Podcast Plotse Papa’s: over ongeplande zwangerschap

Bert Bentsink (32) was 22 jaar oud toen hij onverhoopt te horen kreeg dat hij vader zou worden. De vrouw die van hem in verwachting was kende hij op dat moment amper. Aanvankelijk wilde hij niet, maar besloot er kort na de zwangerschap tóch voor zijn dochter te willen zijn. Daarbij liep hij tegen tal van emoties en situaties op. In zijn podcast Plotse Papa’s gaat hij in op de impact van een ongeplande zwangerschap op het leven en wezen van jonge mannen.  

Plotse Papa’s – Bert Bentsink

Op zijn 22ste hoorde Bert Bentsink dat hij vader zou worden; de vrouw die zwanger was, kende hij toen amper. Eerst zag hij het niet zitten, maar daar kwam kort na de zwangerschap verandering in. Hij wilde er voor zijn dochter zijn. De afgelopen tien jaar probeerde hij als alleenstaande twintiger zijn vaderrol vorm te geven en liep daarbij tegen tal van emoties en situaties op. Hij raakte nieuwsgierig en ging op zoek naar ‘lotgenoten’, naar andere mannen die op jonge leeftijd onbedoeld vader zijn geworden. Het resultaat is te beluisteren in de podcast / audio documentaire Plotse Papa’s.

Ongeplande zwangerschap & mannen

Een ‘kroegbaby’ verwekt na een onenightstand, er moedwillig ingeluisd, of gewoonweg een ‘ongelukje’ binnen een prille relatie. In Nederland is één op de vijf vrouwen ooit ongepland zwanger geraakt. Bij een ongeplande zwangerschap gaat – zeker wanneer het jonge mensen betreft – bijna alle aandacht uit naar de (toekomstige) moeder. Logisch! Haar wereld staat immers op z’n kop en zij is ook degene die de fysieke consequenties van de conceptie ondervindt. Echter, bijna geen enkele aandacht gaat uit naar de belevingswereld van de (jonge) vader, wiens leven evengoed op z’n kop staat. Een blinde vlek die zowel door beleidsmakers als wetenschappers wordt onderschreven.

Bert Bentsink

Bert Bentsink is ervaringsdeskundige. Toen hij op z’n 22e te horen kreeg dat hij vader zou worden, ging dat nieuws gepaard met een tsunami aan emoties. Zijn primaire reactie was er een van angst, twijfel en paniek. Hij vond zichzelf nog helemaal niet goed uitgerust voor zo’n grote verantwoordelijkheid. Bovendien voelde hij zich voor het blok gezet en ongehoord in een beslissing die weliswaar principieel bij de moeder ligt, maar hem evengoed beïnvloedt. De prille lustrelatie die hij met de moeder had bleek niet bestand tegen de onverwachte komst van een kindje. Aanvankelijk wilde hij niet, maar hij besloot er uiteindelijk voor zijn dochter te willen zijn. Tot duidelijke zorgafspraken of goed co-ouderschap kwamen ze nooit. In de turbulente tien jaar die volgden nam zijn vaderrol veel verschillende gedaanten aan. Van betrokken papa met vaste zorgdagen tot verstoten vader op afstand.

Podcast Plotse papa’s

In de podcast Plotse Papa’s wisselt Bert ervaringen uit met jonge mannen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Met de Groningse Teake Damstra (werd op zijn 28e vader) praat hij over de gevoelens van vertwijfeling ten opzichte van een ongeplande zwangerschap en het wel/niet hebben van een (latente) kinderwens. Wat gaat er door je heen wanneer je onverhoopt hoort dat je vader wordt? Met de Rotterdamse Jerdo Best (werd op zijn 23e vader) bespreekt hij hoe het is om als jonge alleenstaande vader die vaderrol ook daadwerkelijk te vervullen. En met de muzikale vader Stijn de Laat (werd op zijn 28e vader) praat Bert over ouderverstoting, muziek als zelftherapie en over een walnootboom…

Plotse papa’s luisteren

Plotse papa’s is te luisteren via alle podcast kanalen. Daarnaast vind je ‘m ook op 2doc.nl/docs. DOCS (voorheen RadioDoc) is de podcast voor audiodocumentaires van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. DOCS geeft elke woensdag verdiepende verhalen over actuele onderwerpen en een bijzondere inkijk in onbekende werelden. Eerder schreven we al over: Je Moeder, Eitje en De angstpodcast.

Foto: Naomi Veldwijk


Twijfel jij over je kinderwens?

Lees dan mijn boek De twijfelmoeder en praat mee in de besloten Facebook-groep Twijfel over kinderwens.

Twijfelmoeder steunen?

Twijfelmoeder ontvangt een kleine commissie als je koopt bij Bol.comWehkampAlbert HeijnCoolblue of Amazon (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en Video Channels). Twijfelmoeder ontvangt een kleine commissie.

 

juni 20, 2022 /