. Misschien is een huishoudhulp wel een idee. Zeker als je merkt dat het huishouden te zwaar wordt en jezelf niet in de gelegenheid bent om iedere week te komen helpen. Maak je je zorgen om de veiligheid, dan kun je bijvoorbeeld denken aan een senioren alarm in de vorm van een armband of ketting. Als je vader of moeder dan in de problemen komt, kan hij op die knop duwen en wordt er iemand in de omgeving verwittigd. Zelf sta je dan misschien niet binnen tien minuten op de stoep; je hebt misschien wel iemand in de omgeving die dat kan doen. Of je kunt hier ook professionele hulp bij inschakelen. In het uiterste geval is zelfs 24-uurs zorg aan huis mogelijk.

Ja, als je ouders hulpbehoevend worden, is er – ook als je op afstand woont – van alles mogelijk. Belangrijk daarbij blijft, dat je dit samen met hun doet. Dat er niet opeens iemand op de stoep staat, die komt praten over extra hulp, maar dat je kijkt naar wat past bij jullie gezin.

december 31, 2021 /